Kino hit

Novi hit Toma Hanksa u kinima – The Circle

02.05.2017 u 09:39

  • +15

The Circle premijera

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Bionic
Reading

Dramatičan triler o online svijetu budućnosti gdje privatnost više ne postoji

Što će se dogoditi s našim pravom na privatnost, u vrijeme kada se prisutnost pojedinca u svijetu mjeri njegovom prisutnošću na webu te dok je nečija moć jednaka broju followera na društvenim mrežama?

Odgovor na ta pitanja redatelj James Ponsoldt pronašao je u istoimenom romanu Dave Eggersa: The Circle. Roman je ostavio vrlo snažan dojam na redatelja te kroz ovaj film pokušava upozoriti gledatelja na opasnosti koje leže u današanjm online svijetu. Priča romana odnosno filma smještena je u bliskoj budućnosti, kada postaje presudno da svi sve znaju, o svima.

The Circle je drugi ekranizirani roman Dave Eggersa u kojem Tom Hanks tumači glavnu ulogu. (prvi roman je A Hologram For The King). Glavnu žensku ulogu, Mae Holland, tumači Emma Watson te se uz nju u filmu još pojavljuje i John Boyega (Star Wars: Episode VII ) te Bill Paxton kojem je ovo zadnja uloga na filmu.

James Ponsoldt donosi nam slojevitu priču o Mae Holland (Emma Watson), mladoj djevojci ustrajnoj da ostvari karijeru u informatičkom svijetu. Pridružuje se tehnološkoj i socijalnoj nemani tvtki The Circle, gdje vrlo brzo dokazuje svoju vrijednost i uspinje se u hijerarhiji kompanije.

Pod pritiskom osnivača kompanije Eamon Bailey (Tom Hanks) i u želji za uspješnom karijerom, Mae pristaje postati zaštitno lice kompanije sa milijardu followera ali istovremeno gubi svoj identitet.

U ovom napetom tehnološkom trileru nitko nije posve siguran jer su kamere posvuda i prate svaki vaš korak.

Koliko je zapravo kompanija The Circle moćna i koliki utjecaj ima na naš svakodnenvni život, najbolje objašnjavju njihova usluga “TruYou“.

TruYou - jedan račun, jedan identitet, jedna lozinka, jedan sustav plaćanja po osobi. Morate iskoristiti svoje pravo ime, koje je direktno vezano uz vaše kreditne kartice, vašu banku, a time i plaćanje bilo čega postaje vrlo jednostavno. Jedan gumb za ostatak svog života.

Vremena lažnih identiteta, krađe identiteta, višestrukih korisničkih imena, složenih zaporki i platnih sustava su gotovi. Kad god poželite nešto na internetu pregledati, komentirati ili kupiti bilo što, to je bio jedan gumb, jedan račun, sve vezano zajedno i pratljivo i jednostavno, sve to funkcionira putem mobilnog ili prijenosnog računala, tableta ili mrežnice vašeg oka. Nakon što ste otvorite jedan račun, to vas je vaš račun kroz svaki kutak weba, svaki portal, svako mjesto plaćanja, sve što ste željeli učiniti.

Ključno pitanje koje se provlači kroz film je biste li bili bolja verzija sebe ako biste znali da vas gledaju 24 sata dnevno? Što bi bile implikacije transparentnog društva? Postoje ljudi za koje želimo da budu transparentni - slavne osobe, kriminalci - za vlastiti voajerski užitak ili vlastitu sigurnost - i drugi za koje mislimo da imamo pravo zahtijevati njihovu transparentnost -  političari, policija. Gdje je granica? 

Na premijeri filma uživale su  brojne osobe iz našeg društvenog života: Rene Bitorajc, Željko Königsknecht, Vištica Ornela, Sandi Cenov, Ivana Marić, Maro Srezović, Balažin Davor, Gržan Tatjana, Dean Sinovčić, Nikola Vikić Topić, su sa zanimanjem popratili debatu i velikim interesom iščekivali početak filma.

Ovaj napeti tehnološki triler u kojem nitko nije posve siguran jer su kamere posvuda i prate svaki vaš korak u hrvatska kina stiže već ovog četvrtka 4.5.2017.