dobre vijesti

Tomo Johannes in der Mühlen: Od jeseni event industrija u 'novo normalnom' ruhu

04.08.2020 u 09:00

Bionic
Reading

Nakon sastanka HGK Zajednice kulturnih i kreativnih industrija na kojem se razgovaralo o mogućnosti uspostave centralnog sustava tzv. Covid safe evenata, prošlotjedni sastanak u Nacionalnom stožeru potvrdio je da stvari kreću u dobrom smjeru za glazbenike, otkrio nam je poznati producent, DJ i vlasnik uspješne međunarodne tvrtke za autorska prava

Prije nekoliko dana razgovarali smo o stanju u glazbenoj industriji. Čini se da ima nekih pomaka, nosite pozitivne vijesti za glazbenu industriju.

Mislim da smo na dobrom putu da u suradnji s Nacionalnim stožerom osmislimo rješenja koja će omogućiti odvijanje evenata, koncerata i drugih kulturnih manifestacija u novim okolnostima. Moram priznati da sam ugodno iznenađen spremnošću nadležnih članova Vlade – ministrice Obuljen, državnog tajnika Partla i ministra Božinovića – da saslušaju naše prijedloge kojima bi se problemi s kojima se mi u glazbenoj industriji suočavamo u skoroj budućnosti mogli riješiti na najbolji mogući način. Osim toga, i mi smo dobili objašnjenja vezano uz postojeće okolnosti izazvane korona krizom a koje možda nismo do kraja razumjeli kada smo javno istupali i komentirali mjere koje su na snazi ili one koje se tek planiraju donijeti. Mogli bismo reći kako smo na licu mjesta imali priliku vidjeti koliko je dijalog važan.

O kojim se točno rješenjima riječ?

Nakon inicijalnog sastanka HGK Zajednice kulturnih i kreativnih industrija na kojem smo razgovarali o mogućnosti uspostave centralnog sustava tzv. Covid safe evenata, prošlotjedni sastanak u Nacionalnom stožeru potvrdio je da smo krenuli u dobrom smjeru. Riječ je, zapravo, o implementaciji modela kojim će se omogućiti da organizatori na jednom mjestu dobiju potrebne informacije o aktualnim epidemiološkim mjerama, relevantne za organizaciju evenata i kulturnih događanja. Također, taj bi sustav omogućio i registraciju spomenutih evenata putem centralne aplikacije, a rezultat bi bio svojevrsna evidencija i certifikacija svih događanja kako bi se pospješilo odgovorno ponašanje organizatora te kako bi se potencijalnim posjetiteljima pružila pravodobna informacija o zadovoljavanju epidemioloških mjera. Podsjetit ću samo, jer sam o tome već govorio, da su Belgijanci putem sličnog sustava u svega 14 dana na ovaj način certificirali čak 14.000 događanja.

Koji su sljedeći koraci?

Dogovoreno je da se u najkraćem mogućem roku krene u izradu projektne dokumentacije, dogovore oko preuzimanja pojedinih segmenata održavanja sustava, utvrđivanja odgovarajućeg pravnog okvira i slično. Vjerujem da ćemo uz potporu Nacionalnog stožera i Ministarstva kulture, koje je čvrsto stalo iza ovog projekta, nastaviti raditi na dijalogu i rješavanju gorućih problema glazbene industrije. Važnost uključenosti Ministarstva kulture presudna je za nas koji predstavljamo glazbenu industriju i njene prateće segmente. Tako da očekujemo da će se ta suradnja nastaviti i na drugim projektima. Tu ne treba zaboraviti spomenuti i program potpore u vrijednosti od 300 milijuna kuna usmjerene putem HAMAG-BICRO-a na poduzetnike koji dolaze iz kreativnih industrija, kao još jedan važan doprinos Ministarstva kulture za preživljavanje ovog važnog segmenta industrije.

Znači li to da ste načelno zadovoljni odazivom 'onih koji odlučuju' u pogledu rješenja za spas glazbene industrije ali i kreativnih industrija u cjelini?

Ovo je jako dobar pocetak suradnje, jer smo se osjecali 'zaboravljeni'. Naročito smatram pozitivnim odaziv koji je uslijedio nakon naših prijedloga pa i poneke konstruktivne kritike. Najvažnije je da su 'oni koji odlučuju', kako kažete, osvijestili kolika je važnost kreativnih industrija i pristupili pronalaženju rješenja za njihov spas u okolnostima koje neumoljivo diktira korona kriza. Svjesni smo da postoje prioriteti, odnosno da prioritet u ovom trenutku predstavlja zdravlje naših sugrađana. U tom smislu angažman Nacionalnog stožera, a posebice i resornog Ministarstva, još je značajniji. Jednom riječju, dobar je osjećaj znati da netko brine i poduzima a mi smo tu da 'onima koji odlučuju' pomognemo u najvećoj mogućoj mjeri svojim iskustvom i znanjem.