nomen est omen

Sve se pomno biralo: Kraljica Elizabeta ima 11 praunučadi, a iza svakog imena krije se posebno značenje

  • Autor: M.D.
  • Zadnja izmjena 09.06.2021 06:42
  • Objavljeno 09.06.2021 u 06:42
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: The Duchess of Cambridge via PA Wire/WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nedavno je britanska kraljevska obitelj postala bogatija za još jednog člana. Princ Harry i Meghan Markle postali su roditelji djevojčice kojoj su nadjenuli doista posebno ime. Izbor imena Lilibet Diana privukao je posebnu pažnju, a rođenjem djevojčice britanska kraljica Elizabeta dobila je i jedanaesto praunuče

Od tradicionalnih izbora, poput George i Louis, do značajnih imena kao što su Lilibet i Charlotte, iza svakog imena kraljičinog praunuka i praunuke kriju se priča i posebno značenje.

Britanska kraljica postala je prabakom 2010. godine, kada je rođena Savannah Anne Phillips, prva kći Petera Phillipsa i Autumn Kelly, a njezino 11. praunuče rođeno je prije nekoliko dana u SAD-u te nosi ime Lilibet Diana Mountbatten Windsor, u čast njoj, ali i pokojnoj princezi Diani.

  • +6
  • +3

Kraljevska obitelj stiže u Windsor

Izvor: Profimedia / Autor: Beretta/Sims / Shutterstock Editorial / Profimedia

Lilibet Diana Mountbatten Windsor, rođena 4. lipnja 2021.

Drugo dijete i prva kći princa Harryja i Meghan Markle ime je dobila prema snažnim ženama iz svoje obitelji. Lilibet Diana nazvana je po prinčevoj baki, britanskoj kraljici Elizabeti, ali i po njegovoj majci, princezi Diani.

Elizabeth je biblijsko ime koje na hebrejskom znači 'Bog je moja zakletva', a britansku kraljicu su dok je bila dijete često zvali nadimkom Lilibet. Najnovijem članu kraljevske obitelji pripast će nadimak Lili koji ima sentimentalno značenje i za Meghan. Naime njezina majka Doria često ju je tako nazivala dok je bila dijete.

Lilibetino srednje ime odaje počast princezi Diani, Harryjevoj voljenoj majci koja je smrtno stradala u automobilskoj nesreći 1997. u Parizu. Osim toga, Lilibet Diana svoje srednje ime dijeli sa sestričnom Charlotte, čije treće ime također glasi Diana.

Lucas Philip Tindall, rođen 21. travnja 2021.

Treće dijete i prvi sin Zare Phillips i Mikea Tindalla te peto unuče princeze Anne, Lucas, ne dijeli ime ni s jednim drugim članom kraljevske obitelji. Ime Lucas znači 'donositelj svjetlosti', a smatra se da je njegovo srednje ime, Philip, odavanje priznanja kako Zarinom pokojnom djedu, tako i Mikeovom ocu.

August Philip Hawke Brooksbank, rođen 9. veljače 2021.

Ime prvog sina princeze Eugenie i supruga Jacka Brooksbanka te ujedno prvog unuka princa Andrewa i Sare, vojvotkinje od Yorka, skriva puno značenja. Nakon njegova rođenja princeza Eugenie rekla je da je njezin sin 'nazvan po njegovom pradjedu i obojici njegovih velikih djedova'.

August je kršćansko ime princa Alberta, a Philip je odabrano u čast kraljičinom preminulom suprugu i Eugenieninom djedu dok je Hawke ime s obiteljske strane Jacka Brooksbanka.

Archie Harrison Mountbatten Windsor, rođen 6. svibnja 2019.

Izborom imena za prvo dijete vojvoda i vojvotkinja od Sussexa, princ Harry i Meghan Markle, prekinuli su tradiciju nazivanja po precima. Iako vrlo kratko i jednostavno, Archie je skraćena verzija imena Archibald, što znači 'iskren i odvažan' ili 'hrabar'.

Da su sigurni i zadovoljni izborom sinovog imena, pokazala je činjenica da su nakon njegova rođenja otkrili da će svoju zakladu nazvati Archewell. Archiejevo srednje ime potječe iz srednjeg vijeka i znači 'sin Henryja' ili 'Harryjev sin', a prezime Mountbatten Windsor upotrebljavaju potomci kraljice Elizabete i kralja Philipa.

  • +2

Meghan Markle i maleni Archie

Izvor: Profimedia / Autor: IMP Features / IMP Features / Profimedia

Lena Elizabeth Tindall, rođena 18. lipnja 2018.

Lena je druga kći Zare Phillips i Mikea Tindalla, a njezini baka i djed su princeza Anne i Mark Phillips. Lenino ime, poput imena njezina brata Lucasa, na grčkom znači 'svjetlost'. Također je usko povezano s kraljevskom obitelji: princezom Helenom, petim djetetom kraljice Viktorije. Srednje ime, Elizabeth, odaje počast kraljici Elizabeti, a dijeli ga sa svojom majkom, sestričnom Charlotte, princezom Beatrice te princezom Anne.

Louis Arthur Charles, rođen 23. travnja 2018.

Louis, treće dijete princa Williama i Kate Middleton, dobio je ime koje dijeli s mnogim drugim muškarcima u svojoj obitelji. Njegovo prvo ime nalazi se u punim imenima njegova oca Williama i brata Georgea. Louis je francuska inačica imena Ludwig, što znači 'poznati ratnik'.

Svoje drugo ime, Arthur, dijeli s ocem, princem Williamom, te djedom, princem Charlesom. Osim toga, ime Arthur je snažno: legendarni kralj Arthur formirao je Okrugli stol u Engleskoj u šestom stoljeću.

Charlotte Elizabeth Diana, rođena 2. svibnja 2015.

Ime drugog djeteta princa Williama i Kate Middleton, princeze Charlotte, također je prepuno značenja. Njezino ime je ženska verzija imena Charles, koje nosi njezin djed, ali i srednje ime njezine tete Pippe Middleton. Na francuskom znači 'slobodna'. Njezino srednje ime, Elizabeth, odaje počast prabaki Elizabeth, ali i njenoj majci, Kraljici majci, koja je nosila isto ime.

Mia Grace Tindall, rođena 17. travnja 2014.

Mia je prvo dijete Zare Phillips i Mikea Tindalla, a njezini baka i djed su princeza Anne i Mark Phillips. Tindallovi su za prvo dijete odabrali netradicionalno ime. Mia potječe od egipatske riječi koja znači 'voljena', a na talijanskom 'moja'. Latinsko podrijetlo njezinog srednjeg imena, Grace, znači 'šarmantnost'.

George Alexander Louis, rođen 22. srpnja 2013.

Prvi sin vojvode i vojvotkinje od Cambridgea, princa Williama i Kate Middleton, George, dobio je ime po ocu svoje prabake, kralju Georgeu VI. George je ime koje potječe od grčke riječi u značenju 'poljoprivrednik'. Drugo ime, Alexander, dobio je prema srednjem imenu kraljice Elizabete, koje glasi Alexandra.

Aleksandar je grčko ime za 'branitelj naroda'. Treće ime, Louis, naslijedio je od oca Williama, čije je četvrto ime također Louis, po ujaku njegova pradjeda, lordu Louisu Mountbattenu.

Isla Elizabeth Phillips, rođena 29. ožujka 2012.

Isla, druga kći Petera Phillipsa i Autumn Kelly te drugo unuče princeze Anne i Marka Phillipsa, ima doista jedinstveno ime. Isla na škotskom znači 'otok', a srednje ime Elizabeth odaje počast, naravno, kraljici Elizabeti.

Savannah Anne Phillips, 19. prosinca 2010.

Prva kći Petera Phillipsa i Autumn Kelly, Savannah Phillips, najstarija je praunuka kraljice Elizabete. Njezini baka i djed su princeza Anne i Mark Phillips. Njezino ime jedinstveno je za kraljevsku obitelj, no srednje ime odaje počast baki, princezi Anne, a dijeli ga s tetom Zarom Phillips.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!