VRTOGLAVE VRIJEDNOSTI

Kraljica Elizabeta II iza sebe je ostavila impresivnu kolekciju nakita; Hoće li ju naslijediti Kate Middleton?

08.09.2022 u 20:32

Bionic
Reading

Većina ljudi na svijetu može samo sanjati o kolekciji nakita kakvu je imala kraljica Elizabeta. Tijekom godina vidjeli smo kako drugi članovi kraljevske obitelji posuđuju stvari iz kraljičine kutije s nakitom za najposebnije prilike. Catherine, vojvotkinja od Cambridgea i Meghan, vojvotkinja od Sussexa, obje su nosile tijare u vlasništvu kraljice kada su se vjenčale za princa Williama i princa Harryja

Obožavatelji kraljevske obitelji tijekom godina primijetili su naušnice, narukvice i ogrlice kraljice Elizabete kod drugih članova kraljevske obitelji. Nema sumnje da cijela kolekcija vrijedi nevjerojatnu svotu novca, stoga se brojni pitaju što će se dogoditi s kraljičinom kolekcijom nakita nakon vijesti o smrti u 96. godini života.

Kraljica Elizabeta ima mnogo nasljednika, uključujući kćer, nekoliko unuka i dvije buduće kraljice. Ipak, njezin nasljednik je princ Charles, a nakon njega princ William, pa se postavlja pitanje hoće li Kate naslijediti cjelokupnu kolekciju nakita kraljice Elizabete?

Jasno je da kraljica ima neke od najfinijih primjeraka nakita na cijelom svijetu, ali što se točno nalazi u kolekciji? Modna biblija Vogue svojedobno je izvjestila o kraljičinim brojnim tijarama poput tijare Fringe, tijare Cartier Halo i bandeau tijare Queen Mary, koju je Meghan nosila na dan vjenčanja s princom Harryjem.

Kraljica Elizabeta također ima mnoštvo broševa koji sadrže drago kamenje kao što su rubini, ametisti i, naravno, dijamanti, mnogobrojne biserne ogrlice, a također i naušnice. Posljednjih godina najradije je nosila naušnice Queen Mary, s biserom i manjim dijamantom.

Koliko vrijede svi ti dragocjeni komadi, ali i svi ostali koje kraljica posjeduje u svojoj impresivnoj kolekciji? Prema Good Housekeepingu, vrijednost kraljičina nakita procjenjuje se na oko nevjerojatnih 110 milijuna dolara.

  • +52
Kraljica Elizabeta II. Izvor: Profimedia / Autor: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Hoće li Kate Middleton naslijediti kraljičin nakit?

Dok će nakit kraljice Elizabete biti proslijeđen drugim članovima kraljevske obitelji, teško je točno reći tko će što dobiti. Kate, kao buduća kraljica, najvjerojatnije će dobiti neke od najdragocjenijih i najintimnijih komada u kolekciji, no to nikako ne znači da će dobiti sve.

Ako su dragulji dio osobne kolekcije kraljice Elizabete, onda ona odlučuje gdje će otići. Velike su šanse da će dio nakita otići drugim članovima obitelji, poput Meghan, princeze Beatrice i princeze Eugenie, kao i drugim ženama, poput Zare Tindall, grofice od Wessexa, pa čak i princeze Charlotte. 

Ali ako su dragulji dio kraljevske kolekcije ili krunski dragulji, riječ je o komadima nakita koji nisu u vlasništvu Njezinog Veličanstva već u vlasništvu države.  

Kruna s 2800 dijamanata 

Na platinastom jubileju kojim je obilježila 70. godina provedenih na britanskom prijestolju,  kraljica Elizabeta izrazila je želju da supruga njezinog sina, princa Charlesa postane kraljicom, pa se čini kako će Camilla doista naslijediti kraljičinu krunu iz 1937. godine koja sadrži vrtoglavo skupocjen dijamant Koh-i-Noor.

Kada Charles postane kralj, Camilla će imati priliku na glavi nositi platinastu, dijamantnu krunu kraljice majke, izrađenu za krunidbu kralja Georgea VI. Kruna sadrži 2800 dijamanata s velikim kamenom koji je turski sultan dao kraljici Viktoriji 1856. godine kao gestu zahvalnosti za britansku potporu tijekom Krimskog rata. Na prednjem križu se nalazi poznati dijamant Koh-i-Noor od 105 karata, koji potječe iz Indije.