MADE IN CROATIA

Svestrani kreativci: Poznata lica s domaće scene imaju zajedničku strast

29.11.2018 u 06:46

Bionic
Reading

Poznati i slavni, unatoč mnogobrojnim obavezama, uvijek pronađu način da se malo opuste uživajući u slobodnim aktivnostima i hobijima koji im odvrate misli od gustog rasporeda te pokazujući da imaju skrivene talente. Neke zvijezde bave se vinima, vrtlarstvom ili slikaju, a neki se bave dizajnom i izradom zanimljivih rasvjetnih tijela. Ovo su neka od naših poznatih lica koja su se odlučila za to

Rasvjeta je jedan od ključnih elemenata unutrašnjeg uređenja, no ponekad mu se ne pridaje dovoljno pažnje, premda se dobro isplaniranom rasvjetom mogu postići različiti efekti te oplemeniti svaki prostor. Ovi poznati to znaju i s puno ljubavi bacili su se na posao izrade svojih lampi.

Kreativna direktorica i vlasnica modnog brenda Lei Lou Aleksandra Dojčinović posljednja je u nizu onih koji su predstavili svoje unikatne uratke, a radi se o dvije stolne lampe, Luxury One by Alex i Luxury Two by Alex.

'Produkt dizajn inače je moja velika ljubav i ovo nije prva takva suradnja. Na posljednjoj reviji u Kockici surađivala sam s hrvatskom tvrtkom Smartway, specijaliziranom za uvoz i proizvodnju dizajnerske rasvjete, u vlasništvu mlade i uspješne poduzetnice Petre Mesarić. Nedavno smo došli na zajedničku ideju o izradi haljine od luksuzne tkanine od koje se inače izrađuju sjenila za poznate svjetiljke Barrisol, koja je, kao i lampe, predstavljena na reviji, a haljina je trenutno na putu za Francusku te će biti izložena u Musee de l'Impression sur étoffes u Mulhouseu. S obzirom na to da su haljina i lampe pobudile velik interes, suradnju smo odlučile produbiti tako što ćemo iduće godine istom tkaninom odjenuti izloge u našim trgovinama', ispričala nam je dizajnerica. Sve ih je, kaže, pomalo iznenadio velik interes koji su ljudi u samo nekoliko dana pokazali za njih.

'Mislim da je iznenađenje tim veće jer nitko nije očekivao to da su lampe moj dizajn. Postolje je izrađeno od pravih jadranskih koralja koji su, nakon što su izvučeni iz mora, očišćeni i polirani do savršenstva. Dijelovi za žarulju i postolje nadograđeni su gipsom, a gornji dio lampe je sjenilo koje točno odgovara dimenzijama korištenog koralja, što znači da je svaka unikat. Lampa ima daljinski upravljač kojim se mijenjaju boje i jačina svjetla', kaže Aleksandra.

Za sada još uvijek ne zna hoće li nastaviti raditi na lampama i u budućnosti, jer je ovo bio tek pilot-projekt. 'No, uz lampe, imamo još nekih nerealiziranih ideja i sigurna sam da Smartway i ja imamo još puno toga pokazati', poručila je.

  • +2
Aleksandra Dojčinović Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Manekenka, poduzetnica i kreativka, Vodičanka Ivana Ergić, široj javnosti poznata kao prelijepa Miss Hrvatske, već je veteranka u izradi lampi. Godinama izrađuje originalne, kvalitetne i vrlo efektne Lampe by Ivana Ergić. Sve počelo u svibnju 2012. godine, a njezini radovi napravljeni su od specijaliziranih folija za izradu sjenila te ukrašeni lajsnama, cirkonima ili kristalićima. Za izradu jedne treba joj oko tjedan dana.

'Personalizirana lampa, osim što je lijepa, korisna je i zato je idealna kao poklon dragoj osobi. Kako sve manje izrađujemo fotografije, ova lampa je idealna za to da se one ožive i unesu u naše okruženje. Svaka je posebna i u svaku je utrošeno vrijeme pri odabiru fotografija, stihova i ukrasa koji odgovaraju osobi kojoj se poklanja. Zadovoljna sam svaki put kad netko poželi moju lampu i uživam u svakom dijelu izrade. To su uvijek pokloni koje moji naručitelji biraju s ljubavlju i najljepšim željama u posebnim prigodama za svoje najdraže, kao poklon za vjenčanja, rođenja, rođendane, uspomene na mladost, život, radost. Zadovoljna sam time što je sva ta priča u znaku ljubavi, darivanja, ukratko pozitivne energije. Ispunjena sam kreativnošću i zadovoljstvom, a i sve osobe koje daruju i dobiju moju lampu na poklon! Zbog jedne lampe zadovoljne su i ispunjene najmanje tri osobe, a često i cijele obitelji', pohvalila nam se.

Ne boji se konkurencije, naprotiv, zdrava konkurencija joj je, kaže, poticaj za veću kreativnost i inovativnost.

'To je isto kao i u svemu ostalome - osim cijene, izgleda, kvalitete, i brend, tj. potpis određuje za koji i čiji proizvod ćemo se odlučiti. S ljubavlju i lijepim željama u nadolazeće blagdansko vrijeme, velik i srdačan pozdrav od Ivane! I kupujte lampe da unesete što više svjetla u svoje domove i srca', kazala je Ivana. U budućnosti bi voljela, dodala je, otvoriti prodajno mjesto za ukrasne predmete za kuću, unikate koje izrađuju njezini prijatelji i mladi neafirmirani umjetnici.

  • +11
Ivana Ergić Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

Jedan od najpopularnijih televizijskih voditelja Ivan Vukušić noću producira glazbu, repa i pjevuši, igra tenis, a stoji i iza dizajnerskog brenda drvenih stolnih lampi D'Lamp. Riječ je o lampama besprijekorne izrade, koje pružaju brojne mogućnosti uređenja interijera i pogađaju različite ukuse.

'Priča je počela prije nekih sedam, osam godina, kad smo frend i ja napravili prvu kao unikatni rođendanski poklon našem prijatelju Davoru. Svidjela se i drugima pa sam malo-pomalo isporučio/poklonio već pedesetak primjeraka.

'Jedva stignem zadnjih godina jer imam puno posla i bez toga, a obično ih radim preko vikenda, kad sam slobodan. U jednom danu uspijem napraviti možda dvije, tri lampe', priznao je voditelj kojeg gledatelji, među ostalim, trenutno mogu pratiti u jednoj od najgledanijih emisija na HTV-u, 'A strani'.

Kad je riječ o planovima, ima već neke nove dizajnerske ideje koje, ako ožive, poručio je, možda završe i u službenom web shopu. 'Prijatelj se ponudio da će mi u zamjenu za lampu povoljno napraviti web shop. Ruka ruku mije', ističe voditelj.

  • +3
Ivan Vukušić Izvor: Pixsell / Autor: Danijel Berkovic/PIXSELL