ZA NEKOLIKO DANA

Sve je spremno za humanitarni koncertni spektakl u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu

15.10.2019 u 12:22

Bionic
Reading

Hrvatska je postigla najveći uspjeh u svjetskim razmjerima u iskorjenjivanju bolesti štitnjače. Riječ je o bolesti koja najčešće pogađa žene, a u ovom smo području zasjenili zemlje poput Njemačke, Francuske i Belgije. Poručio je ovo akademik Zvonko Kusić na predstavljanju humanitarnog koncerta 4 DIVE koji će se održati 22. listopada 2019. godine, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu s početkom u 20 sati

Glazbenicama Radojki Šverko, Martini Tomčić Moskaljov, Ivani Husar Mlinac i Mariji Husar Rimac pridružit će se i Bruno Krajcar, a bit će ovo jedinstveno umjetničko druženje s posebnom porukom za sve one koje je dotakla ova bolest, stoji u priopćenju.

Humanitarni koncert održava se u organizaciji Hrvatske udruge za bolesti štitnjače i Hrvatske udruge za bolesti štitnjače Umag, a pod pokroviteljstvom Ureda Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva kulture, Grada Zagreba, Gradske skupštine Grada Zagreba, Grada Umaga, Hrvatskog društva za štitnjaču te Hrvatskog društva za tumore glave i vrata. Sav prihod od ulaznica namijenjen je liječenju i poboljšanju kvalitete života oboljelih od bolesti štitnjače te podizanju svijesti o ovoj bolesti koja zahtjeva cjeloživotnu terapiju i praćenje.

Hrvatska udruga za bolesti štitnjače ovim koncertom obilježava i 12 godina djelovanja, a posvećen je dr. Tomislavu Budimiru, velikom čovjeku i humanitarcu koji je umro prije pet godina. 'Prije svega se želim, u ime svih oboljelih, zahvaliti svima uz čiju smo podršku uspjeli pokrenuti i organizirati ovaj veliki projekt na zadovoljstvo ne samo svih onih koje je na neki način dotakla bolest štitnjače, već i na zadovoljstvo svih naših građana. Okupiti ovakve dive na jednom mjestu za nas je zaista velika čast. Ovim koncertom obilježit ćemo i dvanaest godina djelovanja udruge te se još jednom prisjetiti prvog predsjednika, doktora Tomislava Budimira te njegove velike ostavštine. Dođite, pridružite nam se u utorak u Hrvatskom narodnom kazalištu u noći koju ćemo, sigurna sam, još dugo pamtiti', izjavila je Verica Mešić, predsjednica Hrvatske udruge za bolesti štitnjače.

'Doseg hrvatske medicine, u svim njezinim segmentima, vrlo je visok kada govorimo o ovoj skupini bolesti. Zdravo funkcioniranje štitnjače važno je za psihomotorni razvoj populacija, a kako je riječ o vrlo učestaloj pojavi, u javnosti te posebice na društvenim mrežama, postoji jako puno manipulacija i alternativnih terapijskih rješenja među kojima su i nepotrebni te štetni lijekovi. Hrvatska udruga za bolesti štitnjače tu ima veliku ulogu jer osim podrške pruža ispravne i korisne informacije građanima', izjavio je akademik Zvonko Kusić.

Domaćin i partner humanitarnog koncerta 4 DIVE je Hrvatsko narodno kazalište, a Dubravka Vrgoč, intendantica kazališta, potvrdila je kako je ova vodeća institucija uvijek otvorena prema događanjima koja pomažu ljudima i koja imaju visoku umjetničku kvalitetu. Kad se na jednom mjestu okupe Radojka Šverko, Martina Tomčić Moskaljov, Ivana Husar Mlinac i Marija Husar Rimac, onda je nesumnjivo riječ o posebnom umjetničkom okupljanju, najavljuje se.

'Očekuje nas odličan program svjetskih klasika koji će dodatno upotpuniti Martinine prekrasne arije te glas, a Bruno Krajcar će donijeti dašak Istre.. Rekla bih da je ovo jedinstven repertoar i jedinstveni spoj naš četiri kao glazbenice te nešto što se rijetko može čuti te vas zato pozivam da nam se pridružite te tako ujedno pomognete plemenite ciljeve Hrvatske udruge za bolesti štitnjače', izjavila je Marija Husar Rimac.

Partner projekta je i Gradska skupština Grada Zagreba, na čelu s predsjednikom prof.dr.sc. Dragom Prgometom, koji je istaknuo važnost ovakvih događanja poručivši da se kao društvo i zajednica moramo brinuti o bolesnima kako se ne bi osjećali sami i napušteni. Kvalitetu i višegodišnji izuzetan rad udruge potvrdio je i dr.sc. Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, te je poručio kako se samo zajedničkim djelovanjem može manifestirati prava snaga zajednice i napraviti dobro djelo.