ŠOKANTNA PRIČA

Tko je Pam Hupp? Priča o njezinom bolesnom umu šokirala je svijet i inspirirala hit seriju, a sad u zatvoru čeka presudu

16.10.2022 u 16:09

Bionic
Reading

Slučaj osuđene ubojice Pamele Marie Hupp zbog niza nevjerojatnih obrata već godinama plijeni pažnju brojnih medija te je sasvim očekivano to da su holivudski filmaši odlučili snimiti seriju prema njemu. Pod nazivom ‘Slučaj Pam Hupp’, i s Renee Zellweger u glavnoj ulozi, serija će ispričati njezinu priču, a ona, vjerujte nam, nikoga ne ostavlja ravnodušnim. No tko je zapravo Pam Hupp?

Temeljena na istinitom događaju 2011., kada je Pam Hupp ubila Betsy Fariju, serija ’Slučaj Pam Hupp’ (Fox Crime) zalijepit će vas za male ekrane. Za ulogu Pamele Marie Hupp nije bilo boljeg odabira od holivudske legende Renee Zellweger, jer se uistinu uživjela u tu priču.

Hupp se trenutno nalazi u zatvoru u Missouriju, u kojem služi doživotnu kaznu za ubojstvo čovjeka s invaliditetom Louisa Gumpenbergera, a za ubojstvo prijateljice Elizabeth Betsy Farije, još uvijek čeka suđenje.

Iako je za ubojstvo isprva osuđen suprug ubijene Farije 2013., on je za to nedjelo dvije godine kasnije i oslobođen, da bi potom prošlog ljeta službeno podignuta optužnica protiv Hupp, koja ju je zadnja vidjela živu.

  • +8
Serija 'Slučaj Pam Hupp' Izvor: Profimedia / Autor: NBC / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Russel Faria svaki je utorak provodio s prijateljima kartajući, no tog kobnog utorka, 27. prosinca 2011. godine, trebao je pokupiti suprugu koja je, nakon još jedne kemoterapije, trebala biti kod svoje majke. Betsy mu je u međuvremenu poslala poruku da će je Pam odvesti kući, no kada se vratio u obiteljski dom u Troyu u državi Missouri, pronašao ju mrtvu. Betsy je bila izbodena s više od 50 uboda nožem, koji joj je, kada ju je pronašao, još uvijek virio iz vrata. Russel je odmah nazvao 911 i dispečerima je rekao kako je njegova supruga možda počinila samoubojstvo.

To je rekao jer joj je ranije te 2011. dijagnosticiran terminalni karcinom dojke, zbog čega je često prijetila samoubojstvom, no istražitelji su od početka sumnjali u njegovu priču.

Slučaj Pam Hupp Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Ubojstvo je bilo brutalno, a Russel je tijekom poziva na broj 911 bio naizmjence histeričan pa smiren, zbog čega su bili uvjereni da je njegovo ponašanje namješteno. Zbog toga su ga idućeg jutra uhitili i optužili za ubojstvo supruge. Na suđenju ga je zastupao odvjetnik Joel Schwartz te je poroti rekao kako njegov klijent ima čak četiri čvrsta alibija, nudeći dokaze među kojima su i podaci s mobitela, a koji pokazuju da je bio desecima kilometara daleko u trenucima ubojstva.

Prema sudskim spisima koje je Dateline dobio u srpnju 2020. na uvid, zadnja osoba koja je Betsy vidjela živu bila je njezina prijateljica Pam. Ona je pratila Betsyno kretanje tog 27. prosinca 2011. i ponudila joj prijevoz kući, svjesna da će biti iscrpljena od kemoterapije. Zanimljivo je da je samo četiri dana prije ubojstva Hupp uvjerila prijateljicu da promijeni detalje na polici svog životnog osiguranja i navede nju jedinim korisnikom.

Uz sve to, Pam nije imala nikakav alibi, nije željela podvrgnuti se detektoru laži te je svako malo mijenjala ključne detalje svoje priče.

Tijekom suđenja Russelu 2013. godine, upravo je Pam bila ključni svjedok protiv njega i cijelo je vrijeme tvrdila da je bio agresivan alkoholičar koji je verbalno zlostavljao suprugu. Hupp je išla toliko daleko da je policiji rekla da provjeri njegove ladice, pa su pretragom pronašli poruku Betsy u kojoj je stajalo kako se boji da će je suprug ubiti.

Unatoč uvjerljivim dokazima njegove nevinosti - četiri alibija, podataka s mobitela, snimki, ali i ulaznice za kino, kao i nedostatku kapljica krvi na njegovoj odjeći - porota je osudila Russela za ubojstvo. Na sreću po njega, ta je presuda poništena i dogovoreno je novo suđenje dvije godine kasnije.

Na tom suđenju Hupp su tijekom svjedočenja upitali zašto je upravo ona postala jedini korisnik Betsyne police životnog osiguranja od 150 tisuća dolara. Tada se uplela u laži, tvrdeći da je 100 tisuća dolara namijenjeno za školovanje Betsyne kćeri dok je 50 tisuća dolara odlučila dati 12-godišnjoj kćeri svoje prijateljice, koja je u kolovozu umrla od raka dojke, kako bi joj pomogla. Na kraju se ispostavilo da kćer prijateljice nije dobila baš nikakvu pomoć od Pam.

Kada je stjerana u kut, čak je počela govoriti da su njih dvije bile ljubavnice te je Faria, nakon što je doznao za Betsynu izvanbračnu aferu, odlučio ubiti suprugu.

Russel Faria proveo je čak tri godine u zatvoru prije negoli je oslobođen na ponovljenom suđenju, a naknadno je podnio tužbu protiv tri policajca tvrdeći kako su izmislili dokaze i da su samo odmagali u istrazi, nakon čega mu je, u izvansudskoj nagodbi, dodijeljeno dva milijuna dolara odštete.

A nekako u to vrijeme, u kolovozu 2016., Hupp je smrtno ustrijelila Louisa Gumpenbergera, 33-godišnjaka s mentalnim i fizičkim poteškoćama. U njegovim je džepovima policija pronašla poruku s uputama na kojoj je stajalo da otme Hupp. Ona je tvrdila kako je Faria platio Gumpenbergeru da joj prijeti.

Tužitelji su tada tvrdili da je ubijen samo kako bi odvratio pažnju istražitelja od ponovnog ispitivanja oko Betsyna ubojstva. Baš kao u nekim najluđima filmskim scenarijima, Hupp namamila je Gumpenbergera u svoj dom, predstavljajući mu se kao producentica Datelinea kojoj je potrebna pomoć oko neke priče. Suočena s gotovo sigurnom optužbom za ubojstvo 2019., Hupp je priznala da tužitelji imaju dovoljno dokaza da je osude za ubojstvo, no svoju krivnju nije priznala.

Osuđena je na doživotni zatvor bez pomilovanja, a ubojstvo Gumpenbergera potaknulo je tužitelje da ponovno otvore istragu ubojstva Betsy. Pam je optužena za ubojstvo prvog stupnja, za što se izjasnila nevinom u srpnju 2021., a tada je na konferenciji za novinare tužitelj okruga Lincoln Mike Wood rekao kako će od suda i porote tražiti smrtnu kaznu.

‘Ne shvaćam olako odluku o provođenju smrtne kazne, ali ovaj je slučaj toliko gnjusan i izopačen do te mjere da šokira’, rekao je Wood.

Inače, njih dvoje nisu jedini slučajevi povezani s imenom Pam Hupp. I smrt njezine majke Shirley Neumann 2013. godine čista je misterija. Ona je preminula pod neobičnim okolnostima sa 77 godina. Živjela je sama u stanu na trećem katu zajednice za umirovljenike u Fentonu i bolovala je od demencije i artritisa, zbog čega nije bilo neobično to da je bila nesigurna na nogama. Domaćica je 31. listopada 2013. pronašla njezino tijelo na pločniku ispod balkona njezina stana, a ograda balkona bila je slomljena. Prema izvješću mrtvozornika, umrla je od ozljede tupim predmetom u prsa, uslijed ‘slučajnog’ pada, a ono što je odmah zapelo za oko količina je lijeka Ambien, koji je u njezinom organizmu bilo osam puta više od uobičajene doze. I u ovom slučaju Pam je bila zadnja koja je svoju majku vidjela živom.

No detektivi su bili uvjereni da ne trebaju sumnjati u kćer, a njezin sin i Pamin brat Michael Neumann pokrenuo je tužbu protiv doma za umirovljenike, tvrdeći da je ograda bila neispravna i slaba, ona je odbačena.

Nakon ubojstva Gumpenbergera iz vatrenog oružja ponovno je otvoren i slučaj Shirley Neumann te je uzrok njezine smrti prekvalificiran iz ‘slučajnog’ u ‘neodređen’.

Dok čega rasplet svog suđenja, Hupp ima dovoljno vremena da analizira svoj život. Rođena kao Pamela Neumann 1958. godine u Dellwoodu, odrastala je u strogoj katoličkoj obitelji s još troje braće i sestara. Oni koji su je poznavali iz tog vremena opisali je kao ‘dječački ludu’ navijačicu s velikom osobnošću i još veći osmijehom, koja je kao maturantica zatrudnjela, a potom se udala. Nikada nije prestala biti kivna na sve svoje prijatelje koji su imali priliku otići na fakultet. Šest godina kasnije razvela se od supruga i udala za bejzbolaša, koji je postao stolar, Marka Huppa.

Njezini bivši poslodavci opisivali su je kao pozitivnu i vrlo staloženu osobu, koja nikada nije bila ljuta i koja je bila vrlo vješta u obavljanju svih uredskih poslova.

S Betsy Farijom upoznala se 2001., kada su obje radile u uredu State Farma. Osim što su karakterno bile različite, Betsy je bila 11 godina mlađa, a kada joj je 2010. dijagnosticiran karcinom dojke, upravo joj je Pam bila najveća podrška, često je vozeći na kemoterapije. Upravo od nje Betsy je tražila da se jednoga dana, kada je više ne bude, pobrine za njezine kćeri da budu financijski zbrinute.