TAJNU JE PONIO SA SOBOM

U trenutku smrti imao je 58 godina i nešto više od 200 milijuna dolara na računu, a svi se pitaju tko je naslijedio bogatstvo slavnog dizajnera

25.05.2021 u 06:58

Bionic
Reading

Malo je reći da je Roy Halston Frowick, slavni modni dizajner, tijekom najboljih godina kreiranja zarađivao milijune, no desetljeća razuzdanog života, ali i odlazak u mirovinu gotovo na vrhuncu slave rezultirali su time da mu se bogatstvo do smrti itekako smanjilo

Kako je otkrio Wealthy Genius, bogatstvo modnog dizajnera Royja Halstona Frowicka se 1990., u trenutku njegove smrti, procjenjivalo na 100 milijuna dolara, što bi po današnjoj vrijednosti bilo bliže iznosu od 204 milijuna dolara. Iako je od tada prošla 31 godina, ni dandanas nije poznato kome je ostavio svoje bogatstvo.

Netom prije smrti Halston je prodao svoj njujorški dom Gianniju Agnelliju, čelnom čovjeku Fiata, i fotografu Gunteru Sachsu za pet milijuna dolara. I sama tvrtka je od njegove smrti promijenila mnogobrojne vlasnike, no prestižno ime nikada nije mijenjano.

Zanimljivo je to da je na vrhuncu karijere stvarao nevjerojatne prihode, koji su se brojili u stotinama milijuna dolara, a nekom računicom došlo se do podatka da je Halstonov brend godišnje zarađivao oko 19 milijuna dolara. Nakon što je poslovni konglomerat Norton Simon Inc. za 142 milijuna dolara današnje vrijednosti 1973. godine preuzeo Halstonove tvrtke on je ostao vodeći dizajner mnogih svojih kolekcija.

Ipak, 1984. dobio je otkaz u vlastitoj tvrtki te izgubio pravo da dizajnira i prodaje odjeću pod svojim imenom nakon što je donio odluku o suradnji s JC Pennyjem, tvrtkom s kojom je dizajnirao kolekciju za američki narod. S artiklima koji su se prodavali po cijeni od 24 do 200 dolara, 'III linija' označila je novo doba u modi i maloprodaji.

  • +20
Halston Izvor: Netflix / Autor: COURTESY OF NETFLIX

Tijekom bogate karijere Halston je bio poznat kao rastrošna osoba koja je, primjerice, trošila 156 tisuća dolara godišnje na orhideje, a svojim gostima na večeri servirao bi kokain umjesto deserta. Kada mu je 1988. dijagnosticiran AIDS, preselio se u San Francisco da bi se obitelj brinula o njemu.

Tada je za 213 tisuća dolara kupio Rolls-Royce Corniche, a sve kako bi ga vozač mogao vozikati po sjevernoj Kaliforniji u posljednjim godinama života. Preminuo je u ožujku 1990. godine.

  • +13
Serija 'Halston' Izvor: Netflix / Autor: ATSUSHI NISHIJIMA/NETFLIX

Tijekom najveće popularnosti bio je 'na vrhu modnih revija', kako je jednom prilikom napisao izdavač Women's Wear Dailyja, John Fairchild. U legendarnom Studiju 54 družio se s Biancom Jagger i Andyjem Warholom. Svjetski poznat disko klub postao je i izložbeni prostor za Halstonove dizajne, ali i pozornica za njega samoga. Često je dolazio ondje u pratnji lijepih žena i modela, poznatih kao Halstonettes.

Halston je postao jedan od prvih američkih dizajnera koji je svoj brend podijelio na različite cjenovne kategorije. Takvom poslovnom odlukom u pravilu nedostižne dizajnerske komade učinio je dostupnima širim masama, a iako se njegov stil činio vrlo jednostavan, Halstonov odnos s modnom industrijom bio je sve samo ne takav.