ne treba nam telka

Skandali koji potresaju kraljevske obitelji bolji i od Netflixovih sapunica

14.01.2024 u 07:23

Bionic
Reading

Britanska kraljevska obitelj poznata je kao obitelj koja reda skandal za skandalom. Osim svih bombi koje su na obitelj bacili Harry i Meghan, tu je i veliki skandal princa Andrewa koji je prijateljevao s Jeffreyjem Epsteinom te se njegovo ime provlači kroz sporne dokumente. Princ William navodno je prevario Kate Middleton, a najpoznatiji skandal tiče se kralja i kraljice, koji su svoju vezu započeli kao ljubavnici. Osim u Ujedinjenom Kraljevstvu, skandali su prisutni i u drugim europskim kraljevskim obiteljima

Kraljevske obitelji često su se našle upletene u skandale koji plijene pozornost javnosti. Od izvanbračnih afera i nepriznate djece iz tajne ljubavi do lošeg financijskog upravljanja i političkih intriga, ovi skandali daju uvid u burne živote članova kraljevskih obitelji.

Unatoč svom povlaštenom statusu, članovi kraljevskih obitelji nisu imuni na zamke ljudskog ponašanja, a kontroverze koje ih okružuju nastavljaju oblikovati percepciju javnosti o monarhiji diljem svijeta.

Petogodišnji princ Louis osvojio je naša srca, evo što je ove godine izvodio Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević/tportal

Norveška princeza Martha Louise udaje se za šamana koji je prodavao lažne lijekove za Covid

Norveška princeza Martha Louise izazvala je veliki skandal u Norveškoj otkrivši da ljubi Dureka Verreta, holivudskog šamana kojeg je upoznala 2019. godine.

U početku njezini roditelji, kralj Harald V. i kraljica Sonja, nisu odobravali njihovu romansu, no ovog ljeta par je dobio kraljev blagoslov. Kralj je izjavio da je oduševljen što može poželjeti dobrodošlicu šamanu na vjenčanju u kolovozu 2024. u selu Geiranger.

Osim negodovanja kralja i kraljice, princeza i šaman prebrodili su i samoubojstvo bivšeg muža Marthe Louise, Arija Behna, a nije ih razdvojilo ni naknadno otkriven podatak da je Verrett imao i bivšu ženu i bivšeg dečka, kao i da je bio u zatvoru.

Iako ga je kralj naposlijetku prihvatio, Norvežani nisu. Verrett je izuzetno nepopularan u Norveškoj, a ne pomaže mu ni činjenica da je bio 'antivakser' te da je 2022. prodavao medaljone za koje je tvrdio da liječe Covd-19.

101 problem u monegaškoj kraljevskoj obitelji

U Monaku još odavno nema mira... Obitelj Grimaldi najstarija je dinastija u Europi, a u novijoj povijesti svi pamte i dane kada je princ Rainer III. oženio holivudsku glumicu Grace Kelly, ljepoticu koja se zbog njega odrekla svoje uspješne karijere. Dramu je krvlju naslijedio i njezin sin, princ Albert čiji je ljubavni život već desetljećima u fokusu.

Prije negoli je stao pred oltar s Charlene, otkriveno je da je Albert otac dječaka, što je izazvalo pravi skandal.

'Prošle godine su me na jednom eventu dočekali kao kraljicu. Poštuju me i vole, a nju ne mogu smisliti', izjavila je jednom prilikom Nicole Coste, Albertova tajna djevojka s kojom je u vezi bio čak šest godina. Nicole i Albert se još uvijek druže, a njihov zajednički sin Alexandre otkrio je da je jako blizak s ocem koji brine o njemu.

Međutim, i bračni život monegaškog princa nije bez drama...

Od 2021. do 2022. njegova supruga Charlene izbivala je iz Monaka zbog zdravstvenih razloga, a vrativši se nije izgledala sretno.

Tijekom godine se šuškalo i da Charlene uopće ne živi u Monaku, već u tajnoj rezidenciji u Švicarskoj. Nije se pojavljivala uz Alberta na kraljevskim angažmanima, a u javnost je procurila i fotografija na kojoj Albert pozira uz bivšu djevojku i njihovog sina.

Ipak, obitelj se okupila za Božić, a na božićnoj čestitci četveročlana obitelj se doima skladno.

  • +6
Princ Albert II i princeza Charlene Izvor: Profimedia / Autor: Valery HACHE / AFP / Profimedia

Belgijska nepriznata princeza

Iako se godinama držala u tajnosti, Delphine Boël 2020. godine sudski je priznata kao kći bivšeg belgijskog kralja Alberta II.

Naime, belgijski kralj Albert II. imao je 18-godišnju tajnu aferu s aristokratkinjom Sybille de Selys Longchamps. Ipak, belgijska je kraljevska obitelj nije htjela priznati sve dok srodstvo sudski nije potvrđeno.

Ipak, Delphine Boël nije tražila ista prava kao njezini polubraća i sestre. Tako Boël ne traži 250.000 dolara na godinu, kako dobivaju članovi kraljevske obitelji, već je njezina zadovoljština da je pozivaju na više događaja i da se prema njoj postupa s poštovanjem, isto kao i prema ostalim članovima kraljevske obitelji.

Danski kralj u izlasku s Casanovom

Danska će uskoro dobiti novog kralja, a novi kralj nedavno je izazvao pravi skandal u inače mirnijoj kraljevskoj obitelji.

Naime, princ Frederik fotografiran je u društvu misteriozne plavuše u noćnom izlasku u Madridu, a kasnije se doznalo da je riječ o Genovevi Casanovi, Meksikanki koja se često druži s pripadnicima visoke klase. Casanova je brzo demantirala glasine, a kraljevska je obitelj odbila komentirati zle glasine.

Ipak, fotografije su uznemirile obitelj, posebice buduću kraljicu Mary koja je nakon što su fotografije objavljene otputovala u Novi Zeland s dvoje djece, a kasnije je na Novi Zeland stigao i prijestolonasljednik.

  • +9
Kraljica Mary Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Čini se da je to svakako opteretilo kraljevsku kuću; buduća kraljica Mary, rođena u Australiji, ranije ovog mjeseca odletjela je na Novi Zeland s dvoje djece para, dok je prijestolonasljednik nekoliko dana kasnije s njihovom kćeri princezom Isabellom.

Kako bi ublažila obiteljske nesuglasice i smirila situaciju, kraljica Margrethe je odlučila abdicirati i prepustiti starijem sinu i svojoj snahi kraljevske titule.

Kupaonski selfiji kraljice Letizije

Kraljica Letizija mnogima je vrlo draga zbog svojih progresivnih stavova, no od ove zime upletena je u skandal koji itekako baca negativno svjetlo na njezino ime. Naime, biznismen Jaime Del Burgo tvrdi da su imali romansu, koja se nastavila čak i nakon što se udala za španjolskog kralja Felipea VI.

Da bi stvar bila još i zanimljivija, Del Burgo je i oženio Letizijinu sestru pa je tako napada i iz pozicije bivšeg šogora i bivšeg ljubavnika. Čak je i izdao knjigu 'Letizia i ja' (španj. Letizia y Yo) u kojoj je izrekao svoje tvrdnje kako su ljubovali dok je bila u braku, no nije dao čvrste dokaze pa mu se mnogi i smiju.

Del Burgo je na X-u (bivši Twitter), gdje ga prati 23 tisuće ljudi, otkrio i 'četiri faze svoje veze' s Letizijom. U njima je ustvrdio: '1. ljubavna veza od 2002. do 2004., 2. prijatelji i osobe od povjerenja od 2004. do 2010., 3. dugotrajna i kontinuirana veza puna ljubavi 2010. do 2011. i 4. šogor i šogorica od 2012. do 2016. Upravo je treća faza naše veze završila naglo nakon dvije godine, iako smo planirali da će se Letizia odreći titule princeze od Asturije, razvesti od Felipea, nakon čega ćemo živjeti kao par u New Yorku.'

Međutim, na X-u objavio je Letizijin selfie u ogledalu za koji tvrdi da mu je poslala dok je bila u braku s Felipeom.

'Ljubavi. Nosim tvoju pašminu. Kao da te osjećam pored sebe. Brine se za mene. Štiti me. Brojim sate do ponovnog viđenja. Volim te', navodno je Španjolka napisala u poruci.

Još jedna nevjerojatna glasina je i ona koja kruži oko navodnog pokretača ovog skandala. Iako je biznismen Del Burgo priču objavio, neki tvrde da je sve iz scene iskonstruirao Felipeov osramoćeni otac Juan Carlos.

Juan Carlos je vladao od 1975. do 2014., najavljujući povratak demokracije nakon fašizma generala Franca, ali je bio prisiljen abdicirati u korist svog sina kada je postao upleten u vlastite seksualne i korupcijske skandale i otišao u egzil u Abu Dhabi.

  • +3
Kraljica Letizia Izvor: Profimedia / Autor: Europa Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia