LACHLAN MURDOCH

Tko je nasljednik Ruperta Murdocha: Zašto je mogul od sve svoje djece odabrao upravo njega?

23.09.2023 u 13:53

Bionic
Reading

Za Lachlana Murdocha kažu da je odrastao u njujorškom visokom društvu, ali da ga sav taj silni novac nije pokvario. Mnogi tvrde da se nikada nije ponašao kao razmaženo dijete bogataša, opisujući ga kao očeva miljenika s kojim je dane provodio listajući novine i učeći sve o poslu, a sada je naslijedio sve što je on desetljećima stvarao

Nakon dugog nagađanja, napokon je službeno - 92-godišnji Rupert Murdoch odstupio je s mjesta predsjednika Fox and News Corp, gdje je proveo punih 70 godina, a za svog nasljednika odabrao je sina Lachlana.

Rođen 1971. u londonskoj bolnici, Lachlan Murdoch drugo je dijete Ruperta Murdocha iz drugog braka s Annom Murdoch. Iako je rođen u Velikoj Britaniji, odrastao je, a potom se i školovao u New Yorku te je postao ugledni član njujorškog visokog društva.

Bivši urednik Sunday Timesa Andrew Neil, koji je svojedobno bio blizak s Murdochom, otkrio je u svojoj knjizi da se ni Lachlan ni njegov brat James nisu ponašali kao razmažena bogataška derišta, kao i da je u njihovom društvu uvijek bilo zabavno.

Lachlan se školovao u najekskluzivnijim školama - Aspen Country Day School u Aspenu, a potom i u Trinity School u New Yorku, da bi na kraju studirao filozofiju na Princetonu. Ono što kažu oni koji ga poznaju, najbolje se ipak osjećao u Australiji, zemlji u kojoj je rođen i odrastao njegov otac.

  • +2
Lachlan Murdoch Izvor: Profimedia / Autor: Lionel Hanh/PictureGroup for Fox Sports / Shutterstock Editorial / Profimedia

Za razliku od svog uvijek staromodnog i zadrtog oca, Lachlan je puno opušteniji, a tomu u prilog govore i tetovaže na njegovim rukama.

O poslu u medijskom svijetu učio je od najranije dobi, jer bi otac često tijekom doručka, kada bi se okupila obitelj, komentirao priče i naslove u novinama, objašnjavajući im sve tajne tog posla. Murdoch je s ponosom svojedobno ispričao kako je Lachlan sa samo 13 godina radio u tiskari, a učio je sve od početka - čisteći isprva ulje i mast s tiskarske preše.

U očevoj je tvrtki počeo raditi u kasnim tinejdžerskim godinama, a s 22 godine postao je menadžer Courier-Maila u Brisbeaneu. Riječ je jednoj od tiskovina na Murdochovoj listi publikacija u Australiji. Prije 25. postao je izdavač The Australiana, a 2000. se preselio u New York kako bi postao zamjenik glavnog operativnog direktora News Corpa.

Ta tranzicija iz Sydneyja u New York nije mu pala lako, no nakon što je on bio zaslužan za ponovno oživljavanje New York Timesa, sve je nekako sjelo na svoje mjesto. No oca je iznenadio 2005. odlukom da napusti News Corp u trenutku u kojem je bio treći čovjek kompanije.

Nešto prije njega i njegova starija sestra Elisabeth napustila je obiteljski posao i osnovala producentsku kuću Shine TV, s kojom je postigla samostalni uspjeh. U to doba se i Murdoch razveo od Lachlanove majke Anne i oženio treći put - s Wendy Deng.

Nakon što je napustio News Corp, Lachlan je donio neke važne poslovne odluke. Osnovao je privatnu investicijsku tvrtku Illyria u Australiji, ali i razvio svoj medijski portfelj, uključujući kupnju dijela TV postaje Network 10. Samostalno poslovanje nije dugo potrajalo, pa se 2014. vratio i postao potpredsjednik News Corpa i 21st Century Foxa, a njegov povratak stavio ga je u poziciju izravnog očevog nasljednika.

Od 2014. do 2019. bio je supredsjedatelj tvrtke 21st Century Fox, sve dok nije prodana Disneyju za 71,3 milijarde dolara. Nakon zaključenja ugovora s Disneyjem, imenovan je izvršnim direktorom Fox Corporationa, ogranka Murdochovog medijskog carstva koje čine Fox News i Fox Sports.

Lachlan je inače u sretnom braku s bivšom manekenkom i modelom Wonderbra grudnjaka, Sarah O'Hare, od 1999. godine i imaju troje djece. Sinovi Kalan i Aidan rođeni su 2004. i 2006. godine, a 2010. dobili su kćer Aerin.

Rupert Murdoch otac je šestero djece. Najstariju Prudence dobio je s prvom suprugom, modelom i stjuardesom Patricijom Booker, s kojom se vjenčao 1956. Brak je potrajao 10 godina, ali u njemu više nisu imali djece. Prudence se uglavnom klonila bitke za nasljedstvo iako su i ona i suprug Alasdair Macleod povezani s Murdochovim poslovima. Ima troje djece, koja su mu najstarija unučad, što ih pak strateški pozicionira u medijskoj dinastiji.

Elisabeth je Rupertova druga kći koju je dobio u drugom braku sa škotskom novinarkom Annom Murdoch Mann. Vjenčali su se 1967. i razveli 1999. godine, a osim Elizabeth, dobili su dva sina. U Velikoj Britaniji posjedovala je i vodila televizijsku produkcijsku kuću Shine, prije nego što ju je 2011. prodala ocu za 546 milijuna američkih dolara. Prodajom joj je pripalo sjedište uprave News Corpa, ali i 201 milijun dolara.

Osnovala je i Sister, globalnu produkcijsku tvrtku, a i u ljubavnom životu sliči svome ocu. Majka je četvero djece, dvoje s prvim suprugom Elkinom Pianimom i dvoje s drugim suprugom Matthewom Freudom. Godine 2017. udala se treći put za engleskog multimedijalnog umjetnika Keitha Tysona.

S Annom Murdoch Mann dobio je i Lachlana, ali i godinu dana mlađeg Jamesa. Za razliku od brata i sestre, James se kloni tračeva, a svom PR savjetniku rekao je da će biti 'uspješan u svom poslu kad ga novinari počnu nazivati ​​povučenim Murdochom'. Za razliku od oca, odbijao je komentirati svoje političke stavove i nije se udvarao političarima. Suprugu Kathryn Hufschmid, manekenku rođenu u Oregonu, upoznao je preko bratove supruge na jahtaškoj zabavi u Sydneyju 1997. godine, vjenčali su se 2000. godine i imaju troje djece.

Dvoje djece, Grace i Chloe, Rupert je dobio u braku s 37 godina mlađom Wendi Deng, Kineskinjom koju je upoznao dok je radila kao izvršna direktorica na mreži u njegovom vlasništvu u Hong Kongu.

Rupert i Wendi vjenčali su se 1999. godine na njegovoj jahti, samo nekoliko tjedana nakon što je finaliziran razvod od Ane Murdoch Mann. Sinovi James i Lachlan navodno su pokušali odgovoriti oca od tog vjenčanja, ali je brak potrajao čak 14 godina. Presudile su mu navodno glasine o Wendinoj vezi s bivšim britanskim premijerom Tonyjem Blairom.