MOGLA BI BITI I AMERIČKA PREDSJEDNICA

Iako rođena kao američka državljanka, kći Harryja i Meghan napravila je pravu pomutnju u redu nasljednika britanske krune

07.06.2021 u 10:39

Bionic
Reading

Zbog preseljenja svojih roditelja u Kaliforniju, kći princa Harryja i Meghan Markle rođena je kao američka državljanka, ali unatoč američkom državljanstvu i napuštanju kraljevskog života njezinih roditelja, Lilibet Mountbatten-Windsor je zauzela visoko osmo mjesto na listi nasljednika britanskog trona

Djevojčica, koja je u čast bake i prabake nazvana Lilibet 'Lili' Diana, u redu za kraljevsko nasljedstvo je iza svoga starijeg brata Archieja, a od prijestolja je odgurala neke starije članove kraljevske obitelji.

Prvih sedam mjesta u redu za nasljedstvo ostalo je nepromijenjeno – princ Charles, princ William, princ George, princeza Charlotte, princ Louis, princ Harry i Archie Mountbatten-Windsor - ali prinova obitelji vojvoda od Sussexa je izgurala princa Andrewa na deveto mjesto. Rođenjem 1960. godine vojvoda od Yorka zauzeo je drugo mjesto u redu za prijestolje, iza starijeg brata princa Charelsa.

Njegove kćeri, princeza Beatrice i princeza Eugenie spustile su se na 10. i 11. mjesto, a princeza Eugenie neće dugo provesti na tom mjestu jer se ove godine očekuje rođenje njezinog nećaka ili nećakinje.

I njezin sin August, rođen u veljači ove godine, nakon rođenja Lilibet spustio se na 12. mjesto, koje će dolaskom bratića ili sestrične zamijeniti 13. mjestom.

Za razliku od djece princa Williama i Kate Middleton, Lilibet nema pravo na titulu princeza, ali ni na titulu Njezinog kraljevskog veličanstva (HRH), a razlog je pravilo koje je prije više od 100 godina uveo kralj George V, ograničavajući tijekom Prvog svjetskog rata titule u obitelji.

Dopušteno joj je da bude lady, ali u skladu sa željama Harryja i Meghan, umjesto toga bit će obična miss Lilibet Mountbatten-Windsor.

Kao prvorođeni sin vojvode, Archie je mogao postati grof od Dumbartona ili biti lord Archie Mountbatten-Windsor, ali su vojvode od Sussexa donijeli osobnu odluku da neće koristiti tu titulu. Vjeruje se da je ta odluka u skladu s Harryjevim žaljenjem što nije odrastao kao normalno dijete, već kao princ.

  • +2
Meghan Markle i maleni Archie Izvor: Profimedia / Autor: IMP Features / IMP Features / Profimedia

Iako joj osma pozicija ne daje velike šanse da jednoga dana zasjedne na tron, zanimljivo je da Lilibet Diana prva visoko pozicionirana kraljevska beba koja je rođena u SAD-u. Međutim, nije jedina, jer je rođenjem 2013. godine na 42. mjesto za nasljedstvo dospjela unuka princa Michaela od Kenta, Maud Windsor, također rođena u SAD-u.

Pitanje državljanstva

Britanski i američki mediji su se pozabavili i državljanstvom Lilibet, koja je za razliku od starijeg brata Archieja rođena u SAD-u. Prema američkom Ministarstvu vanjskih poslova, beba rođena u SAD-u automatski je od rođenja američki državljanin.

Kako je Archie rođen izvan SAD-a, njemu američko državljanstvo pripada jer njegova majka Meghan Markle, rođena i odrasla u Los Angelesu, ispunjava pravila o državljanstvu svojih potomaka.

Na društvenim mrežama su se pozabavili i idejom da djeca vojvoda od Sussexa jednog dana zasjednu u Bijelu kuću, a USA Today se malo ozbiljnije pozabavio tom temom.

Požele li zasjesti u Ovalni ured, osim volje američkih birača Archieja i Lilibet Dianu mogao bi sputati i sukob interesa vezan uz klauzulu o stranim imovinskim pravima. Naime, iako je točno da bi jednoga dana djeca vojvoda od Sussexa mogla biti podobna za kandidaturu za predsjednika SAD-a, morali bi se odreći svog reda za nasljedstvo britnskog prijestolja ili tražiti posebno odobrenje Kongresa da im se dozvoli kandidiranje.