bili su favoriti od početka

Pobjednici Dore su Let 3: Njihova 'Mama ŠČ' i originalan scenski nastup osigurao im je odlazak u Liverpool

11.02.2023 u 20:20

Bionic
Reading

Članovi grupe do dvorane su stigli traktorom, a na pozornici su se pojavili s raketama i u dugačkim neobičnim kostimima. Osvojili su publiku, ali i žiri pa su večeras odnijeli pobjedu. Predstavljati će našu zemlju u Liverpoolu, u Velikoj Britaniji, koja je od Ukrajine preuzela ovogodišnje domaćinstvo najpoznatijeg svjetskog glazbenog natjecanja

Iza nas je još jedan izbor hrvatske pjesme za pjesmu Eurovizije. Čak 18 pjesama izvedene su u Opatiji. Pobjednik Dore 2023. je grupa Let 3, a izabrani su kombinacijom glasova publike putem telefonskih poziva i SMS-ova i žirija u omjeru 50:50.

'Tema je ratna, pjesma je antiratna, nastajala je prošlo ljeto dok sam u Splitu radio jednu predstavu. Došlo je do tog ratnog momenta da napravimo ratnu operu i 'Mama ŠČ' je jedna od pjesama iz ratne opere', rekao je nedavno Damir Martinović Mrle.

  • +5
Let 3 pobjednici Dore 2023. Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

Večer je otvorio nastup Mije Dimšić s pjesmom 'Guilty Pleasure' s kojom nas je prošle godine predstavljala na Eurosongu.

Pjesmom 'Putovanje' na impozantnoj pozornici Dore prvi je nastupio istarski cover sastav Top of the Pop s Mariom Petrekovićem. Nakon njih nastupio je Yogi Lonich izvevši emotivnu skladbu 'Love at First Sight'. Riječ je o glazbeniku hrvatsko-peruanskog porijekla, rođenom i odrastlim u Kaliforniji koji posljednjih godina živi i radi u Hrvatskoj. On je autor, kantautor, član više bendova i prateći glazbenik svjetskim imenima poput Chrisa Cornella, Shakire, Anastacije, Alanis Morissette.

Boris Štok nastupio je kao treći izvođač s pjesmom 'Grijeh'. Podsjetimo, karijeru je započeo kao frontmen Quasarra, višestruko nagrađivanog riječkog benda iz kojeg je izašao 2017. kako bi se ostvario kao solo izvođač. Nakon njega nastupila je Tajana Belina s pjesmom 'Dom'. Publika ju je mogla upoznati u drugoj sezoni HRT-ova showa 'The Voice Hrvatska', pod mentorstvom Ivana Dečaka došla je do polufinala. Nakon 'The Voicea' pridružila se pjevačkom timu HRT-ove emisije 'A strana', gdje je sudjelovala u drugoj i trećoj sezoni.

ŠČ

Ništa manje nismo ni očekivali: Let 3 na Doru stigao traktorom

Pogledaj galeriju

Krešo i kisele kiše izveli su skladbu 'Kme kme'. Riječ je o bendu koji djeluje od 2007. a svojom izvedbom su rasplesali publiku u Opatiji.

Maja Grgić iznenadila je gledatelje i publiku u pomalo neobičnoj dugoj i raskošnoj zelenoj haljini i sa cvijećem na glavi. Izvela je pjesmu 'I Still Live'. Sedma je nastupila Barbara Munjas s pjesmom 'Putem snova'. Istarsku kantautoricu gledatelji oamte iz 2007. kada je prvi put nastupila na Dori. Do 2012. bila je članica Gustafa, a 2013. karijeru je nastavila u bendu Barbari.

Mlada splitska glazbenica Đana je nastupila s pjesmom 'Free Falin’'. Do sad je ostvarila brojne nastupe uživo, duete s Jacquesom Houdekom i Matijom Dedićem, a 2020. godine nastupila je prvi put na Dori s pjesmom 'One'. Riječanka Patricia Gasparini predstavila se u šljokičastom kombinezonu s pjesmom 'I Will Wait'. Nakon što je završila Pomorski fakultet u Rijeci 2015. godine (mag. logistike i menadžmenta), zaposlila se u UN-u u Ženevi, gdje je živjela sve donedavno. U Hrvatsku se vratila kako bi se mogla u potpunosti posvetiti glazbi.

Splitska grupa The Splitters nastupili su pjesmom 'Lost and Found'. Iza sebe imaju već dva autorska albuma, izlazak trećeg 'Role filmova' odgođen je zbog Dore. Kao jedanaesta izvođačica Dore na pozornicu je stigla Hana Mašić s pjesmom 'Nesreća'. Pjevanjem se bavi od sedme godine, kao djevojčica nastupala je u emisiji 'Turbo Limač Show'. S pjesmom 'Otkucaj srca tvog' nastupila je 2003. godine na Euroviziji za djecu, a u Srbiji se proslavila natjecanjem u showu 'Zvezde Granda'.

Jedan od najvećih favorita ovogodišnjeg natjecanja, Damir Kedžo izveo je 'Angels And Demons' u kostimu Matije Vuice i izazvao ovacije publike. Nakon pobjede 2020. godine s pjesmom 'Divlji vjetre' ovaj put je nastupio sa skladbom skupine stranih autora.

Kantautorica pop glazbe rodom iz Splita Martha May nastupila je sa skladbom 'Distance', a Detour je izveo pjesmu 'Master Blaster'. Meri Andraković otpjevala je 'Bye Bye Blonde'. Riječ je o studentici osječke Akademije za umjetnost i kulturu.

Let 3 kao još jedan od najvećih favorita nastupili su s pjesmom 'Mama ŠČ!'. Na nastup su stigli traktorom na kojem je svjetlima bio ispisan naziv njihove pjesme. Riječanka Eni Jurišić predstavila je skladbu 'Kreni dalje'. Hrvatska publika upoznala ju je kroz HRT-ov show 'The Voice' te emisiji 'A strana', ali i po nagrađivanom duetu s Matijom Cvekom 'Trebaš li me'. Njezina majka je Jozefina Jurišić, pjevačica kultne riječke Grupe 777.

Ženski vokalni ansambl Harmonija disonance nastupuo je zadnji i predstavio se pjesmom Nevera (Lei, lei). Nastale su 2016. kao projekt na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Od 2019. surađuju s vrsnim poznavateljima tradicijske glazbe te sakuplja, zapisuje i interpretira tradicijske skladbe. Svojim djelovanjem žele upozoriti na važnost tradicijske glazbe.

U revijalnom dijelu programa nastupio je Tony Cetinski koji je doslovno napravio pripredio show svojim nastupom. Izvođači su pjevali s njim u glas kao i oduševljena publika u dvorani Marino Cvjetković. Nastup je počeo svojim evergreenom 'Prah i pepeo', a nakon toga je izveo 'Opet si pobijedila', 'Zagrli me noćas jako', 'Nek' te zagrli netko sretniji', 'Blago onom tko te ima' i brojne druge uspješnice. Nakon njega zapjevao je i Marko Tolja.

Šarmantni trio zaslužan za dobru zabavu tijekom cijelog prijenosa bili su Mirko Fodor, Mario Lipovšek Battifiaca te Marko Tolja koji se ovaj put odlično snašao u ulozi voditelja na velikoj pozornici.

  • +23
Izvođači na ovogodišnjoj Dori Izvor: Cropix / Autor: Livio Andrijic