PROGLAŠENE MRTVIMA

Otkrivena mračna istina: Kraljica Elizabeta i njezina majka nikada nisu potvrdile postojanje dviju rođakinja smještenih u mentalnu ustanovu

18.11.2020 u 12:01

Bionic
Reading

Kao i svaka sezona do sada, tako i četvrta serije 'Kruna' donosi dramatične detalje koje bi kraljevska obitelj najradije zaboravila i ponijela sa sobom u grob, a da javnost za to ne zna. Međutim iskusni producenti dobro su odradili svoj posao i duboko kopali te pronašli nove šokantne detalje iz mračne prošlosti

U novoj sezoni serije 'Kruna' (The Crown) Peter Morgan otkriva dramatične detalje o nikad potvrđenim rođakinjama princeze Elizabete, a koje je Kraljica majka s ostatkom obitelji odlučila maknuti što dalje od javnosti, a potom i poreći njihovo postojanje.

Nekoliko je verzija ove priče, a produkcija serije prikazuje ih kao čisto uklanjanje dokaza da se unutar članova plave krvi može dogoditi neka mentalna bolest ili zdravstveni problemi.

Sve se odvija daleke 1941., kada su dvije od pet kraljičinih sestrični smještene u mentalnu ustanovu Royal Earlswood. Riječ je o Katherine i Nerissi Bowes-Lyon, kojima su mentalni problemi utvrđeni još u ranom djetinjstvu. Riječ je o obitelji Kraljice majke, škotskim aristokratima. Dvije spomenute djevojke djeca su njezina brata.

Upućeni tvrde kako je upravo Kraljica majka imala veliku i važnu ulogu u zataškavanju pred javnosti. Ona je naime, u suradnji sa šogoricom, majkom bolesnih sestara, odlučila smjestiti ih u ustanovu, a kraljevskim biografima jednostavno kazati da su preminule.

Cijelu priču prihvatio je ostatak obitelji, dok je neki nisu ni znali. Kraljica Elizabeta i njezina sestra princeza Margareth to su doznale tek godinama kasnije. Na sve to uvijek iskrena i ekstravagantna Margareth digla je pobunu. Majka joj je tada objasnila:

‘Njihov profesionalno dijagnosticirani idiotizam i imbecilnost natjerali bi ljude da preispituju integritet kraljevske krvne loze... možete li zamisliti naslove ako bi se to doznalo? Što bi ljudi rekli? Zar nije dosta ono što nam je učinio stric kad je abdicirao? Koliko još sramota treba našoj obitelji pred javnosti?’

Unatoč svim naporima, priča je ipak dospjela do medija, a članovi kraljevstva odbijali su bilo kakav komentar. Iz ustanove je tek kratko potvrđeno da obje sestre nisu primale nikakve posjete svoje rodbine, pa čak ni najbliže obitelji.

Kraljevski biografi koji su u svojim knjigama pisali da su sestre Katherine i Nerissa mrtve opravdali su se riječima: ‘Da nam je netko kazao pravu istinu, mi bismo je napisali. Tko bi ikada preispitivao riječi kraljevskih članova, a pogotovo u to vrijeme?’

  • +3
Kraljevska obitelj na obilježavanju Dana sjećanja Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Nerissa, koja je imala 22 godine kada je smještena u ustanovu, preminula je 1986. godine i nitko od članova njezine obitelji nije se pojavio na pogrebu. Isto se dogodilo i 2014., kada je preminula druga sestra Katherine. Obje su patile od neizlječivih mentalnih bolesti.