nakon smrti kraljice elizabete

Princ Charles sada je britanski kralj, no što se još mijenja na dvoru? Evo kako sada izgleda linija nasljeđivanja krune

08.09.2022 u 20:48

Bionic
Reading

Vijest da je kraljica Elizabeta II. preminula u 97. godini odjeknula je diljem svijeta, a na britanski dvor unijela velike promjene. Charles, princ od Walesa i sin kraljice Elizabete II. postao je novi britanski kralja, a njegov sin, princ William prvi u liniji nasljeđivanja krune

Nakon smrti kraljice Elizabete II. na prijestolje je stupio princ Charles, a njegov najstariji sin, princ William je sada nasljednik prijestolja Ujedinjenog Kraljevstva. Kao glavni nasljednik od svoje treće godine, princ Charles je postavio jedan rekord - bio je prijestolonasljednik s najdužim stažem u britanskoj povijesti.

Nakon što postane suveren, Charles ima mogućnost uzeti bilo koje ime koje odabere za svoju vladavinu kao kralj. Na primjer, pravo ime kralja Georgea VI zapravo je bilo Albert. Dva prethodna monarha zvala su se Charles.

Očekuje se da će 40-godišnji vojvoda od Cambridgea, princ William, postati novi princ od Walesa, a njegova supruga Kate Middleton ponijet će novu titulu princeze od Walesa. William je najstariji član kraljevske obitelji među prvih osam u redu za prijestolje, a slijede ga njegovo troje djece, 9-godišnji princ George, 7-godišnja princeza Charlotte te 4-godišnji princ Louis.

U redu za prijestolje nakon Cambridgeovih slijede princ Harry, njegova djeca Archie i Lilibet, a zatim princ Andrew i njegove dvije kćeri, princeze Beatrice i Eugenie od Yorka.

  • +5
Princ Charles Izvor: Profimedia / Autor: Andrew Milligan/WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

William je posljednjih godina postao iznimno popularan član kraljevske obitelji, a njegovo vjenčanje s Kate koje se održalo u travnju 2011. uživo je pratilo oko dvije milijarde ljudi. Jednostavnost, simpatičnost i pristupačnost učinili su Kate i Williama vrlo omiljenim članovima kraljevske obitelji. Redovita putovanja u inozemstvo, uključujući jedno u Pakistan u listopadu 2019., pomogla su im da se aktivno uključe u globalnu zajednicu.

William se također znatno više uključio u kraljevska pitanja, sa značajnom intervencijom nakon što je princ Andrewa ispitan o njegovom prijateljstvu s Jeffreyjem Epsteinom. Navodno je svojedobno razgovarao s kraljicom i princem Charlesom o Andrewovoj budućnosti nakon katastrofalnog intervjua i preporučio njegovo povlačenje iz javnog života. William je također, navodno, svog ujaka opisao kao 'prijetnju' kraljevskoj obitelji te je zauvijek 'zatvorio vrata' njegovom povratku u javni život.

Nova linija nasljeđivanja britanskog prijestolja

  1. Princ William, vojvoda od Cambridgea
  2. Princ George
  3. Princeza Charlotte
  4. Princ Louis
  5. Princ Harry, vojvoda od Sussexa
  6. Archie Mountbatten-Windsor
  7. Lilibet Mountbatten-Windsor
  8. Princ Andrew, vojvoda od Yorka
  9. Princeza Beatrice
  10. Sienna Mapelli Mozzi
  11. Princeza Eugenie
  12. August Brooksbank
  13. Princ Edward, grof od Wessexa
  14. James, vikont Severn
  15. Lady Louise Mountbatten-Windsor
  16. Anne, princeza Royal
  17. Peter Phillips
  18. Savannah Phillips
  19. Isla Phillips
  20. Zara Tindall
  21. Mia Tindall
  22. Lena Tindall
  23. Lucas Tindall
  24. David Armstrong-Jones, grof od Snowdona

Nakon što je službeno objavljeno da je kraljica Elizabeta preminula, Charles je sada zapravo kralj, iako se očekuje da će biti službeno proglašen monarhom na sastanku Vijeća za pristupanje u palači St James u Londonu. Charles je već ranije preuzeo neke od kraljičinih angažmana ove godine jer je njezino zdravlje postalo dovoljno zabrinjavajuće da otkaže neke svoje obveze, uključujući svečano otvaranje parlamenta. Budući da titula princa od Walesa nije Charlesova titula, već se dodjeljuje nasljedniku, on će je napustiti čim zauzme prijestolje.

  • +6
Camilla, vojvotkinja od Cornwalla Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Međutim, nema automatskog nasljeđivanja titule princa od Walesa - nasljednik mora postati princ od Walesa od strane monarha. Ta titula je 'spojena s krunom' i obnavlja se po volji vladara - upravo je zbog toga Charles postao 21. princ od Walesa ne na dan svog rođenja, već 1958. godine kada mu je bilo 9 godina. Bio je 'dodan' u ceremoniju kojom je priznato stvaranje novog princa od Walesa - tek 11 godina kasnije, točnije 1969. godine.

Tehnički, Charlesova supruga, Camilla Parker-Bowles, do sada je bila princeza od Walesa, ali je koristila ženski ekvivalent Charlesovoj tituli vojvode od Cornwalla, vojvotkinja od Cornwalla. Smatra se da vojvotkinja od Cornwalla ne koristi titulu princeze od Walesa iz poštovanja prema Charlesovoj bivšoj ženi, princezi Diani, koja je umrla u Parizu u kolovozu 1997.

  • +52
Kraljica Elizabeta II. Izvor: Profimedia / Autor: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Camilla će sada postati kraljica supruga, što je i sama kraljica odobrila prije svoje smrti. Nakon kraljičine smrti, Charles također postaje šef Commonwealtha, a smatra da će Harry preuzeti aktivniju ulogu u tome.

Princ Edward, grof od Wessexa sada je 13. u nizu ispred svoje dvoje djece sa Sophie – 14-godišnjeg Jamesa, vikonta Severna i 15- godišnje Lady Louise Mountbatten-Windsor. Nakon Edwardowe obitelji slijedi princeza Anne i njezin sin Peter Phillips, zajedno sa svojim kćerima Savannah i Islom Phillips. Iza Petera Phillipsa slijedi Zara Tindall koja se nalazi na 20. mjestu te njezino dvoje djece koje je dobila s bivšim igračem ragbija, Mikeom Tindallom - Mia, Lena i Lucas Tindall.

  • +4
Princ William i Kate Middleton s djecom Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia