ususret natjecanju

Šušur uoči Dore: Jedni najavljuju dolazak traktorom, netko je doživio nezgodu, a neke se napada zbog 'rasizma'

11.02.2023 u 18:51

Bionic
Reading

Još koji sat nas dijeli do televizijskog spektakla, hrvatskog izbora za pjesmu Eurovizije koji će se održati u opatijskoj dvorani Marino Cvetković. Saznat ćemo tko će u svibnju predstavljati Hrvatsku na 67. Eurosongu u Liverpoolu. Kao i svake godine natjecanje prate razna 'popratna' događanja

Danima se priča o nastupu jednih od favorita, grupi Let 3 koji nastupaju pod rednim brojem 16, a na nastupu će nositi zanimljive šarene kostime. Među ostalim su najavili da večeras na natjecanje za pjesmu Eurovizije stižu na traktoru.

Ne na onom koji je 'kupila mama' iz njihovog hita 'Mama Šč!', nego na karnevalskom vozilu grupe koju čine njihovi prijatelji iz Lovrana, donosi Jutarnji list. 'Pobjeda je uglavnom već dogovorena s HRT-om, idemo dalje, samo se bojimo da sutra ne dođe HDZ i napravi neku blokadu, onda sve pada u vodu', poručili su Damir Martinović Mrle i Zoran Prodanović Prlja u petak na press konferenciji.

Na jučerašnjoj generalnoj probi otkrivena je i nezgoda jedne od natjecateljica. Riječ je o Barbari Munjas, nekadašnjoj pjevačici Gustafa koja se nakon 15 godina ponovno prijavila na Doru s pjesmom 'Putem snova'. Prije generalne probe pokušala je sanirati prehladu inhaliranjem vrućom vodom, a kada je lonac primakla glavi, sve je prolila po sebi, pa je zaradila plik na nozi. Zbog toga je morala nastupiti bosa, a danas se pratiteljima na društvenim mrežama javila sa snimkom noge u zavoju.

Na njoj se može vidjeti kako u krevetu ispija kavu, pokazuje zamotano stopalo i pritom pjevuši da 'glupost može ubit'' te kroz smijeh dodaje': 'Ali ne i mene!' U petak je na YouTube kanalu 'Eurovision Truth' osvanuo video u kojem se pjevača Damira Kedžu optužuje za rasizam. Video uključuje kadrove nastupa iz showa 'Tvoje lice zvuči poznato' u kojemu je glumio pjevača Weeknda i pritom je imao tzv. 'blackface' (crno lice).

Izvor: Društvene mreže

'Hrvatski finalist za Euroviziju 2023. izvodi blackface u zabavnoj TV emisiji. #činjenica. 2020. godine Damir Kedžo se ispričao na Twitteru zbog toga, ali objave su u međuvremenu obrisane. Damir je imao 29 godina na ovom nastupu, očito svjestan da je blackface pogrešan. Blackface je oblik kazališne šminke koja se koristi za zabavu da bijelci prikažu karikaturu crne osobe', stoji u opisu videa. Na kraju videa stoji pitanje; 'Treba li Damiru dopustiti sudjelovanje na Euroviziji?'.

'Iskreno mi je žao što sam svojim blackfaceom povrijedio druge. Nisam bio svjestan. Nikada ne bih nikoga namjerno povrijedio. Bio sam svjestan da ljudi pričaju o tome, ali namjerno nisam htio govoriti ništa prije Eurosonga jer bi djelovalo neiskreno', poručio je Kedžo u svibnju 2020. godine što je preneseno i na portalu Wiwibloggs.

  • +144
Dora 2022. Izvor: Promo fotografije / Autor: Dario Njavro i Renato Branđolica za HRT