OBLJETNIČKI KONCERT

U Tvornici kulture proslava benda U pol' 9 kod Sabe

12.10.2019 u 15:02

Bionic
Reading

U pol' 9 kod Sabe, bend koji već neko vrijeme intrigira svojim djelovanjem i glazbom, ovaj četvrtak, u Tvornici kulture obilježava i slavi mnoge bitne trenutke. Ovo je godina u kojoj bend navršava 10 godina postojanja, a okruglu obljetnicu Sabe će okruniti novim albumom i velikim koncertom

U Tvornici kulture 17. listopada Sabe će predstaviti novi album 'Sve je ovo igra' u izdanju Aquarius recordsa, kao i pjesme koje su ih obilježile kroz sve ove godine, a na pozornici će im se pridružiti njihova prva basistica Saba, Berko Muratović iz Jinxa te dvije specijalne gošće iznenađenja, stoji u priopćenju.

Proslava 10 godina postojanja dobar je razlog da sumiramo zanimljivosti i činjenice benda U pol' kod Sabe. Bend je u deset godina izdao dva albuma, čime 'Sve je ovo igra' kojeg bend promovira u Tvornici čini njihovim trećim izdanjem. Album prvijenac zvao se 'Prihvaćam sve', dok je 'Stoj na glavi' bio naziv drugog albuma. Talent i mašta članova benda stvorili su do danas sveukupno četrdesetak pjesama, od čega je njih 9 dobilo ulogu singlova. Svojim najuspješnijim singlom bend smatra pjesmu 'Starimo', dok 'Čudnu tetu' najviše vole izvoditi uživo.

U pol' 9 kod sabe svoje neobično i zanimljivo ime dobilo je spontano. Naime, bend je osnovan 2009. godine, cure su imale probe svakog dana u 20:30 kod basistice Sabine. Tako su se nalazile svaku večer U pol' 9 kod Sabe. Iako im nije bilo u planu stavljati pečate i definicije sebe i svog stvaralaštva, U pol' 9 kod Sabe brzo se prometnuo u queer i aktivistički kolektiv koji u svojim pjesmama problematizira svakodnevne životne situacije LGBTI osoba , kao i ostalih marginaliziranih pojedinaca. Prva postava benda činilo je 5 članica, kao i današnja postava. Danas bend U pol' 9 kod Sabe čine 5 zanimljivih pojedinaca: Ana Opalić, klavijaturistica koja je ujedno zaslužna i za pjesme Sabi, Martina Zvonić glavni vokal benda koja, uz Anu, dijeli zasluge u kreiranju teksta i glazbe, Zrinka Kolarić na bubnjevima, Helena Ernoić na basu te Marko Lucijan Hraščanec na gitari i saxofonu.

Izvor: Društvene mreže

Kada U pol 9 kod Sabe nastupa, vidljivo je da se na pozornici ne nalaze samo članovi benda već i istinski prijatelji koji uživaju u tome što rade, a koliko se dobro zabavljaju pokazuju njihovi stajlinzi te promotivne fotografije benda, pune šarenila, samoironije i neobičnih odjevnih kombinacija. Koncert u Tvornici dio je mini regionalne turneje kojom će Sabe obići regiju. U sklopu te turneje naziva 'Bar me isprobaj' Sabe će tako 16. listopada nastupiti u Ljubljani, dan poslije u Zagrebu, te 8. studenog u Beogradu U pol 9 kod Sabe ima vrlo šaren repertoar kojeg čine autorske pjesme no i obrade popularnih klasika, kao i poneka zanimljiva suradnja, poput one s Mirelom Priselac Remi na pjesmi 'Ja sam netko drugi'.

Zanimljiva je činjenica kako u deset godina postojanja, bend niti jednom nije uspješno i točno odsvirao obradu grupe ABBA. Oni koji su do sada imali prilike gledati U pol' 9 kod Sabe uživo kažu da ih njihovi koncerti odvode u neke daleke paralelne stvarnosti, a da nakon koncerta odlaze s osjećajem zajedništva uz sanjivi doživljaj. Sabe kroz svoju glazbu nude inteligentan pop s modernim prizvukom, dok će sami sebe opisati kao mješavina indie popa i cabareta. Sve to uz dozu šarma, duhovitosti i spontanosti koje Sabe nedvojbeno nose u svojim pjesmama i sebi, razlozi su za ne propustiti njihov veliki koncert, navodi se u najavi.