'kralj kafane'

[VIDEO/FOTO] Zbog srpskog megahita 'Toma' pala su i hapšenja u Srbiji, a evo tko je bio legendarni Toma Zdravković

20.10.2021 u 16:04

Bionic
Reading

Legendarni 'posljednji boem' i 'kralj kafane' preminuo je prije 30 godina. Uspomena na njega ne blijedi, a sada ju je oživio i film o njegovu životu koji će ga približiti i svim mlađim generacijama, a o kojem se zadnjih mjeseci ne prestaje pričati. Najnovije ostvarenje redatelja i producenta Dragana Bjelogrlića mnogima je došlo kao melem za dušu u vremenima borbe sa pandemijom, navikavanjima na stari život, dodire i zagrljaje. Toma Zdravković, obilježio je generacije svojom glazbom, a u svojim je pjesmama opjevao brojne žene, ljubavne priče i avanture

Toma Zdravković ima status legende, što zbog svojih melankoličnih pjesama što zbog svog životnog stila obilježenog turbulentnim događajima - boemstvom, kockom, nesretnim ljubavima i propalim brakovima. Njegov put do slave nije bio lagan. Karijeru je započeo u kavanama, a navodno mu je na putu do slave najviše pomogla pjevačica Silvana Armenulić.

Kao zahvalu, napisao joj je pjesmu 'Šta će mi život bez tebe, dragi', koja je postala jedan od Silvaninih najvećih hitova. Više od trideset godina stvarao je melodije i tekstove, a objavio je 11 albuma. Vrhunac svoje slave Zdravković je doživio 1980-ih.

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Tekstove svojih pjesama uglavnom je pisao sam i gotovo sve su autobiografske, a u njima je najčešće pjevao o neuzvraćenim ljubavima i patnjama. Neki od njegovih najvećih hitova su 'Dotak'o sam dno života', 'Kafana je moja sudbina', 'Danka', 'Ej Branka, Branka', 'Sliku tvoju ljubim', 'Prokleta nedelja', 'Jelena' i 'Za Ljiljanu'.

Izvor: Društvene mreže

Ne zna se koliko je pjesama pjevao Silvani Armenulić, ženi koja mu je definitivno promijenila život. Navodno bila i tiha patnja koja je tragično preminula 10. listopada 1976. godine u teškoj prometnoj nesreći na magistralnom putu Beograd – Niš kod Kolara u 37. godini života. Silvana je bila jedna od najvećih jugoslavenskih zvijezda, obožavana ne samo zbog svog posebnog glasa već i zbog svog načina odijevanja, ponašanja.

Ljubav mu je bila pokretač, ali i sidro. Ženio se četiri puta, a samo je jednoj supruzi, trećoj po redu Nadi Radanović je posvetio pjesmu. Upoznali su se u Budvi 1972. godine te su se brzo vjenčali. Kad mu se treći brak raspao, pjevač deset dana nakon nije izlazio iz kuće te je unatoč narušenom zdravlju - pio. Nakon prekida s Nadom, otišao je u Njemačku, a nakon toga Kanadu i Ameriku gdje je upoznao Gordanu, svoju četvrtu suprugu i ženu s kojom je ostao do smrti.

'Život s Tomom nije bio lak, ali nije bilo ni teško. U početku je bilo veoma konfuzno. Imala sam 25 godina kada smo se upoznali, a on je bio 12 godina stariji. Bio je oformljena ličnost i morala sam to prihvatiti. Nisam ga htjela mijenjati. Morala sam se uklopiti u njegov život', ispričala je Gordana za srpsku televiziju K1. S Tomom u braku je provela 18 godina.

Inače, Toma se u ulozi pjevača pojavio u nekoliko filmova, 'Balkan ekspres' iz 1983., 'Kako je propao rokenrol' iz 1989. te 'Bolje od bekstva' iz 1993. godine, a glumio je i u televizijskim serijama 'Doktorica na selu' te 'Bolji život'. Godine 1991. najtužniji srpski pjevač, 'ciganska duša' iz sela Pečenjevce izgubio je dugogodišnju bitku s opakom bolesti i preminuo u 53. godini. Trideset godina kasnije dobio je filmski biopic.

Od početka kinodistribucije 15. rujna do danas, 'Tomu' je pogledalo preko 600 tisuća gledatelja na teritoriju Srbije i BiH (što u vrijeme pandemije rezultat nisu ostvarili ni neki holivudski blockbusteri). Kako je krenuo, ni milijunski auditorij nije neostvariv, osobito ako se doskoči 'curenju' filma na internetu, zbog čega su u Srbiji već pala hapšenja.

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Legendarnog Zdravkovića na velikom je platnu utjelovio jedan od najperspektivnijih mladih srpskih glumaca, Milan Marić. Tamara Dragičević tumači Silvanu Armenulić, a ostatak glumačke ekipe uključuje i Petra Benčinu, Andriju Kuzmanovića, Milenu Radulović i mnoge druge.

  • +4
Milan Marić Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL