'FOOL ME ONCE'

Svi bruje o novoj Netflixovoj hit seriji iza koje stoji Harlan Coben

08.01.2024 u 20:40

Bionic
Reading

Adaptacije knjiga američkog pisca trilera Harlana Cobena novi su hit među gledateljima, a sudeći po svemu 'hype' oko ovog talentiranog autora i dalje traje

Svi se pitaju na koji je način Harlan Coben zavladao Netflixom budući da su njegove ekranizacije apsolutni hit među britanskim gledateljima, ali i u Hrvatskoj unatoč vrlo podijeljenim kritikama.

Pa u čemu je tajna njegovoga uspjeha? Serija 'Fool Me Once' u ovom je trenutku na vrhu Netflixove top ljestvice u Velikoj Britaniji, a ukoliko kojim slučajem nikad niste čuli za ovog autora, što je teško za povjerovati, tu nepravdu morate ispraviti iz ovih stopa.

Harlan Coben je iznimno uspješan američki spisatelj koji je dosad napisao 35 uzbudljivih romana koji se čitaju u jednom dahu te je vrlo čest i na popisima autora bestselera diljem svijeta.

  • +3
Michelle Keegan Izvor: Profimedia / Autor: StillMoving.net for Netflix / Shutterstock Editorial / Profimedia

Njegovi romani prodani su u više od 75 milijuna primjeraka i to na raznim jezicima, pa nimalo ne čudi to da u ovom trenutku svi bruje o ovom autoru.

'Znao sam pisati na zadnjem sjedištu Ubera, ponajviše zato što ne mogu dugo pisati na istom mjestu. ‘The Stranger’ sam napisao u tri tjedna tijekom vožnji Uberom. Kada je to prestalo funkcionirati, pronašao sam nešto drugo. Neko vrijeme pisao sam u avionima, na dugim letovima. Ono što je zanimljivo to je da volim da me se pomalo ometa dok pišem, zbog toga se moram jače potruditi fokusirati', otkrio je jednom prigodom ovaj iznimno radišan književnik.

I jedna zanimljivost: kao student na koledžu Amherst u Massachusettsu, bio je član istog bratstva kao Dan Brown, pisac Da Vincijevog koda!

Iako je zatrpan poslom, Coben još uvijek ne razmišlja o odmoru. 'Nisam baš dobar u uzimanju pauze. Život se svodi na ravnotežu. Tako primjerice uvijek volim pisati ujutro i ako ne pišem ili razmišljam o pisanju ili stvaranju, nisam u ravnoteži. Ne vidim da će takvo što uskoro prestati, no, kako se kaže, čovjek planira, a Bog se smije', smije se.

Cobenovi romani obično se odvijaju u bogatim društvima u New Yorku i susjednom New Jerseyju, njegovoj matičnoj državi, a ne u prašnjavim muzejskim arhivima i kriptama, ali i on dijeli ukus za cliffhangere i uzbudljive obrate sa svojim starijim književnim kolegom.

Prije šest godina, točnije 2018. potpisao je petogodišnji mega-ugovor s Netflixom, dopuštajući streaming servisu adaptaciju čak 14 njegovih romana u TV serije na engleskom i stranom jeziku. Fool Me Once je četvrta engleska produkcija, nakon Safe (2018), The Stranger (2020) i Stay Close (2022), ali postoje i serije na francuskom, španjolskom i poljskom. Cobenova su djela prepuna nevjerojatnih trenutaka, a umjesto da budu smještene u svoju izvornu destinaciju u SAD-u, adaptacije Cobenovih djela na engleskom odvijaju se u sjeverozapadnoj Engleskoj, no njihova točna lokacija nikada nije navedena u scenariju. 'Transplantacija' tipičnih američkih likova u vrlo britansko okruženje daje neobičan dojam no čini se da gledateljima to niti najmanje ne smeta - dapače.

Ocjene njegovih adaptacija također variraju od oduševljenja pa do razočaranja. Glavni TV kritičar Independenta Nick Hilton dao je Cobenu tako samo jednu zvjezdicu, predviđajući da će tolerancija prema njegovoj melodramatičnosti u potpunosti ovisiti 'o vašoj sposobnosti da isključite svoj mozak i dopustite da vas to obuzme'.

No iako su možda imali raznolike kritike, čini se da su im 'palac gore' dali brojni Netflixovi korisnici.

Serija Fool Me Once trenutačno je na prvom mjestu Netflixa u Velikoj Britaniji.

Fool Me Once | Official Trailer | Netflix Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Pa zbog čega su gledatelji toliko oduševljeni Cobenom? Njegova tipična serija primamljiva je mješavina nepredvidivog i ugodnog, nešto poput legendarne Agathe Christie. I nikad nismo posve sigurni u pojedinosti o tome kako će se stvari odvijati. Njegov je rad vrlo nepredvidljiv da je, nakon što završi odjava, nemoguće je prisjetiti se specifičnosti priče svake serije.

Tipična radnja ide otprilike ovako. Žena je, ili je nekoć bila, u romantičnoj vezi s Richardom Armitageom, glumcem koji je neprikosnoveni kralj TV svemira Harlana Cobena, s već tri takve serije u svom životopisu. Ona skriva mračnu tajnu, onu koja je povezuje s nizom misterioznih nestanaka ili istragom ubojstva koja je odavno zamrla. Armitageov lik ulazi ravno u ovu zavjeru i pokušava sam riješiti stvari, obično dok ga progone zločesti. Naizmjenično mu pomažu i zadržavaju dva policajca.

Osim njega popisu u 'Fool Me Once' možemo vidjeti i omiljenu britansku zvijezdu Joanna Lumley kao i lijepu Michelle Keegan.

Cobenovim serijama je zajednički i vrlo brz ritam te završeci koji izazivaju ogroman stres što je dokaz ne samo Cobenovih ludih zapleta, već i toga da scenarist Danny Brocklehurst sjajno vlada izvornim materijalom - on je radio na svih pet adaptacija Cobena na engleskom jeziku, tako da je imao dosta prakse kada je u pitanju oblikovanje njegovih knjiga.

Ove serije, ruku na srce, vjerojatno nisu najzahtjevniji materijal, no iznimno su zabavni psihološki trileri kao stvoreni za bijeg iz svakodnevice.