URONITE U PLAVETNILO

Zašto je ova nova TV serija kao stvorena za nostalgičare?

31.08.2022 u 13:19

Bionic
Reading

Nova dramska serija Surferi (Barons) kreatorskog trojca Michaela Lawrencea (Fighting Fear, Bra Boys), Liz Doran (Molly, Please Like Me) te Johna Molloyja (The Gloaming, Molly) idealna je prilika za odmor od nesnosnih ljetnih vrućina te dubinsko uranjanje u nepregledno australsko plavetnilo kakvo je nekad bilo

Surferski kaleidoskop sedamdesetih

U središtu Surfera koje možete gledtati na Pickbox TV kanalu nalaze se životne priče Snappera Webstera (Ben O'Toole) i Billa 'Trottera' Dwyera (Sean Keenan), dvojice nerazdvojnih prijatelja i velikih surfofila kojima ambicioznosti i poduzetničkog duha nikako ne manjka. Dapače, upravo će ambicioznost i poduzetnički duh biti glavni uzročnici rastakanja prijateljstva, odnosno pokretači bjesomučnog rivalstva između dotičnih, ali ujedno također i upravo ona 'kreativna sila' koja će dovesti do stvaranja višemilijunskih surferskih brendova Bare Feet i Light Wave, odnosno fikcionalnih inačica stvarnih brendova poput Quicksilver i Rip Curl.

Nostalgična estetika u kojoj uživamo od 8. kolovoza

Premda smješten u izmišljeni obalni gradić Woogonga u Novom Južnom Walesu te prvenstveno fokusiran na prikaz surferske kontrakulture 'utjelovljene' u gore spomenutim likovima, na stražnjem se, pak, planu Surfera istovremeno razlaže i širi društveno-politički kontekst sedamdesetih godina prošlog stoljeća, odnosno istražuje nekadašnji australski zeitgeist - od hippie pokreta i vijetnamskog rata sve do tada gorućeg pitanja položaja Aboridžina te problematike ženskih prava - a koji dodatno obogaćuje iskustvo gledanja.

Odlično odglumljena, napeta i nostalgična, na momente ozbiljna, a na momente humoristična te u vizualnom smislu - zahvaljujući, u prvom redu, sveprožimajućoj 'snovovitoj', gotovo 'pastelnoj' kvaliteti - i više nego impresivna; Surfere bi svakako valjalo ubrojiti među one ljetne užitke koje bi bila prava šteta propustiti neovisno o tome jeste li ikada poželjeli stati (ili možda i stali) na surfersku dasku ili ne.

U zavodljivoj atmosferi Surfera možete uživati na Pickbox TV kanalu od 8. kolovoza. Australska serija prikazuje se od ponedjeljka do četvrtka u večernjem terminu – baš u vrijeme se želimo opustiti ispred televizora i mislima otputovati u druga vremena, na idilične plaže.