OVISNOSTI JOJ NISU BILE STRANE

Tragičan život Lise Marie Presley: Iza sebe je imala četiri propala braka, godine je provela na liječenju od ovisnosti, a sinova smrt do kraja ju je slomila

13.01.2023 u 09:57

Bionic
Reading

Jedina kćer kralja rock'n'rolla s devet godina provela je tri dana uz mrtvo očevo tijelo, od 12. do 15. bila je seksualno zlostavljana od strane očuha, tinejdžersku dob provodila je na rehabilitacijama od ovisnosti, a onda prošla kroz četiri razvoda i smrt sina

Lisa Marie Presley, kći Elvisa Presleya, preminula je u 54. godini nakon što je u svom domu pretrpjela srčani udar. Usprkos brzom dolasku bolničara koji su je reanimirali na licu mjesta, kćer kralja rock'n'rolla preminula je nedugo potom u bolnici.

Tragična smrt dogodila se samo tri dana nakon što je Lisa Marie sudjelovala na dodjeli Zlatnih globusa. Ondje je s majkom pratila Austina Butlera koji je osvojio Globus za igranje glavne uloge u filmu 'Elvis'.

Njen život, koji je prerano prekinut u 50-im godinama, bio je obilježen teškim i tragičnim događajima, od kojih se posljednji dogodio prije nešto više od dvije godine kada je njen sin Benjamin počinio samoubojstvo.

Njen glasnogovornik jednom je potvrdio neizdrživu bol kroz koju je prolazila do posljednjeg dana:

‘Njezino je srce slomljeno. Neutješna je i shrvana. Obožavala je tog dječaka. Bio je ljubav njezinog života.’

Lisa Marie Presley rođena je 1. veljače 1968. godine, točno devet mjeseci od vjenčanja svojih roditelja, Priscille i Elvisa Presleyja, koji su je začeli prve bračne noći.

Njeno rano djetinjstvo proteklo je u slušanju svađa svojih roditelja koji su zbog mnogobrojnih izvanbračnih afera odlučili raskinuti brak kada je imala samo četiri godine. Iako je ostala živjeti s majkom u Los Angelesu, oca je i dalje redovito viđala u posjetama na njegovom imanju Graceland u državi Tennessee.

Nažalost, u trenutku očeve smrti, nalazila se upravo ondje te je svjedočila pronalasku njegovog mrtvog tijela.

'Sjećam se samo da sam plakala i ponavljala 'moj tata je mrtav'. Na neki čudan način, utješilo me što tijelo nisu iznijeli iz kuće tri dana jer sam imala osjećaj kao da je još s nama', rekla je Lisa Marie kojoj je tada bilo devet godina.

  • +20
Lisa Marie Presley Izvor: Profimedia / Autor: Christopher Polk / Getty images / Profimedia

Ispričala je kako joj je posljednje sjećanje na oca njegov dolazak u sobu kako bi je poljubio za laku noć u 4 ujutro, samo nekoliko sati prije svoje smrti.

Kao jedina kćer Elvisa Presleyja, Lisa Marie naslijedila je Graceland zajedno s djedom Vernonom Elvisom i bakom Minnie Mae Hood Presley, a u dobi od 25 godina naslijedila je čitavo očevo bogatstvo koje je vremenom naraslo na vrtoglavih 100 milijuna dolara. Deset godina kasnije, 2004. godine, odlučila je prodati čak 85 svega što je posjedovala.

Njenu mladost, a i nešto kasniju dob, obilježila je bitka s ovisnostima. Priznala je kako je godinama konzumirala kokain, lijekove protiv bolova i razne opioide. Zbog toga je još u tinejdžerskoj dobi završila na liječenju u scijentološkom centru u Hollywoodu.

'Gledala sam oca kako pije pune šake tableta i ponaša se kao da je van sebe. Gledala sam partnere koji su bili ovisnici i umirali od ovisnosti. Sve to nije nimalo olakšalo moju vlastitu borbu', rekla je Lisa Marie aludirajući na smrt svojeg drugog supruga, Michaela Jacksona.

  • +6
Lisa Marie Presley i Michael Jackson Izvor: Profimedia / Autor: Lisa Rose / Zuma Press / Profimedia

Zanimljivo, za legendarnog pjevača udala se svega 20 dana nakon što je okončala šestogodišnji brak s glazbenikom Dannyjem Keoughom s kojim je imala dvoje djece, kćer Danielle Riley i sina Benjamina.

No, i taj je brak okončan nakon manje od dvije godine, u siječnju 1996., i to nakon što je Lisa Marie Jacksonu postavila ultimatum 'ili ja ili droga', a on je, tragično, izabrao posljednje.

Uslijedila je ljubav s još jednim glazbenikom, Johnom Oszajcom, s kojim je neko vrijeme bila zaručena. Međutim, ulaskom Nicolasa Cagea u svoj život, odlučila je raskinuti zaruke. Za holivudskog glumca udala se u kolovozu 2002. na spektakularnom vjenčanju na Havajima, no ovaj brak bio je još kraćeg roka. Trajao je tek 107 dana!

Četvrti i posljednji put udala se 2006. godine za gitaristu i glazbenog producenta Michaela Lockwooda, a na vjenčanju održanom u Japanu kum joj je bio ni više, ni manje nego prvi suprug Danny Keough! Zanimljivo, s njim je ostala toliko bliska da je neko vrijeme živio u njenoj gostinskoj kući, a prema navodima medija, upravo je on bio taj koji ju je sinoć pronašao bez svijesti i pružio joj prvu pomoć.

Sreća s Michaelom Lockwoodom potrajala je cijelo desetljeće, sve do razvoda 2016. godine. U listopadu 2008. godine rodila je blizanke Vivienne Ann i Finley Aaron Love, a nakon razvoda najveću bitku nije vodila za skrbništvo, već za bogatu ostavštinu. Naime, Lockwood je u brak ušao sa samo 3000 dolara, naspram njenih 62 milijuna! Mučan spor trajao je dvije godine, prilikom čega je Lisa Marie supruga optužila čak i za posjedovanje dječje pornografije.

Njen život uistinu su pratile brojne tragedije, od svjedočenja očevoj ovisnosti i smrti, preko vlastite borbe s ovisnošću i četiri propala braka, do onog najstrašnijeg - samoubojstva sina.

Nažalost, to nisu jedine traume koje su je zadesile tijekom života. U dobi od 12. do 15. godine prošla je kroz jezivo iskustvo seksualnog zlostavljanja od strane očuha, Michaela Edwardsa, za kojeg se njena majka udala nedugo nakon Elvisove smrti.

'Pijan bi mi ulazio u sobu i radio stvari koje nije smio raditi', ispričala je Lisa Marie koja je nedugo nakon ovih događaja utjehu počela pronalaziti u drogama i opijatima.

U braku s Michaelom Jacksonom prolazila je kroz njegove optužbe za pedofiliju, žestoko mu držeći stranu.

'Mislila sam da je neshvaćen. Mislila sam da možemo zajedno 'spasiti svijet'. Ali, dobila sam samo puno s*anja iz svega i odlučila prekinuti s cijelom pričom,' rekla je Lisa Marie koja je raskinula brak, ali je i dalje ostala vjerna Jacksonu kojeg je pratila na turnejama diljem svijeta.

'Pokušala sam u njemu spasiti ono što nisam mogla spasiti u vlastitom ocu', priznala je kasnije.

Kao jedina kćer Elvisa Presleyja, cijeli život provela je pod povećalom javnosti. Svoj status slave i porijeklo pokušala je iskoristiti za vlastitu glazbenu karijeru te je 1992. godine izdala prvi album. Odlučno je odbijala obvezati se ugovorom bilo kojoj diskografskoj kući te je godinama samostalno izdavala i izvodila svoje pjesme, međutim na glazbenoj sceni se nikad nije u potpunosti profilirala.

Srećom, imala je dara za poduzetništvo! Od očevog nasljedstva u vrijednosti od svega 5 milijuna dolara izgradila je pravo carstvo vrijedno preko 100 milijuna dolara! Prvo je Elvisovo imanje Graceland pretvorila u turističku atrakciju, a onda stvorila Elvis Presley Enterprises kojim je kapitalizirala njegovu slavu.

Ipak, ništa je nije moglo spasiti od njene unutarnje borbe inicirane ranim traumama, ali i tragičnim gubitkom sina zbog čega je život Lise Marie okončan u uistinu tužnim tonovima, sa samo 54 godine burnog života iza sebe.