U KRALJEVSKOM VLAKU

U Australiji je izbjegla smrt 'za dlaku': Kako je kraljica Elizabeta II prije više od 50 godina preživjela pokušaj atentata

09.09.2022 u 10:13

Bionic
Reading

Dok svijet prisjeća života i vladavine kraljice Elizabete II, Australci se prisjećaju jedne od najvećih neriješenih misterija, trenutka kada je u blizini Sydneyja pokušan atentat na nju

Bilo je to tijekom njihove australske turneje 1970. godine, kada su kraljevskim vlakom kraljica Elizabeta II i princ Philip putovali iz Sydneyja u Orange. U trenutku kada se kraljevski par kretao preko Modrih planina, u planinskom području New South Walesa, 29. travnja 1970. godine, vlak se otprilike na pola puta zaustavio.

Elizabeta i Philip tada nisu znali da su žrtve Lithgow zavjere i da su samo za dlaku izbjegli smrt zahvaljujući tome što se vlak sporo kretao.

Kako je otkrio bivši detektiv Cliff McHardy, potencijalni atentatori položili su veliki balvan preko tračnica na mjestu na kojem je vlak s kraljevskim parom trebao prijeći, a sve u nadi kako će izbaciti lokomotivu iz tračnica.

Na sreću, strojovođa je odmah zakočio, zbog čega je vlak klizio gotovo 200 metara prije negoli se zaustavio na pružnom prijelazu. Vlak je ostao na pruzi i nije pretrpio značajniju štetu.

  • +52
Kraljica Elizabeta II. Izvor: Profimedia / Autor: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Ono što je najzanimljivije je da je vlak koji je prošao sat vremena prije njih i koji je zapravo bio izvidnica i provjeravao sigurnosti, nije vidio nikakav trupac. Da je vlak postigao normalnu brzinu, pri udarcu u balvan izletio bi s tračnica i izletio u nasip.

Istražitelj je bio uvjeren da je cijeli plan pomno osmišljen uz pomoć insajdera, kao i da su njime, vjerojatno, upravljali simpatizeri Australske irske republikanske vojske.

Cijeli taj događaj skrivao se od javnosti, ali i od kraljevske obitelji gotovo 40 godina, a sve kako bi se australska vlada spasila od sramote.