TUŽNA SJEĆANJA

Tragedija koja je obilježila princa Charlesa: Dan kada se skijanje s prijateljima pretvorilo u stravičnu nesreću i pitanje života ili smrti

03.12.2020 u 08:41

Bionic
Reading

Vrijeme radnje - ožujak davne 1988., mjesto radnje - skijalište Klosters u švicarskim Alpama. Riječ je o pomno isplaniranom kraljevskom zimskom putovanju. Princ Charles, njegova supruga, princeza Diana, šogorica Sarah Ferguson i nekolicina bliskih prijatelja, ujedno zaposlenika palače, svjedočili su tragičnim događajima koji su ih obilježili do kraja života

Trebalo je to biti još jedno divno zajedničko putovanje i odmor od svih briga, problema i trzavica. Taman nakon što su kraljevski fotoreporteri u svijet pustili idilične fotografije princa Charlesa i princeze Diane kako uživaju u švicarskom skijalištu Klosters pročulo se o tragediji koja je uzburkala cijelu kraljevsku obitelj.

Jedan član šireg društva poginuo je u lavini koja je zahvatila skijalište, a nekoliko sati sumnjalo se da je moguća žrtva sam princ Charles. Kasnije se doznalo da je preminuo major Hugh Lindsay, dugogodišnji podanik kraljice Elizabete te blizak prijatelj njezina sina Charlesa.

Tih godina nesreća je iznimno zanimala medije, ali zbog poštovanja privatnosti obitelji poginulog javnosti su se dozirale informacije i davale samo one nužne, s osjećajem za ožalošćene, a posebno udovicu Sarah Horsley. Sve ovo ostalo bi u prošlosti, duboko urezano u tužna sjećanja svih sudionika nemilog događaja, ali tragediju je ponovno iz pepela izvukla kontroverzna serija ‘The Crown’ (Kruna). Upravo četvrta sezona nagrađivane serije o britanskom kraljevstvu cijelu jednu epizodu posvetila je upravo ovom skijaškom događaju koji je obilježio život princa Charlesa.

  • +2
Princ Charles na skijanju Izvor: Profimedia / Autor: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Udovica Sarah Horsley, koja je te 1988. izgubila supruga s kojim je bila godinu dana u braku te budućeg oca svog nerođenog djeteta, ni danas nije imuna na cijeli splet okolnosti i svoju sudbinu. Upravo zato na vrijeme je pisala produkciji serije u želji da iz scenarija maknu tragediju sa skijališta, međutim njezina želja nije uslišana. Svi koji prate seriju imali su se prilike upoznati s događajem, a iako scene same nesreće i lavine koja guta sve pred sobom nisu prikazane, snimljena su sjećanja princa Charlesa na tu tragediju.

Što se zapravo dogodilo tog nesretnog zimskog dana u Alpama

Kao i svake godine do tada, početak ožujka za mlađu populaciju britanske kraljevske obitelji bio je rezerviran za zajedničko zimsko putovanje. Tako su 1988. spakirali kofere i privatnim zrakoplovima se uputili u švicarske Alpe željni novih avantura i dobrog druženja.

Princ Charles okupio je svoje najdraže društvo, prijatelje Hugha Lindsayja, Charlieja Palmera-Tomkinsona, njegovu suprugu Patty i šogoricu Sarah Ferguson, vojvotkinju od Yorka, a šarolikoj skupini pridružila se i princeza od Walesa, Diana.

Iako nije bila neka vrsna skijašica, princeza Diana željela je sa svojim suprugom provesti što je više slobodnog vremena, a iako u seriji prikazuju da su bračni sukobi s Charlesom u to vrijeme bili nepodnošljivi, upućeni tvrde da je zapravo situacija u braku još uvijek bila pod kontrolom. Prividna sreća vidi se i na nizu fotografija koje su snimljene na skijalištu dan prije strašne tragedije.

Samo dan kasnije princ Charles, željan avantura i iskušavanja svojih granica skijaških sposobnosti, s prijateljem Hughom Lindsayjem i bračnim parom Palmer-Tomkinson odlazi u takozvani zabranjeni dio skijališta. U pratnji nekolicine policajaca (kraljevski tjelohranitelji nisu bili toliko iskusni za takve vrste staza) društvo je neko vrijeme idilično skijalo, a onda ih je zatekla lavina koja je zauvijek promijenila njihove živote.

U nesreći je smrtno stradao upravo Hugh Lindsay, u dobi od svega 34 godine, ostavivši iza sebe trudnu suprugu Sarah Horsley, koja je u tom trenu bila u Londonu.

Gledati kako mu snježna lavina odnosi prijatelja pred nosom nije bilo lako za princa Charlesa, a bacio se u akciju spašavanja Patty Palmer-Tomkinson, zatrpanoj pod snijegom u njegovoj blizini. Sve do trenutka dolaska helikoptera prve pomoći Charles je bio uz nju, a njegovom prijatelju Majoru nažalost nije bilo spasa.

Upravo britanski prijestolonasljednik te ostatak društva s planine pomagao je svim snagama izvući tijelo unesrećenog prijatelja, a potom se uvjeriti da mu zbilja nema pomoći. Ravno sa skijališta svi su prevezeni u bolnicu u Davosu, a ostali u palači i hotelu satima su čekali informaciju tko je od skupine izgubio život.

U tim trenucima nije bilo nimalo lako ni princezi Diani, kao ni šogorici Sarah koje toga dana nisu otišle na skijanje, već su odlučile ostati u hotelu. Sarah je imala opravdan razlog, bila je na početku svoje prve trudnoće, a Diana nikada nije ni bila strastvena skijašica. Crne vijesti vrlo su brzo došle i do Britanije, odnosno kraljice Elizabete II i princa Philipa, koji su satima čekali potvrdu je li im sin Charles preživio.

Po povratku s planine u rodni London, princ Charles, princeza Diana i ostali potrudili su se organizirati dostojanstven ispraćaj svog bliskog prijatelja. Već na aerodromu dočekala ih je shrvana trudna udovica. Princ i princeza od Walesa bili su mladoj Sarah, koja je u to vrijeme radila u odjelu odnosa s javnosti Buckinghamske palače, najveća potpora u godinama koje slijede. Upravo princ Charles postao je krsni kum malenoj Alice, kćeri svog preminulog prijatelja koji ju nikada nije dobio priliku upoznati. Sarah Horsley jednom je prilikom kazala kako je imala vrlo blizak odnos i s princezom Dianom, kojoj se mogla obratiti u bilo koje doba dana ili noći.

Princeza Diana dala joj je obećanje da nikada više neće otići u sporno skijalište i to je održala. Za princa Charlesa i ostatak društva koji su toga dana na planini svjedočili tragediji tako nešto bilo je teško i pomisliti. Upravo ponovnim dolaskom na planinu, na koju je s preminulim dolazio od ranih studentskih dana, svaki mu je put odavao počast na svoj način i pokušavao zatvoriti to poglavlje života.