COUNTRY ODMETNIK

Tko je taj Chris Stapleton da baš svi žele duet s njim? Upoznajte dugokosog i bradatog kantautora, sina rudara s Apalačkog gorja, kojeg obožavaju i kritika i struka

28.11.2021 u 19:56

Bionic
Reading

Znate li što je zajedničko Justinu Timberlakeu, Pink, Edu Sheeranu, Bruni Marsu, Carlosu Santani i Tomu Morellu? Suradnja s Chrisom Stapletonom, zvijezdom country glazbe koji se ne voli trpati u žanrovske ladice i stvara glazbu iz vrlo jednostavnog razloga – jer je voli. Duet s njim ispunjenje je sna i za veliku Adele, a prije nekoliko dana objavljen je duet dugokosog i bradatog kantautora iz Kentuckyja i s Taylor Swift

Kad je u kolovozu počela najavljivati svoj album 'Red (Taylor's Version)', Taylor Swift je na društvenim mrežama objavila slagalicu riječi. Njenim obožavateljima nije dugo trebalo za dešifriranje naziva pjesama i glazbenika s kojima će surađivati na novom albumu.

Suradnja s Edom Sheeranom bila je očekivana, jer je gostovao i na originalnom albumu 'Red', ali veliko iznenađenje za obožavatelje Taylor Swift bilo je nagađanje o suradnji s Phoebe Bridgers te country pjevačem i tekstopiscem Chrisom Stapletonom. Nedugo zatim potvrdila je da su njeni obožavatelji bili na pravom tragu.

'Čestitam, prijatelji, pogodili ste naslove i izvođače na albumu 'Red (my version)'. Na njemu će sudjelovati Chris Stapleton, Phoebe Bridgers, Mark Foster i Ed Sheeran! Jedva čekam da otresemo prašinu s naših najvećih nadanja i zajedno ponovno proživimo ove uspomene', objavila je Swift.

Taylor Swift ft. Chris Stapleton - I Bet You Think About Me (Taylor's Version) Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

'Žrtvovao bih svoje prvorođeno dijete samo da čujem Chrisa Stapletona i Adele kako zajedno pjevaju', komentar je na snimku s koncerta Adele u Royal Albert Hallu, na kojem je izvela pjesmu 'If It Had’t Been For Love' glazbene skupine The SteelDrivers. Chris Stapleton bivši je član ovog bluegrass benda iz Nashvillea i suautor pjesme koju je Adele uvrstila i kao bonus na svom albumu '21', a zbog koje su mnogi poželjeli čuti duet ovih izvanserijskih vokala.

U intervjuu iz 2017. godine Stapleton se osvrnuo na tu Adelinu obradu njegove pjesme.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

'To je bilo prije nego što je Adele postala Adele. Imala je objavljen album '19' i Grammy za novog izvođača ili nešto slično, ali još uvijek nije bila veliko ime. Netko mi je poslao mail u kojem mi javlja kako je Adele obradila moju pjesmu na YouTubeu i kako bih trebao tražiti svoju izdavačku kuću da je natjera da stavi tu pjesmu na svoju ploču ili nešto slično. Rekao sam da je to super i pitao tko je Adele. To je doslovno bio moj odgovor', rekao je Stapleton.

'Volim je kao pjevačicu i kao umjetnicu. Uvijek volim pisati pjesme, a one se otisnu u svijet i tko zna što se događa s njima. To je radost za tekstopisce, to što mogu čuti što rade drugi ljudi u smislu interpretacije', dodao je Stapleton.

Nedavno je i sama Adele za Vogue priznala da joj je san duet s Chrisom Stapletonom, a nedugo zatim otkriveno je da će taj san uskoro postati stvarnost.

Adele - Easy On Me (with Chris Stapleton) Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Glavni singl s albuma '30', pjesmu 'Easy On Me', Adele će otpjevati sa Stapletonom, a pjesma će biti jedan od bonusa na delux izdanju albuma koji bi trebao biti objavljen 30. studenog.

No osim s Adele i Taylor Swift, country zvijezda moćnog glasa surađivala je u posljednjih nekoliko mjeseci s Carlosom Santanom, ali i Tomom Morellom iz rock benda Rage Against The Machine. Chris Stapleton definitivno je ime s kojim svatko želi svirati i pjevati, bez obzira iz kojeg glazbenog žanra dolazi.

Želio je samo svirati jer je to sve što je ikada znao

Ako površno čitate i možda ste još uvijek pod dojmom Stapletonova nepoznavanja Adele, mogli biste pomisliti da je riječ o nekom uobraženom liku, no gadno biste se prevarili.

Stasiti i bradati sin rudara s Apalačkog gorja svoj je debitantski album 'Traveller' iz 2015. snimio ispod radara, uz prilično odmjerena očekivanja. Prije nego što je ušao u slavni Studio A u Nashvilleu, pitao je svoju izdavačku kuću može li jednostavno snimiti album, izdati ga i svirati uživo, bez brige o njegovoj komercijalnoj isplativosti. Nije imao velika očekivanja i već bi 50 tisuća prodanih primjeraka za skromnog Stapletona bio velik uspjeh.

Još 2013. imao je objavljen singl 'What Are You Listening To' za veliku etiketu, ali tjedan dana nakon što se pjesma jedva ugurala na country ljestvice, u listopadu mu je preminuo otac. Etabliranom tekstopiscu bio je potreban odmor pa je sa suprugom, kantautoricom Morgane Stapleton, i fotografkinjom Becky Fluke odletio u Arizonu i u Jeep Cherokeeu iz 1979. provozao se cijelom zemljom. Na tom putovanju nastala je pjesma 'Traveller', a kad se vratio kući, sjeo je sa Cindy Mabe, predsjednicom Universal Music Group Nashville, i iznio joj svoj plan za snimanje cijelog albuma i potom turneje.

Suradnju s Chrisom Stapletonom nije sanjala samo Adele Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Nisu ga zanimali singlovi i želio je samo svirati jer je to sve što je ikada znao. Kad je s 37 godina objavio 'Traveller', mislio je da će to biti njegova jedina ploča.

'Rekao sam sebi da ću odustati od turneje i jednostavno se upustiti u pisanje pjesama ako mi se do 40. godine ništa ne bude događalo. Ali taj niz događaja i ljubaznost nekoga tko mi je dao slobodu da učinim nešto nekonvencionalno prema standardima moderne etike pomogli su da budemo ono što sada možemo biti', rekao je Stapleton za The Ringer u studenom prošle godine, u intervjuu povodom izlaska četvrtog albuma 'Started Over'.

No vratimo se 'Travelleru' i Stapletonovim nadanjima o prodaji 50-ak tisuća albuma. Prodao ih je na kraju dva milijuna, zauzeo s njim prvo mjesto na američkoj ljestvici Billboard 200, Američko udruženje diskografske industrije (RIAA) certificiralo je album kao trostruko platinasti, a između ostalih nagrada osvojio je onu Country Music Associationa za album godine i Grammy za najbolji country album.

Nakon nastupa s Justinom Timberlakeom sve je eksplodiralo

Trenutak proboja dogodio se tijekom nastupa s Justinom Timberlakeom na dodjeli nagrada Country Music Association (CAM) 2015. godine. Do tog trenutka bio je miljenik kritike koji je zabilježio nekoliko televizijskih nastupa, ali još nije postao dio mainstreama. Mashup izvedba pjesama 'Tennessee Whiskey' i 'Drink You Away', u kombinaciji s Timberlakeovim pop senzibilitetom, bila je televizijski trenutak koji je momka iz istočnog Kentuckyja katapultirao u središte pozornosti. U sljedećih tjedan dana 'Traveller' je prodan u više od 50 tisuća primjeraka, što je više od polovice od broja albuma prodanih u prethodnih šest mjeseci.

Prijelomni trenutak Stapletonove karijere bio je nastup s Justinom Timberlakeom na dodjeli nagrada CMA 2015. godine Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

'Bilo bi glupo ne obilježiti taj trenutak kao preokret za nas. Odjednom smo počeli raditi stvari koje prije nismo radili i rasti brzinom na koju nismo bili navikli', komentirao je Stapleton.

Na prijelazi iz 2016. u 2017. godinu vratio se u slavni Studio A u Nashvilleu s istim glazbenicima i producentom snimati nastavak hvaljenog 'Travellera', no okolnosti su se dosta promijenile. Nakon meteorskog uspona suočio se s pritiscima koji dolaze s uspjehom, uključujući veliko zanimanje moćnih imena iz svijeta country glazbe.

'Imali smo luksuz raditi na zadnjoj ploči u vakuumu u kojem se nitko nije mogao miješati u to. Ovoga puta, jednog dana dočekala me pjesma koju mi je poslala Dolly Parton. Takve stvari su teške, ali to je i najveći kompliment koji možete dobiti', rekao je Stapleton.

Stapleton je snimio duet i s gitaristom bendova Audioslave i Rage Against The Machine Tomom Morellom Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Stapleton je blokirao vanjske utjecaje i propitivanja i, baš kao što je to učinio s 'Travellerom', radio je na destiliranju svoje nove glazbe do same srži. S ostalim glazbenicima i producentom Daveom Cobbom upustio se u stvaranje najboljih pjesama koje su mogli stvoriti, rekao je, i primijetio da su bili prilično dobri u tome.

Njegov drugi album, 'From A Room: Volume 1', nazvan po povijesnom RCA Studiju A, izdan je u svibnju 2017. godine. Za njega je osvojio drugu nagradu CMA za album godine i ponovo Grammy za najbolji country album. U prosincu iste godine izdan je i 'From A Room: Volume 2'.

Iste te 2017. godine Stapleton je nastupao na Wrigley Fieldu u Chicagu prije Toma Pettyja and the Heartbreakersa, a na putu do pozornice morao je s bendom proći kroz garderobu headlinera. Stapleton nije propustio priliku predstaviti se svojim glazbenim herojima.

'Mike Campbell mi je najdraži gitarist svih vremena. Nije da sviram ili zvučim kao on, ali dosta sam se trudio. Možete se istinski potruditi biti Michael Jordan, ali niste', kaže Stapleton, a svom je idolu ponudio suradnju.

Odmetnički country

Campbellu, koji pjesme piše obično sam u svojoj prostoriji za probe, Stapletonova ponuda bila je čudna, ali trodnevno zajedničko putovanje izrodilo je oko pet pjesama. Iako je Campbell izašao iz svoje zone udobnosti, povezao se sa Stapletonom preko zajedničkih glazbenih utjecaja pa su uspjeli razraditi nekoliko struktura pjesama.

Jedna od pjesama koju su zajedno napisali završila je na albumu Campbellova benda The Dirty Knobs Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

'Podsjeća me na Toma Pettyja. Nije odvratno glasan, vrlo je pronicljiv i fokusiran na glazbu. Mnogi glazbenici ulaze u posao iz pogrešnih razloga ili samo žele zaraditi gomilu novca. Chris mi se čini kao netko tko se želi baviti glazbom bez obzira zarađivao ili ne. On jednostavno voli glazbu', kaže Campbell.

Iako mu najčešće lijepe etiketu country pjevača, a u posljednje vrijeme guraju ga i u kategoriju 'odmetničkog countryja', Stapleton se ne zamara podjelama.

'Pravom odmetniku ne treba oznaka koja će reći da je on to', prisjeća se riječi koje mu je jednom prilikom rekao glazbenik Marty Stuart.

I Harry Styles želio bi surađivati sa Stapletonom Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

'Tip sam koji svira glazbu i slučajno ima dugu kosu. Jesam li country? Ma može, dolazim iz istočnog Kentuckyja i mislim da to ne može biti više country . Ako me želite tako zvati, prihvatit ću to i nositi s ponosom, ali postoji puno drugih utjecaja koje mogu spomenuti', kaže Stapleton i zasluge za to pripisuje roditeljima.

'Ne sjećam se da su mi govorili da ne mogu slušati ovakvu ili onakvu glazbu. Sve je bilo na stolu', kaže, a Campbell dodaje da se ta mješavina zvukova osjeća u njegovoj glazbi i tri desetljeća kasnije.

U intervjuu za Vulture Stapleton za sebe kaže da nije netko tko bira nekakve standarde i govori što je dobro, a što ne. 'Ako mi se nešto glazbeno ne sviđa, općenito, jednostavno mislim da nije namijenjeno meni. Puno toga na svijetu je popularno i ljudi uživaju u tome, a ja možda ne, i obrnuto. Ne živcira me ako netko misli da volim country glazbu, jer volim', kaže.

Slične glazbene utjecaje i radnu etiku dijeli s Daveom Cobbom, glazbenim producentom koji je bio obožavatelj njegova bivšeg benda SteelDrivers.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

'Stapleton ne pokušava loviti trendove. Ne ulazimo u studio govoreći da će ovo biti naša disko ploča. Ne kažemo - idemo napraviti više country album da svima pokažemo da smo odmetnici', kaže Cobb, a sa Stapletonom je radio na sva četiri albuma.

Snimajući 'Traveller', Cobb je primijetio kako se čini da Stapleton uvijek pogađa savršeno vrijeme za snimanje pjesme. Pjevač bi s bendom u RCA Studio A u Nashvilleu stigao točno u podne, ručali bi, ljenčarili, naručili večeru, popili nekoliko pića i eventualno počeli snimati oko 20 sati. Sve je snimljeno uživo, a da je proces odlično funkcionirao, govori podatak da je 'Traveller' snimljen i smiksan za dva tjedna.

Za četvrti album 'Starting Over', s druge strane, trebale su im dvije godine. Prvobitni plan bio je snimati krajem 2018., s datumom izlaska u 2019. godini. Umjesto povratka u RCA Studio A, Stapleton, Cobb i bend organizirali su sessione u Hillbilly Centralu u Južnom Nashvilleu i Muscle Shoals Soundu u Alabami.

'Osjećao sam se pomalo avanturistički', rekao je Stapleton i dodao da su sessioni u Muscle Shoals Soundu bili dosta mučni jer je u gradu nestajala struja. 'Veliki sam štovatelj signala iz svemira. Struje bi bilo minutu pa bi opet nestala. Rekao sam da možda nije pravo vrijeme i da bismo trebali prekinuti s radom', kaže.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Frustriran nedostatkom materijala, Stapleton je odradio nekoliko koncerata početkom 2019. godine, a onda je uzeo pauzu da napuni baterije. Pauza mu je bila potrebna, kaže Cobb, jer je htio biti siguran da ispravno osjeća pjesme. Tijekom tog resetiranja, u srpnju 2019. otputovao je u Los Angeles pisati pjesme s Campbellom.

Zadnji album je najosobniji do sada

Kad su krajem 2019. ponovno započeli sa sessionima koji će postati album 'Starting Over', pokazalo se da se čudnovato putovanje na koje je Stapleton poveo bend isplatilo te da je uspio uhvatiti 'duhove i nadnaravne trenutke' iz studija.

'Postoji razlog zašto odlazim u ove prostorije. Ako imate malo sreće i skinete malo čarobne prašine s tih zidova, to će vas obavijestiti o nekim stvarima. Vjerojatno je moja greška to što sam nas poslao na putovanje izvan naših uobičajenih procesa, ali završili smo na kraju s nekim stvarima koje inače ne bismo imali i mislim da je snimka bolja zbog toga', rekao je.

Stapleton je krajem 2019. bio u odličnom raspoloženju i pronašao je pravu atmosferu za nastavak rada na albumu.

'Chris je donio najbolje od sebe. Volim sve što smo snimili, ali ovo mi je do sada njegova najdraža ploča', kaže Cobb za album 'Starting Over', smatran Stapletonovim najosobnijim albumom.

Chris Stapleton - Cold Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Na 55. godišnjoj dodjeli nagrada CMA, održanoj 10. studenog, Stapleton je osvojio nagrade za pjevača godine, pjesma 'Starting Over' odnijela je nagrade za pjesmu i album godine, a istoimeni album proglašen je albumom godine.

Album 'Starting Over' bio je gotov do siječnja 2020. godine i Stapleton je kao i mnogi drugi glazbenici imao rezerviranu prateću turneju. U planu je bio i povratak na Wrigley Field, na koncert koji je ovoga put otvarao Campbellov bend Dirty Knobs. Nakon što je imao svoj prvi i jedini nastup 11. ožujka u Corpus Christiju donesena je odluka o zatvaranju sezone.

'Sišao sam s pozornice i sranje je postalo stvarno', kaže Stapleton te se s bendom vratio u Nashville. Kasniji datumi turneje prebačeni su na 2021. godinu.

  • +30
Chris Stapleton Izvor: Profimedia / Autor: Hunter Berry/Country Music Association Inc. / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Neizvjesnost može biti katalizator za sve vrste novih putova, za stvari za koje smo sposobni ili smo ih možda trebali raditi cijelo vrijeme. Nije nužno lako. Vjerojatno nije ni suđeno. Ali to je ljudsko iskustvo – suočite se s problemom i shvatite što možete učiniti da to pretvorite u priliku za rješenje', rekao je krajem 2020. Stapleton, uzbuđen jednako koliko i nesiguran zbog onoga što nosi budućnost.

Većinu 2020. proveo je kod kuće, izvan Nashvillea, sa suprugom Morgane i petero djece, a s 42 godine odlučio je da je odlično vrijeme početi voziti brdski bicikl.

'Nisam baš vozio bicikl još od djetinjstva, a kako na svojoj zemlji imamo neke staze, kad me žena pitala što želim za rođendan, rekao sam da mislim da želim bicikl. Cilj mi je bio popeti se na brdo na našem imanju i spustiti se, no to se s vremenom malo proširilo, a u vožnje odlazim sa sinom', otkrio je u intervjuu za časopis GQ.

Tijekom zatvaranja shvatio je i koliko mu znače svirke uživo i da stvarno živi za njih, ali kaže da mu je u određenom smislu sve to dobro došlo.

'Provodio sam više vremena sa svojih petero djece. Život mi je postao dosta okrenut u njihovom smjeru, što je trebao biti cijelo vrijeme. Ovo vrijeme nam je svima moglo ukazati na neke roditeljske nedostatke. Većina mojih razmišljanja bila je u tom smjeru, a iako ne mislim da sam loš tata po bilo kojem pitanju, kao i u svemu što radite uvijek postoji prostor za poboljšanje. Bilo da se radi o primjeru koji ste dali, riječima koje izgovarate ili načinu na koji ih izgovarate, to su stvari na kojima sam morao raditi kao roditelj, kao muž i kao prijatelj, čak i telefonski razgovarajući s ljudima. Dakle to je nešto jako vrijedno truda i u tom smislu ovo za mene ni na koji način nije bila izgubljena godina', zaključio je Stapleton.