AVICII EXPERIENCE

U Stockholmu otvoren muzej u znak sjećanja na tragično preminulog glazbenika

26.02.2022 u 22:17

Bionic
Reading

Četiri godine nakon samoubojstva mladoga švedskog DJ-a, Aviciija, u subotu je u Stockholmu pod nazivom 'Avicii Experience' otvoren njemu posvećen muzej, smješten u podrumu moderne zgrade u središtu glavnoga grada

Tragično preminuli mladić koji se ubio u dobi od 28 godina, Tim Berling, što mu je bilo pravo ime, smatran je jednim od najboljih DJ-eva na svijetu.

Za sobom je ostavio nekoliko svjetskih hitova, među kojima i 'Wake Me Up' s pjevačicom Aloe Blacc iz 2013. godine.

Posjetitelji će u muzeju mogu razgledati prostoriju namještenu po uzoru na njegovu tinejdžersku spavaću sobu s brojnim osobnim predmetima, poput autoportreta nacrtanog olovkama u boji, kao i prostoriju namještenu po uzoru na njegov studio u Los Angelesu s gitarama koje su mu pripadale.

U muzeju se nalazi i prostorija u kojoj će posjetitelji moći virtualno prisustvovati njegovu koncertu.

'On je zauvijek sa mnom. Najmanje što sam mogla učiniti je odati mu počast', rekla je AFP-u 26-godišnja Aviciijeva obožavateljica Amanda Ekstedt.

Svrha posebne prostorije prepune ogledala i ekrana na kojima se emitiraju koncerti, gužva, putovanja zrakoplovom i ubrzani način života je dočarati intenzitet umjetnikova života i pritisak kojemu je bio izložen.

Njegova smrt pridonijela je pokretanju bolne teme depresije među mladima. 

U muzeju će prvih nekoliko tjedana biti prisutan i psiholog kako bi pružio potporu obožavateljima koje preplave emocije. 

Jedna od upraviteljica muzeja, Lisa Halling-Aadland pojasnila je da su ona i kolege smatrali kako je prisutnost psihologa potrebna, 's obzirom na to da priča o Timu Aviciiju ima vrlo tužan i mračan dio'.