TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Uhićenje Bandića: Čak se i Andrija Jarak uspio sabrati

20.10.2014 u 11:51

Bionic
Reading

Sinoćnje vijesti o uhićenju Milana Bandića, Slobodana Ljubičića i Petra Pripuza mnoge su iznenadile, ne toliko zbog trojke koja je došla 'na tapetu', koliko zbog toga što su 'institucije počele raditi svoj posao'. Od domaćih televizija, vijest je najspremnija dočekala ekipa Dnevnika NoveTV

Obično kada se dogodi nešto što se (opravdano ili neopravdano) plasira u rubriku vijesti dana, domaći televizijski informativci imaju čudnovat običaj da se rastrče po ključnim lokacijama i odande se javljaju uživo kao da će pred neku sudsku zgradu ili prebivalište protagonista svaki čas sletjeti brod prepun vanzemaljaca. Obično je takvo rastrčavanje besmisleno i izgleda kao prazan ritual, a osobno me dodatno nervira zbog toga što bezrazložno reportersko vidže-ja-imam-mikrofon pred raznovrsnim zgradama - oduzima efekt takvoga javljanja u situacijama kada jest potrebno. E, pa sinoć je bilo potrebno.

Ako kojim slučajem ne znate da su jučer popodne uhićeni Milan Bandić, Slobodan Ljubičić i Petar Pripuz, žao mi je što tako dugo morate ležati u komi. U svim drugim slučajevima ne moram vam mnogo objašnjavati, a to ne moram, između ostaloga, zbog sinoćnjeg Dnevnika NoveTV, koji je jedanput za promjenu odlično odradio to svoje standardno puštanje reportera na ispašu pred važne zgrade. Pokazalo se da svi njihovi terenci, iako to dosad nije tako izgledalo, zapravo znaju što valja učiniti kada se događa nešto zbog čega jest potrebno izaći na teren i iako ni ovaj put nije bilo najezde vanzemaljaca, uličnih nemira ni događanja naroda po gradskim trgovima, Mislav Bago, Ivana Ivanda i - kojeg li štoka i vjeverice - Andrija Jarak opravdali su svoje postojanje s mikrofonom u 'divljini'.

Okej, za Andriju Jarka i dalje vrijedi konstatacija da mu je potrebna hitna fonetičarska (možda čak i logopedska) intervencija zbog zbrzanog, nesuvislog i rubno razumljivog izražavanja, no osim što se čak i on uspio donekle sabrati i sinoć pristojno prenositi informacije koje je ubirao sa svojeg punkta, drugo dvoje je vrlo fino, dinamično i - što je najvažnije - smisleno odradilo svoju reportersku gažu, pri čemu bih posebno pohvalila Mislava Bagu i njegov ad hoc razgovor s Pavlom Kalinićem, koji mu se pred mikrofonom pokušavao izvrdati na sve mile načine, ali ga Bago nije olako pustio, prisiljavajući ga da barem jasno pokaže koliko nema blage veze što bi rekao.

Dnevnik NoveTV zbog takvih je javljanja terenskih reportera sinoć bio dinamičan, informativan, aktualan na razini koja je domaćim televizionarima uglavnom nezamisliva i još je više nego inače zasjenio središnju informativnu emisiju javne televizije, u kojoj se reporterka javila samo na početku, i to još s nekim prilično besmislenim razgovorom s Josipom Kregarom, koji nas nije naučio ni obavijestio ni o čemu posebnom osim o činjenici da je riječ o Bandićevom političkom rivalu, te koji je djelovao kao prilično bijedan pokušaj da se razgovara s nekim, bilo s kim, tek toliko da ne ispadne kako samo stoje na vjetrometini bez ikakvog razloga. Drugim riječima, javna televizija sinoć je u svojem Dnevniku ponovila upravo onaj prazan manevar kakav je opisan u prvom odlomku ovoga članka, a NovaTV ovaj je to uspjela vrlo vješto NE učiniti. I još k tome više nema Dnevnika 3 u kojemu bi HTV mogla odraditi popravni.
Nadam se zato da hvalevrijedan način na koji je Dnevnik NoveTV sinoć odradio vijest o uhićenjima spomenute trojke - nije slučajnost, da im se nije samo ovaj put posrećilo i da će iz toga i oni, ali i svi ostali TV informativci u Hrvatskoj nešto naučiti. Budite aktualni, budite informativni, slobodno to pokušajte postići dinamičnim javljanjima s mjesta događaja i dovođenjem relevantnih sugovornika, ali prestanite stajati pred zgradama ako za to nema nikakvog razloga ni materijala. Strpite se do sljedećeg sličnog slučaja. Sudeći po broju onih nad kojima bi institucije, kao u Bandićevu slučaju, još trebale odraditi svoj posao, bit će ih.