LJEPOTE ISTRE I KVARNERA

Ugledni CNN raspisao se o hrvatskim tajnim plažama; ne kriju što ih je sve očaralo

24.01.2023 u 12:47

Bionic
Reading

Obala sjevernog Jadrana, odnosno Istra i Kvarner, zaokupili su pozornost i CNN Travela koji je predstavio ovaj zadivljujući dio hrvatske obale

Istarski poluotok i susjedni otoci te Kvarnerski zaljev otkrivaju iznimno bogato i zanimljivo kulturno naslijeđe, piše CNN Travel.

Stari Grci i Rimljani, Mlečani, Habsburgovci i Talijani ostavili su svoj trag od nevjerojatne arhitekture pa do gastro ponude koja će sve ostaviti bez daha.

U ovom dijelu Hrvatske čak i oni s najizbirljivijim nepcem neće ostati razočarani. Ostat će zadivljeni tartufima, maslinovim uljem ili znamenitom creskom janjetinom, a sve to se sjajno sljubljuje s dobro poznatom istarskom malvazijom ili pak krčkom žlahtinom.

Opatija Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

A kada ne istražujete drevne rimske ruševine ili divne gradiće, možete uživati na čarobnim plažama koje se protežu duž duge obale Istre pa do susjedne Opatijske rivijere i Kvarnerskog zaljeva.

Ili pak možete uskočiti na trajekt i otići na neki od divnih otoka poput Krka, Cresa, Lošinja ili Raba koji ostavljaju bez daha svojom ljepotom.

Istra

U Puli ćete tako vidjeti jedan od najbolje očuvanih rimskih amfiteatara na svijetu - fantastičan ambijent za koncerte i Pulski filmski festival.

Duž zapadne obale nalazi se nevjerojatno lijepa rovinjska luka. Kuće venecijanskom stilu stisnute su u uskim uličicama i malenim trgovima Rovinja gdje ćete se u jednom trenutku naći na popločanim stepenicama Grisije, jedne od njegovih najljepših uličica, a najbolji pogled na grad pruža se jednim od brodova koji redovito plove do otočića Sveta Katarina.

U unutrašnjosti pak možete istražiti istarski svijet srednjovjekovnih sela na brežuljcima, vinograda i šuma prepunih tartufa. Na brežuljku koji se uzdiže iznad vinograda smjestio se srednjovjekovni Motovun, jedno od najatraktivnijih polazišta za istraživanje ovog kraja. Od tamo je kratka vožnja i do Grožnjana, poprišta ljetnih koncerata na otvorenom i mjesta za pregledavanje umjetničkih studija koji su se otvarali tijekom desetljeća. Jedan od najprivlačnijih načina za istraživanje unutrašnjosti Istre je pješačenje ili vožnja biciklom stazom Parenzana, koja prati vijugavu trasu napuštene željezničke pruge u dužini od oko 80 milja.

Opatija

Kada su Habsburgovci u 19. stoljeću otkrili blagu klimu Opatije, pretvorili su ono malo ribarsko mjesto na obali Kvarnerskog zaljeva u kolijevku hrvatskog turizma. Ubrzo su niknule gradske kuće pastelnih boja u stilu Belle Époque, od kojih su mnoge danas veliki opatijski hoteli. Park Angiolina u blizini obale dobar je uvod u ovaj elegantni gradić: mirno mjesto s urednim vrtovima, u njemu se također nalazi Villa Angiolina iz 1844., u kojoj se danas nalazi Hrvatski muzej turizma gdje postoji fascinantna kolekcija starih fotografija, vintage odjeće za plažu, plakata, razglednica i suvenira koji su stariji više od 150 godina. Obratite pozornost na Zid slavnih u parku koji prikazuje goleme slike prijašnjih posjetitelja, uključujući Alberta Einsteina, Jamesa Joycea, Isadoru Duncan, Gustava Mahlera, Roberta De Nira i braću Lumière.

Jedan od najugodnijih načina za istraživanje grada - ali i ostalih dijelova Opatijske rivijere - je naravno slijediti Lungomare. Ova šetnica uz more vijuga uz obalu u dužini od gotovo pet milja od ribarskog mjesta Volosko sjeverno od Opatije do grada Lovrana u podnožju Parka prirode Učka.

Rijeka

Ovaj kozmopolitski grad - Europska prijestolnica kulture 2020. - itekako zaslužuje da se detaljno istraži. Korzo je glavna pješačka ulica koja je srce grada i prolazi pored kuća još iz habsburškog doba i primamljivih terasa kafića.

Da biste se vratili u prošlost, popnite se uz 528 stepenica (ili idite autobusom) do Trsatske gradine, utvrde iz 13. stoljeća na litici s koje se pruža pogled. Trsat je i mjesto hodočašća - tu se nalazi crkva Gospe Trsatske i susjedni park s postajama križnog puta duž pješačkih staza i vidikovaca.

Krk

Prelijepi Krk je dugim mostom povezan s kopnom. Tu je smješteno omiljeno ljetovalište Baška, na zaštićenom mjestu na južnom kraju Krka - ali na otoku postoji još puno predivnih plaža duž jako razvedene obale. Selo Vrbnik, primjerice, je idealno mjesto za kušanje autohtone krčke bijele žlahtine.

Grad Krk, najveće naselje na otoku, otkriva složenu povijest regije unutar svoje stare gradske jezgre, sa svojom srednjovjekovnom utvrdom, rimskim zidovima i venecijanskim kućama u uskim kamenim uličicama. Svakako tamo potražite pješačke staze koje vas vode do skrovitih šljunčanih plaža.

Cres

Bajkoviti Cres još je jedna mala Venecija. Dugi, tanki otok Cres vijuga duž zapadne obale Krka. Ovo je relativno netaknuti dio Jadrana gdje ovce lutaju šikarama i daju bez sumnje najukusniju janjetinu u Hrvatskoj. Tu morate posjetiti pitoreskni gradić Cres u venecijanskom stilu, ali i znatno manji Osor, koji potječe jooš iz rimskog doba.

U selu Beli obavezno posjetite centra za spašavanje bjeloglavih supova, a kada se ne opuštate na plažama u Valunu ili Lubenicama, možete istražiti brojne pješačke staze koje spajaju divljinu zaleđa sa svjetlucavom ljepotom obale.

Lošinj

Netaknuti Lošinj očarava svojom ljepotom. Spojen okretnim mostom na jugozapadnu stranu Cresa, Lošinj se spušta u najudaljeniji dio Kvarnerskog zaljeva.

Njegova dva glavna gradića, Mali Lošinj i Veli Lošinj, pokazuju svoje bogao nasljeđe - pa primjerice kuće jarkih boja u Velom Lošinju nalikuju onima na venecijanskom otoku Burano. U Muzeju Apoksiomena u Malom Lošinju osjetit ćete žig antičkih vremena kada se zagledate u brončanu statuu grčkog atlete koja je neotkrivena ležala u Jadranu više od 2000 godina.

Još u 19. stoljeću austrougarski car Franjo Josip uočio je potencijal Lošinja kao mjesta gdje se možete potpuno opustiti, a jedno od njegovih omiljenih mjesta bila je uvala Čikat, čije je čisto more obrubljeno alepskim borovima.

Rab

Prekrasan otok osvaja na prvi pogled, pa ne čudi da je oduševio i kratkotrajnog britanskog kralja Edward VIII i njegovu tadašnju ljubavnicu Wallis Simpson koji su se davne 1936. skinuli i goli skočili u vode kraj poluotoka Frkanj, potaknuvši tako tradiciju naturizma. Ovaj mali otok ima najmanje dvadesetak pješčanih plaža, a ako pješačite poluotokom Lopar ne sumnjamo da ćete naići na očaravajuće prizore. Nije samo čisto more Raba ono što oduševljava posjetitelje. Zadivljujuća i lijepo očuvana srednjovjekovna arhitektura grada Raba, koja uključuje četiri romanička kampanila, jednako je primamljiva.