humanitarni koncert

Koncertom 'To je moja zemlja' prikupljeno 320 tisuća kuna za splitsku bolnicu

26.07.2019 u 15:13

Bionic
Reading

Više od 320 tisuća kuna prikupljeno je na humanitarnom koncertu 'To je moja zemlja' koji je održan početkom lipnja na splitskom stadionu Poljud, a kojim su se prikupljali novci za nabavu novog endoskopskog stupa za Zavod za urologiju splitskog KBC-a

Organizatori koncerta Damir Karaman i Ivica Bubalo u petak su na konferenciji za novinare u splitskoj bolnici izrazili zadovoljstvo što su, kako su rekli, zajedničkim snagama uspjeli napraviti veliku priču.

Kažu kako na početku nisu očekivali da će prikupiti toliki iznos, jer kada su krenuli s organizacijom, potrebe bolnice za prvi aparat bile su oko 120 tisuća kuna.

Razmišljaju o tome da takvi humanitarni koncerti postanu tradicionalni, kako bi mogli pomoći splitskoj bolnici u opremanju aparature. Osim 320 tisuća kuna, trgovački lanac Tommy bolnici je predao ček na iznos od 40 tisuća kuna.

Zamjenik ravnatelja splitskog KBC-a Krešimir Dolić izjavio je da ova donacija znači puno za splitsku bolnicu, jer medicina traži puno ulaganja i vrlo brzo napreduje, a Hrvatska je, nažalost, kao država financijski ograničena u mogućnostima ulaganja kako bi pratila svjetske trendove.

Aparat će, kaže Dolić, omogućiti obavljanje minimalnih invazivnih kirurških zahvata, što znači da će pacijenti kraće boraviti u bolnici, brže će se oporaviti i imati bolji ishod liječenja.

Mario Duvnjak, liječnik sa Zavoda za urologiju, kazao je kako aparat sa cjelokupnom opremom za endoskopske i laparoskopske operacije košta oko 750 tisuća kuna, dok je doktor Davor Librenjak upozorio kako nedostaje urologa i to posebno noću, pa tako sada na čitavoj obali dežuraju tek dva urologa - jedan u Rijeci i drugi u Splitu.

Bitnom drži i nabavu novog ultrazvuka za dijagnostiku karcinoma prostate, jer ga nemaju nešto više od mjesec dana, pa su pacijenti za pregled primorani odlaziti u druge gradove.