TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

U 'Provjerenom' su pretjerali s mučnim prizorima

  • Autor: Zrinka Pavlić
  • Zadnja izmjena 18.01.2013 10:03
  • Objavljeno 18.01.2013 u 10:03
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Super je što je 'Provjereno' NoveTV obradilo temu o zlostavljanju životinja. Riječ je o doista užasnoj pojavi i zgražanje nad nedavno zaredalim incidentima mučenja nesretnih i nezbrinutih životinja jasno je svakome s imalo srca i pameti. No jesmo li baš morali ponovno gledati snimke u kojima se bolesnici iživljavaju nad tim bespomoćnim stvorenjima? E, pa nismo

'Provjereno' NoveTV uglavnom mi je simpatična emisija. Nije neki vrhunac televizijskog novinarstva, počesto zabrazdi u trivijalnost, gotovo u svakoj epizodi ima barem jednu reportažu iz rubrike 'kako nas proizvođači i tvorničari truju kroz gaće i sapune, IAKO SMO HRVATI' i slične potrošačke histerije, a angažiranost im se uglavnom svodi na komunalne akcije i amerikanizirane tople ljudske priče. No uzme li se u obzir da su jedina koliko-toliko novinarska emisija u sapunicama, tabloidskim bedastoćama i sapunjarama ispunjenom programu NoveTV, uglavnom sam ih sklona braniti kao jedan od zadnjih koliko-toliko smislenih trenutaka te televizijske kuće.

Osim toga, toj ekipi sklonoj revijalnim ficlekima i infotainmentutu i tamo se omakne koja doista važna tema, kao što je sinoć bila ona o svim načinima mučenja i ponižavanja žena u svijetu. Jest da bi im se prije mikrofoni osušili nego što će se takvom pričom pozabaviti u domaćem i aktualnom kontekstu, ali, hajde, barem nešto. Kada je o domaćim aktualnostima riječ, očito se radije drže društveno-politički bezopasnih pričapa su tako jučer putovali Zagrebom sa zimskom službom i razgrtali snijeg. Neloša pričica. Ako ni zbog čega drugoga, a onda zato što joj ni u jednom kadru nije cirkusirao lopatarski gradonačelnik.

Sve u svemu, nekih ozbiljnijih prigovora na sinoćnje 'Provjereno' ne bih imala da nije bilo priloga o zlostavljanju životinja, potaknutog novim zakonom, po kojemu takve jezive epizode više neće biti tretirane kao minorni prekršaji, nego kao ozbiljna kaznena djela. Svaka čast na izboru teme. Rijetko se tko na domaćim televizija bavio time, a nedavne epizode mučenja tih nesretnih i nezbrinutih bića većini su nas slomile srce i stegnule želudac, bez obzira imamo li kod kuće ljubimca ili nemamo.

No dok mi je istinski drago što su se posvetili toj temi, pa bih im zbog plemenite namjere bez problema oprostila pomalo senzacionalističke teze o tome kako su zlostavljači životinja u mnogim slučajevima odrasli u psihopatske masovne ubojice, jedan mi je moment u prilogu ipak bio malo previše. Pustili su nekoliko isječaka u kojima su se bolesni mučitelji životinja snimili i svoje zlodjelo plasirali na internet. Djevojka koja baca mačiće u rijeku. Slike pretučenih pasa. Dalje se ne želim ni prisjećati, ali znam da sam prečesto okretala glavu od ekrana.

Znam, znam da je šok do neke mjere potreban da bi ljudi ozbiljno shvatili problem. I znam da je okretanje glave od takvih prizora otprilike na istoj razini kao potez noja koji u opasnosti zabija glavu u pijesak. No kada se govori o nečemu toliko tužnom i strašnom kao što je mučenje bespomoćnih životinja, možda bi riječi ipak morale biti dovoljne. Jer ako se u jednom kadru prikaže psihologinja koja osobe iz takvih videozapisa naziva bolesnim ekshibicionistima koji ni u čemu drugome u životu ne uspijevaju pa se pokušavaju istaknuti na takav stravičan način - a u sljedećem kadru emitiraju snimke tih istih psihopata, onda si ne mogu pomoći nego pomisliti da se time ide na ruku potrebama takvih neljudi. Drugim riječima, to onda više nije ni angažirani prilog ni senzacionalizam ni potreba da se šokom osvijesti problem. To je običan snuff. I nadam se da će ga se 'Provjereno', svim plemenitim namjerama unatoč, ubuduće kloniti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!