TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Vera Tomašek u 'Dnevniku' - pametnija od političara i kolega

28.08.2013 u 09:26

Bionic
Reading

Dok se političari prepucavaju i inate, a većina novinara zbunjeno promatra, Branko Nađvinski sinoć je u 'Dnevnik' pozvao Veru Tomašek, HRT-ovu radijsku dopisnicu iz Bruxellesa, da mu pomogne objasniti što točno znače oštre riječi glasnogovornice Vivieane Reding o slučaju 'lex Perković'. Dobro je što je to učinio

Ponekad se stvarno čini da je jedini kvalitetni javni servis koji je ostao na Prisavlju onaj radijski. Ponekad se tako ne čini, kada s radija na televiziju dobauljaju 'kadrovi' koji su samo željni kamera i nešto jače javne prezentacije, ali zanemarimo to ovom prilikom. Sinoć u središnjem 'Dnevniku' Hrvatske televizije stekao se upravo takav dojam.

O čemu je riječ? Branko Nađvinski u 'svojem' se 'Dnevniku', kao što i priliči s obzirom na aktualnosti, osvrnuo na oštre riječi iz ureda Viviane Reding o tome da Hrvatska štiti ubojice emigranata iz doba komunističkog režima. Prikazao je prilog u kojem nam se premijer žesti i neizravno tvrdi kako takva retorika dolazi iz opozicijskih redova, bilo je tu i izjava drugih političara, ali sve što su izgovorili u kameru moglo bi se sumirati u tipično politikantsko prepucavanje bez ikakvog smisla i pameti.

282391,282163,280663,280121
Srećom, Nađvinski se sjetio da u Bruxellesu postoji netko tko bi mogao o cijeloj situaciji reći dvije-tri pametne. Pozvao je Veru Tomašek, dopisnicu iz Bruxellesa i dugogodišnju vanjskopolitičku urednicu na Hrvatskom radiju, koja je u tih nekoliko minuta daljinskog gostovanja izrekla više pametnog nego svi drugi političari i novinari u cijelom 'Dnevniku'. Bilo je očito da je riječ o upućenoj osobi koja zna što govori i koja se olako ne nabacuje raznoraznim pretpostavkama. Ako ništa drugo, odagnala je sve priče o tome kako je Hrvatska sa svojim lex Perkovićem tako strašno posebna i mučenički izdvojena zato što je mala i ne tako moćna kao neke druge zemlje Europske unije. Bilo je pravo osvježenje čuti riječi takve dopisnice i općenito takve novinarke na HTV-u.

Sinoć se, dakle, u 'Dnevniku' Hrvatske televizije dogodila jedna od onih, na početku članka spomenutih situacija, u kojoj se gledateljima na ekranima ukazuje glas i lik javnoga servisa kakav zaslužuju. HTV-ovci bi morali razmisliti o tome i zapitati se zašto to djeluje kao kakva anomalija.