kino Metropolis

Victoria i Abdul - topla filmska priča o neočekivanom prijateljstvu

  • +3

Premijera filma Victoria i Abdul

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Najneočekivanije prijateljstvo u povijesti privuklo je brojne poznate osobe na premijeru filma Victoria i Abdul u kino Metropolis muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu

Snimljen prema istoimenom romanu (History Press, 2011) engleske autorice i novinarke indijskog porijekla Shrabani Bas, film Victoria i Abdul publici donosi istinitu priču o događajima iz života kraljice Victorije za njezine 63 godine duge vladavine.

Radnja filma prati posljednje desetljeće njezinog kraljevanja i njezino neočekivano pa gotovo i kontroverzno prijateljstvo s mladim indijskim službenikom Abdulom, koji dolazi iz Indije na kraljičin jubilej 1887. godine, a kasnije postaje njezin najbliži povjerenik i učitelj. Iako je kraljica Victoria u to vrijeme također nosila titulu carice Indije, članovi kraljevske obitelji i njeni najbliži suradnici suprostavljaju se tom prijateljstvu, osuđuju ga i čine sve kako bi mu stali na kraj. Sačuvani zapisi stvarnog Abdul Karima potvrđuju njegov blizak odnos s kraljicom, kojeg je protivljenje njezine obitelji samo produbilo i učvrstilo.

Fantastična Judi Dench u glavnoj ulozi kraljice Victorie, koju je već ranije utjelovila u filmu Mrs Brown, privukla je i brojna poznata lica da se prepuste interpretaciji ove povijesne priče pune topline, humora i mudrosti.

U publici smo tako mogli vidjeti: Mani Gotovac, Đenisa Pecotić, Branka Primorac, Silvija Luks i mnoge druge.

Ova dirljiva povijesna priča koja u hrvatska kina stiže 28.9.2017., potiče na razmišljanje o značaju istinskog prijateljstva i iskrenog ljudskog odnosa, čija ja snaga uspjela uzdrmati čak i načela velike povijesne ikone te nagnati kraljicu tada vrlo tradicionalnog Ujedinjenog Kraljevstva da na svijet počne gledati drugim očima i suprotstavi se duboko ukorijenjenim dogmama njezine aristokratske sredine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!