sasvim otvoreno

Tonči Huljić: 'Da sam vani, bio bih multimilijarder, ali možda ne bih bio živ'

25.05.2020 u 14:49

Bionic
Reading

Poznati hitmejker već 40 godina 'proizvodi' pjevače i hitove. Krenuo je kao izvođač, onda je za druge stvarao glazbu i skladao, a potom mu se u poslu pridružila supruga Vjekoslava koja piše stihove. Među ostalim je ispričao je što traži od umjetnika te priznao da je uživao u doba korone kao nikad jer se mogao u cijelosti posvetiti muzici i novim projektima

Gost ovotjednog BizCastinga, bio je splitski glazbenik, tekstopisac i glazbeni producent Tonči Huljić. Na početku razgovora je priznao da ne bi izdržao tempo koji sam sebi nameće da ne vježba. Kod izvođača prvo vidi energiju. 'Imaš žena koje sjede negdje u kutu, ali njihov magnetizam te privlači, a onda je drugo pitanje - kako pjevaš. Ako moram birati između dobrog stasa i glasa, biram stas', napominje skladatelj.

'Bilo je vremena, drugom polovicom devedesetih kada smo žena i ja znali smo izbaciti po 120 pjesama godišnje. Tu nismo imali kriterija, išli smo na dvije-tri pjesme koje će nositi album, a ostalo smo štancali da popuni prostor. No, često su baš te pjesme s vremenom postale hitovi jer su pisane nepretenciozno i bez pritiska', izjavio je skladatelj. Da ima glas kao Petar Grašo, radio bi, kaže, pjesme samo za sebe. Poručio je da su mu osamdesete bile najljepši dio karijere.

Naglasio je da ne voli raditi s problematičnim osobama jer cilja na dugoročnu suradnju i zato pomno skenira psihoprofile svojih suradnika. Prije nekoliko godina izmaknula mu je prilika za probiti se u Hollywood. Pojasnio je da je već sve bilo dogovoreno te da je, preko Universala, čak bio potpisao predugovor s Martinom Scorseseom za rad na Aleksandru Velikom, ali je došlo do komplikacija.

'On je tada dovršavao film 'Bande New York'a i jedan se od dvojice glavnih glumaca ozlijedio. Ne mogu se sjetiti tko, pa ni dandanas ne znam koga više mrzim, Di Caprija ili Daniela Day-Lewisa. Onda su počeli problemi, prolongiralo se snimanje i Scorsese je otkazao realizaciju 'Aleksandra Velikog'. Ali, ostao sam raditi s Universalom. Kasnije su me plasirali putem nekih drugih filmova poput XXX-a, prodavali vrlo uspješno moju glazbu za Disneyjeve trailere. Oni od mene uzimaju gotove, one koje su već izdane pjesme, a ja dobivam udio u filmu', objasnio je Huljić. Dodao da se uspio izboriti za jako dobre uvjete, kakve nisu mogli postići ni neki etablirani kompozitori filmske glazbe.

Ne smatra se bogatim čovjekom u hrvatskim okvirima. 'Da sam vani, bio bih multimilijarder, ali možda ne bih bio živ', smatra Huljić. Otkrio je i da je u sedmom i osmom razredu bio prvi na republičkom i saveznom natjecanju iz kinoamaterizma te da je dobro crtao i radio animirane filmove. Poručio je i da se nikad neće umiroviti i da planira živjeti vječno.

Izvor: Društvene mreže