GLEDA SE U JEDNOM DAHU

Tko je Harlan Coben koji stoji iza potresne serije 'Petorka'?

31.08.2022 u 13:12

Bionic
Reading

Britanska kriminalistička serija Petorka (Harlan Coben's The Five) koju potpisuje američki majstor krimića i trilera Harlan Coben jedna je od onih napetih i potresnih serija koje se obavezno gledaju u jednom dahu

Ukoliko ste ljubitelj krimića, a posebice njihove britanske inačice, uopće ne sumnjamo da seriji Petorka (Harlan Coben's The Five), a čiju kvalitetu garantira već i činjenica da ju je osmislio Harlan Coben, jednostavno nećete moći odoljeti. Dapače, prilično smo sigurni da ćete ju pogledati u jednom dahu!

Prošlost koja nikad ne spava

Harlan Coben nagrađivani je (prvi autor kojem je pošlo za rukom postići svojevrsni kriminalistički hat-trick te osvojiti nagrade Edgar, Shamus i Anthony) i mega uspješan (njegova djela prevedena su na više od 45 jezika te prodana u više od 60 milijuna primjeraka) američki majstor krimića i trilera zasigurno najpoznatiji po serijalu romana o sportskom agentu i amaterskom istražitelju Miltonu Bolitaru. S obzirom na to da je riječ o piscu čija djela proteklih godina sve češće bivaju ekranizirana, ne treba čuditi što se Coben odlučio i sam okušati u kreiranju serija, a što nas, pak, dovodi do napete mini-serije Petorka.

Mark (tumači ga Tom Cullen, nama najpoznatiji po ulozi u seriji Opatija Downton), Danny (O.T. Fagbenle, Sluškinjina priča), Slade (Lee Ingleby, Inspektor George Gently) i Pru (Sarah Solemani, Drugo stanje Bridget Jones) četvero je prijatelja čiji životi - po već dobro prokušanoj Cobenovoj "recepturi" - bivaju trajno obilježeni traumom iz djetinjstva, odnosno naglim nestankom Markovog mlađeg brata Jessea.

Premda je serijski ubojica Jakob Marosi (kojeg, usput budi rečeno, tumači ni manje ni više nego Rade Šerbedžija) preuzeo krivicu za Jesseov nestanak, njegovo tijelo nikada nije pronađeno, a čitav misterij dodatno se produbljuje dvadeset godina kasnije kada Danny - sada već detektiv - na poprištu brutalnog ubojstva prostitutke pronađe tragove Jesseovog DNK. Suočeni s mogućnošću da je Jessie ipak živ, sudbinski isprepletena četvorka ponovno se ujedinjuje kako bi konačno umirila sve te duhove iz prošlosti koji neprestano prijete opstojnosti njihove sadašnjosti.

Ispunjena neočekivanim preokretima, 'pitka' (a čemu dosta doprinose obilato korištenje tzv. brzih rezova kao i odabir glazbe), ali također i metodična u svom izlaganju te 'glumački' pogođena, Petorka - koju možete pogledati na streaming servisu Pickbox NOW – serija je koja je sve samo ne dosadna!