MOĆNA DINASTIJA

Tko je tko u obitelji Murdoch: Desetljećima drmaju medijskim svijetom, a uzbudljiva utrka za nasljednika obiteljskog carstva poslužila je i kao inspiracija za nagrađivanu HBO-ovu seriju

  • Autor: V.I.
  • Zadnja izmjena 24.10.2020 08:48
  • Objavljeno 24.10.2020 u 08:48
Lachlan, Rupert i James Murdoch

Lachlan, Rupert i James Murdoch

Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Otkako je kao 22-godišnjak nasljeđivanjem australskog lista od oca Keitha Murdocha započeo svoju karijeru, medijski mogul Rupert Murdoch već je više od šest desetljeća predmet fascinacije. Na pragu devedesete, i dalje je intenzivno uključen u svakodnevno vođenje globalnog medijskog imperija, a od svih riječi kojima ga se opisuje u dugoj karijeri, mjesta za riječ 'dosada' nikad nije bilo. Prije četiri godine oženio se četvrti put, i to bivšom manekenkom Jerry Hall, iz prethodna tri braka ima šestero djece, a njegova je životna priča nadahnula tvorce Emmyjem nagrađene HBO-ove serije 'Nasljeđe'. Osim na ekranu, uzbudljiva utrka za nasljeđe odvija se u stvarnom svijetu, a iz te se utrke ovoga ljeta jedan od dva favorita sam povukao

Rupertov otac Keith Murdoch (rođen 1885.) karijeru je započeo kao ratni izvjestitelj, a završio kao najpoznatiji izdavač novina u Australiji tijekom prve polovice 20. stoljeća. Svome sinu je, barem je tako očekivao Rupert, u nasljeđe trebao ostaviti troje novine, ali kad je u listopadu 1952. godine iznenada umro, izvršitelji oporuke iznevjerili su očekivanja mladog Murdocha koji je upravo stekao diplomu na Oxfordu. Umjesto tri lista, naslijedio je samo jedan, Adelaide News, koji je stvarao gubitke.

S obzirom na njegove kasnije poslovne podvige, mnogima je teško povjerovati, ali u početku karijere zagovarao je progresivne ciljeve, pretvarajući posrnule novine u profitabilno poduzeće.

Izvanredni profesor David McKnight, politički istraživač i autor knjige 'Rupert Murdoch: Istraga političke moći', u dokumentarcu 'The Rise of the Murdoch Dynasty' (Uspon dinastije Murdoch) kaže kako je on posvetio svoj život tome da pokuša dokazati koliko vrijedi, ali i da potakne svoje šestero djece da dokažu svoju vrijednost.

Nasljeđivanjem australskog lista od oca stekao je 7,5 milijardi američkih dolara, ali svoj medijski domet brzo je širio osnivajući list The Australian 1964. godine i pokrećući News Corp, preko kojeg se širi i na Veliku Britaniju.

Do 1970-ih kupio je poznate tiskovine poput britanskih tabloida News of the World i The Sun, a sedamdesetih je stigao u SAD, u kojem je prvo lansirao Star, list specijaliziran za skandale, za koji je dovukao tim australskih i britanskih novinara. Nakon toga je kupio New York Post, zatim je došla izdavačka kuća Harper Collins i, konačno, postavljanje temelja onome što će postati carstvo Fox.

Od samih početaka karijere Rupert je u svoje novine uvrštavao skandalozne priče koje su pomogle u prodaji, a brzo širenje medijskog carstva može zahvaliti tom ranom uspjehu. Dio njegove strategije bio je objavljivanje prljavog sadržaja koji nitko drugi ne bi objavio, a možda najpoznatiji primjer toga su žene u toplesu na trećoj stranici The Suna. Godinama kasnije njegove su engleske novine bile upletene u veliki skandal s hakiranjem telefonskih razgovora, zbog čega je zaradio nadimak 'prljavi kopač'.

Rupert Murdoch 2016. oženio se bivšom manekenkom Jerry Hall, nekadašnjom životnom partnericom Micka Jaggera

Rupert Murdoch 2016. oženio se bivšom manekenkom Jerry Hall, nekadašnjom životnom partnericom Micka Jaggera

Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

U listu The New York Times 2018. primjećuju kako je Murdoch uspio tako brzo proširiti medijsko carstvo i 'dijelom bezobzirno koristeći svoju platformu da bi pomogao u izboru preferiranih kandidata, a zatim je nemilosrdno koristeći te kandidate širio svoj domet'. Murdochovo ime danas je sinonim za medije i utjecaj. Izgradio je carstvo koje čine Fox News, The Wall Street Journal, londonski Times te druge mreže i novine širom svijeta.

'Pokušate li se sjetiti obitelji koja u svijetu ima više moći, nećete uspjeti. Čak ni kraljevska obitelj nema moć kakvu imaju Murdochi', kaže u dokumentarcu 'Uspon dinastije Murdoch' Denis Muller, istraživač u Centru za unapređivanje novinarstva Sveučilišta Melbourne.

Prošle godine Murdoch je prodao 21st Century Fox Disneyju za 71,3 milijarde dolara, zaradivši 12 milijardi dolara koje je potom ravnopravno podijelio između svoje šestero djece, no s obzirom na dob medijskog mogula, glavno je pitanje tko će naslijediti njegovo medijsko carstvo koje danas vrijedi gotovo 18 milijardi dolara.

Dugo se vjerovalo da će jedan od dva sina, James ili Lachlan, zasjesti u tu fotelju kad za to dođe vrijeme, no mlađi James ljetos je napustio upravni odbor News Corpa zbog, kako je naveo, 'neslaganja oko određenog uredničkog sadržaja'. Nakon tog poteza dalo bi se zaključiti da će kormilo preuzeti Lachlan, ali kako se radi o Murdochima, nitko u to ne može biti siguran.

Najstarija kći Prudence, dijete kojega se Rupert najmanje boji

Murdoch je najstariju kćer Prudence dobio s prvom suprugom, modelom i stjuardesom Patricijom Booker, s kojom se vjenčao 1956. Brak je potrajao 10 godina, ali u njemu više nisu imali djece. Odnos s pomajkom nije bio bajan, kao ni njeno školovanje koje je započelo u londonskoj državnoj školi. S kvalitetnijim obrazovnim sustavom susrela se tek preseljenjem obitelji u New York, u kojem kao 15-godišnjakinja kreće u Dalton School na Manhattanu. Jedna je od rijetkih učenika Daltona koja nije nastavila obrazovanje na fakultetu. Murdoch nije mislio da djevojke imaju puno veze s onim što on radi te sigurno nije računao na nju kao dio budućnosti News Corpa.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Beretta/Sims / Shutterstock Editorial / Profimedia

Danas 62-godišnja Prudence uglavnom se klonila bitke za nasljedstvo iako su i ona i suprug Alasdair Macleod povezani s Murdochovim poslovima. Imaju troje djece, koja su mu najstarija unučad, što ih pak strateški pozicionira u medijskoj dinastiji. U profiliranju Rupertovih nasljednika Vanity Fair je 2008. nazvao Prudence 'djetetom s kojim je Murdochu najugodnije ili barem djetetom kojega se najmanje boji'.

Elisabeth je i sama medijski mogul

Elisabeth je Rupertova druga kći koju je dobio u drugom braku sa škotskom novinarkom Annom Murdoch Mann. Vjenčali su se 1967. i razveli 1999. godine, a osim Elizabeth dobili su dva sina.

Murdochove ideje o djevojčicama, čini se, bitno su se promijenile dolaskom Elisabeth, rođene 10 godina nakon Prudence. Dijelom se tu radi o širokoj kulturnoj promjeni koja se događa tijekom Elisabethinog odrastanja, ali i zbog činjenice da je ona odrastala u New Yorku.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP / Profimedia

Danas 51-godišnja Elisabeth je i sama medijski mogul. U Velikoj Britaniji posjedovala je i vodila televizijsku produkcijsku kuću Shine, prije nego što ju je 2011. prodala ocu za 546 milijuna američkih dolara. Prodajom joj je pripalo sjedište uprave News Corpa, ali i 201 milijun dolara.

Osnovala je i Sister, globalnu produkcijsku tvrtku, a i u ljubavnom životu sliči svome ocu. Majka je četvero djece, dvoje s prvim suprugom Elkinom Pianimom i dvoje s drugim suprugom Matthewom Freudom. Godine 2017. udala se i treći put za engleskog multimedijalnog umjetnika Keitha Tysona. Elisabeth je uključena u obiteljski posao, ali je i dalje nema u bitki za nasljedstvo koja se vodi između Rupertovih sinova Lachlana i Jamesa.

Stariji sin Lachlan trenutno je najvjerojatniji nasljednik Ruperta Murdocha, no nikad se ne zna...

Stariji sin Ruperta Murdocha, 48-godišnji Lachlan, nakon diplome na Princetonu provodi nekoliko mjeseci u sjedištu News Corpa u Sydneyju kao pripravnik za upravu, prije nego što je u kolovozu 1994. najavljeno da će postati generalni direktor Queensland Newspapersa, izdavača The Courier-Maila iz Brisbanea. S 22 godine, dakle u istoj dobi u kojoj je njegov otac preuzeo Adelaide News, Lachlan ima upravljačku ulogu. Tri godine kasnije dobiva vođenje cijelog News Corpa u Australiji. Rupert je te 1997. godine pozvao djecu u New York te im je rekao da je riješio pitanje nasljedstva i da će Lachlan na kraju voditi tvrtku.

Otac ga 1999. vraća u New York kao šefa američkog izdavaštva, a zatim, godinu i pol kasnije, daje mu titulu zamjenika glavnog operativnog direktora - službeno broj tri u News Corpu, iza oca i glavnog operativnog direktora Petera Chernina. No osim u New York Postu, Lachlan svugdje u američkom dijelu News Corpa nailazi na otpor, što je lekcija koju su njegovi brat i sestra čvrsto primili na znanje – biti previše blizu ocu i ljudima koji žele biti blizu njega nije najpametniji potez. Lachlan službeno objavljuje da se seli u Australiju kako bi potražio nove poslovne prilike i sinovima pružio bolji život. Tvrtku je napustio 2005. u dobi od 33 godine, što je tada protumačeno kao znak da je James preuzeo vodstvo. No njegov je otac znao da će se sin vratiti u tvrtku ukoliko bude strpljiv, što se dogodilo 2015. godine.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Matt Baron / Shutterstock Editorial / Profimedia

Od 2014. do 2019. bio je supredsjedatelj tvrtke 21st Century Fox, sve dok nije prodana Disneyju za 71,3 milijarde dolara. Nakon zaključenja ugovora s Disneyjem, Lachlan je imenovan izvršnim direktorom Fox Corporationa, ogranka Murdochovog medijskog carstva koje čine Fox News i Fox Sports, što označava možda posljednju fazu natjecanja između braće za preuzimanje palice, u čemu su se Lachlan i godinu dana mlađi James više puta nadigravali. Trenutno se smatra najvjerojatnijim nasljednikom Ruperta Murdocha.

Dvoje najmlađe Rupertove djece

Svojih posljednjih dvoje djece, 19-godišnju Grace i 17-godišnju Chloe, Rupert je dobio u braku s 37 godina mlađom Wendi Deng, Kineskinjom koju je upoznao dok je radila kao izvršna direktorica na mreži u njegovom vlasništvu u Hong Kongu.

Rupert i Wendi vjenčali su se 1999. godine na njegovoj jahti, samo nekoliko tjedana nakon što je finaliziran razvod od Ane Murdoch Mann. Sinovi James i Lachlan navodno su pokušali odgovoriti oca od tog vjenčanja, ali je brak potrajao čak 14 godina. Presudile su mu navodno glasine o Wendinoj vezi s bivšim britanskim premijerom Tonyjem Blairom.

Nakon razvoda Ruperta i Wendi, Wall Street Journal je pisao o upozorenju američkih kontraobavještajaca Jaredu Kushneru da bi Deng mogla iskoristiti prijateljstvo s njegovom suprugom Ivankom Trump za 'unapređivanje interesa kineske vlade'.

Od 1999. godine je u braku s australskom manekenkom Sarom O'Hare, s kojom ima troje djece.

Jamesov put od očiglednog nasljednika carstva do iznenadne ostavke

Izblajhani plavokosi hipster s pirsinzima napustio je Harvard, a nakon što je neko vrijeme proveo u Rimu, razmišljao je o karijeri arheologa. Ipak se odlučio stvoriti hip-hop etiketu začetu još na fakultetu, Rawkus Records. Iako mu Rawkus, pod kojim objavljuju Mos Def i, na početku karijere Eminem, ne donosi veliki financijski uspjeh, kritičan je za uspjeh njegove karijere. Otac Rupert pristaje kupiti Rawkus 1996. godine, a James odlazi raditi u glazbeno-tehnološku podružnicu News Corpa. Godinu kasnije postaje voditelj News America Digital Publishinga te pokušava popraviti greške u koracima ulaska starog carstva u digitalne medije, a kad internetski balon pukne, James završava u Hong Kongu te vodi posao sa Star TV-om. Kad je Sky Asia ostvario prvu zaradu u trećoj godini njegovog vođenja, otac ga premješta u Veliku Britaniju da vodi Sky.

Otprilike u to vrijeme James postaje 'prava stvar' unutar News Corpa, a jedan od razloga je i to što on nije njegov brat. Konsenzus koji se stvorio oko Jamesa kao boljeg nasljednika dolazi, barem djelomično, iz činjenice da je bio dalje od tvrtke i od samog poslovnog vrha. Što su Jamesa više hvalili, to je Lachlan bio manje neizbježan, a otac Rupert je sve više imao alternativu. To potkrepljuje ideju da je držanje podalje od epicentra News Corpa bolja strategija i ona koje se tada počeo držati Lachlan.

Za razliku od brata i sestre, James se kloni tračeva, a svom PR savjetniku rekao je da će biti 'uspješan u svom poslu kad ga novinari počnu nazivati ​​povučenim Murdochom'. Za razliku od oca, odbijao je komentirati svoje političke stavove i nije se udvarao političarima. Suprugu Kathryn Hufschmid, manekenku rođenu u Oregonu, upoznao je preko bratove supruge na jahtaškoj zabavi u Sydneyju 1997. godine, vjenčali su se 2000. godine i imaju troje djece.

No nekoć očigledni nasljednik iznenadio je ljetos svojom ostavkom u upravi News Corpa.

'Moja je ostavka nastala zbog neslaganja oko određenog uredničkog sadržaja koji objavljuju vijesti tvrtke i nekih drugih strateških odluka', napisao je James Murdoch u ostavci, a koja je uslijedila šest mjeseci nakon što je oštro kritizirao News Corp i Fox News zbog izvještaja koji su usred katastrofalnih australskih požara promicali skepticizam prema klimatskim promjenama.

Drastičan rez nakon produbljivanja otuđenosti s ocem i bratom

James je daleko liberalniji od oca pa je sa suprugom nedavno donirao više od milijun dolara za predsjedničku kampanju Joea Bidena. Za CNN-ovog novinara Brian Stelter ova ostavka i nije tako iznenađujuća jer u svojoj knjizi 'Hoax' navodi da je James jednom usporedio Fox News s 'brodom koji tone, na kojem će se neki štakori utopiti dok će drugi pobjeći'. James je navodno kritizirao i 'alternativnu stvarnost' koju je stvorio i svoga brata Lachlana koji je dopustio da se to nastavi.

Od 2015. do 2019. godine bio je na poziciji izvršnog direktora tvrtke 21st Century Fox kada je ona prodana Disneyju, a prije odlaska iz obiteljske tvrtke smatrao se vjerojatnim nasljednikom Ruperta Murdocha.

Rupert i James Murdoch

Rupert i James Murdoch

Izvor: Profimedia / Autor: David Hartley / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prošle godine otvorio je investicijsku tvrtku Lupa Systems, koja je uložila u globalnu umjetničku platformu u čijem je vlasništvu Art Basel, dovodeći ga na mjesto u upravnom odboru. Pored toga, James je u upravnom odboru Tesle.

U velikom intervjuu za New York Times James Murdoch otkriva kako se odlučio na drastičan rez nakon produbljivanja otuđenosti s ocem i bratom te rastuće nelagode zbog toksičnosti Fox Newsa i konzervativnosti News Corpa.

'Došao sam do zaključka da možeš poštivati natjecanje ideja ako želiš, a svi to radimo i to je važno. Ali to ne bi trebalo raditi na ovaj način. Natjecanje ideja ne smije se koristiti za ozakonjenje dezinformacija, a mislim da se to često iskorištava. Mislim da bi u sjajnim novinskim organizacijama misija doista trebala biti uvođenje činjenica kako bi se raspršila sumnja, a ne, ako to želite, sijati sumnju i zamračivati činjenice', kaže James Murdoch i dodaje da se osjećao sve neugodnije zbog svog stava u odboru te neslaganja oko donošenja određenih odluka, pa odluka o odstupanju zapravo i nije bila tako teška.

James je sa svojim starijim, konzervativnim bratom Lachlanom javno pokazao prezir prema Rogeru Ailesu, upletenom u skandal sa seksualnim uznemiravanjem na Fox Newsu. Pomislio je tada da bi mogao preoblikovati Fox, ali u ljeto 2016. nije uspio nagovoriti oca da se povuče i zamijeni Ailesa Davidom Rhodesom, bivšim predsjednikom CBS Newsa. Rupert je kao predsjednik tvrtke odlučio sam upravljati mrežom, čime su on i Donald Trump pojačali svoj opasni tango. James, tvrde oni koji ga dobro poznaju, zaključio je da je vrijeme za odstupanje od ovog 'faustovskog dogovora'.

S ocem se oko politike, kaže, svađa još od tinejdžerske dobi, a News Corp nije bilo moguće promijeniti iznutra.

'Mislim da možete učiniti puno toga ako niste izvršni direktor, a ako ste član uprave, očito ste prilično udaljeni od brojnih svakodnevnih odluka. A ako vam je zbog tih odluka neugodno, morate procijeniti želite li s njima biti povezani ili ne, i možete li to promijeniti ili ne', kaže James i dodaje da je on odlučio izaći jer misli da vani može biti puno učinkovitiji.

Rupert Murdoch s trećom suprugom Wendi Deng i kćerima Grace i Chloe Murdoch

Rupert Murdoch s trećom suprugom Wendi Deng i kćerima Grace i Chloe Murdoch

Izvor: Profimedia / Autor: lev radin / Alamy / Alamy / Profimedia

Je li rat za nasljeđe zaista gotov?

Poznavatelji obitelji Murdoch kažu da se James riješio nedoumica i pogurao pogodbu s Disneyjem od 71,3 milijarde dolara tek kad je postalo jasno da je izgubio rat za nasljeđe. Time je, vjeruju, osigurao da Lachlanu, na kojega se gleda kao na očevog miljenika, bude ostavljeno okrnjeno carstvo.

James je govorio da je forsirao taj dogovor jer je znao da se sa započetom velikom digitalnom transformacijom Tinseltowna (Hoolywood) Murdochova kolekcija old-school imovine mora kombinirati s tvrtkom poput Disneyja kako bi imala snage natjecati se s gigantima poput Netflixa.

Međutim novinska izvješća su u to vrijeme sugerirala da je James maštao o tome kako će naslijediti Boba Igera, predsjednika Disneyja, ali on tvrdi da je prilično brzo nakon zaključenja dogovora odlučio da neće ostati u tom poslu.

'Zapravo nismo daleko ni otišli razgovorima o mom odlasku u Disney, jer sam ih rano obavijestio. Pokušavali su shvatiti kako će izgledati korporativna struktura i razne druge stvari, a ja sam nazvao Boba i rekao mu da to mora dizajnirati bez mene', kaže James, za kojega prijatelji tvrde da se na skliskom terenu s obitelji nalazi već 15 godina.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Ben Cawthra / Shutterstock Editorial / Profimedia

Na njegovu evoluciju duboko je utjecala supruga Kathryn Murdoch, bivša direktorica komunikacija, koja za New York Times kaže kako misli da je za ono što radimo važno imati kontrolu nad sobom.

'Kontroliram ono što radim, on kontrolira ono što radi i za te bismo stvari trebali odgovarati. Vrlo je teško biti odgovoran za stvari koje rade ili kontroliraju drugi. Mislim da je to bilo neodrživo', kaže Kathryn i dodaje kako je lijepo što sada mogu raditi po svom, samo da se James još oslobodi napetosti.

'Kad je obitelj uključena u posao, velika je odluka napustiti to. Ne znam završava li to ikad. Uvijek je, znate, u tijeku', kaže Kathryn.

Kathryn o svekru Rupertu

'Imali smo dosta jako dobrih večera i vrlo dobrih rasprava. Uživa u svađi. Ako ste dobro pripremljeni i dolazite s činjenicama, to je stvarno dobro iskustvo rasprave. Uvijek smo se slagali čak i ako se ne slažemo. Zapravo imam prijatelje čiji su očevi daleko strašniji', kaže Kathryn o svom svekru i dodaje da je zapravo on rekao Jamesu da se vjenča s njom što prije može.

'Je li sjajna igra Murdochova nasljeđa uistinu gotova?' pitaju se u NY Timesu i upozoravaju na zapažanja promatrača prilika u obitelji Murdoch koji kažu da se James, iako otuđen od oca i brata, svrstao uz sestru Elisabeth i polusestru Prudence. Kad Rupert napokon napusti scenu i posao preuzmu njegova starija djeca, to bi u obiteljskom kartelu moglo donijeti tri glasa protiv jednog.

'Ima li još vremena za defoksifikaciju Fox Newsa i drugih konzervativnih izdanja News Corpa i ako bi krenuli pravim putem, bi li bili tako ogromni kreatori novca?' pitaju se u NY Timesu.

Zamara li se uopće Rupert Murdoch time tko će ga naslijediti?

Dok se mnogi zamaraju pitanjem tko će naslijediti medijskog mogula, profesor McKnight u dokumentarcu 'Uspon dinastije Murdoch' upozorava da ne treba očekivati da će on tako skoro napustiti ovaj svijet.

'Ljudi zaboravljaju da je njegova majka, koja je bila vrlo draga i potpuno drugačija osoba, imala 102 godine kada je umrla. Dakle Rupert se brine o sebi, uvijek se brinuo i naslijedio je tu dugovječnost s majčine strane obitelji. Stoga ne bismo trebali pretpostavljati da on ide bilo kamo', kaže profesor McKnight.

Doživi li majčine godine, možda doživi i Jamesov povratak pod okrilje obiteljske kompanije, a poznajući Murdoche, i još nekoliko promjena na čelu utrke za svoje nasljeđe.

  • +20
  • +17

Dinastija Murdoch

Izvor: Profimedia / Autor: Ben Cawthra / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!