ALZHEIMEROVA BOLEST

Supruga legendarnog pjevača Tonyja Bennetta: 'Nadam se da će samo zaspati i da će to biti to'

01.02.2021 u 19:41

Bionic
Reading

Alzheimer je pjevaču dijagnosticiran još 2016. godine, ali je ozbiljne znakove bolesti počeo pokazivati dvije godine kasnije tijekom snimanja albuma s Lady Gagom, otkrila je za časopis AARP Tonyjeva supruga Susan Bennett

'Ima puno toga vezano uz njega što mi nedostaje, jer on više nije onaj stari Tony, osim kad pjeva', rekla je za časopis Susan.

Bolest je kod 94-godišnjeg pjevača uznapredovala od trenutka dijagnoze, ali srećom je pošteđen dezorijentacije koja koja pacijente često navodi na lutanje od doma ili napade užasavanja, bijesa ili depresije.

Prve probleme Bennett je primijetio 2015. kad ga je počelo brinuti što ne može zapamtiti imena svojih kolega glazbenika. Susan mu je napravila popis imena kako bi ih držao na klaviru, no toga nije zadovoljilo i želio je posjetiti liječnika. Tako mu je 2016. dijagnosticirana Alzheimerova bolest.

  • +5
Tony Bennett Izvor: Profimedia / Autor: Brent Perniac/AdMedia / Sipa Press / Profimedia

'Sa svoje 94. godine čini tolike stvari koje ni mnogi bez demencije ne mogu raditi i doista je simbol nade za one koji pate od kognitivnih poremećaja', rekao je za AARP dr. Gayatri Devi, liječnik koji mu je uspostavio dijagnozu.

Susan je Bennettova treća supruga i glavna njegovateljica, koja posebnu pažnju posvećuje mediteranskoj prehrani i režimu vježbanja, koji su se pokazali vrlo korisni u usporavanju gubitka pamćenja.

Dr. Devi kaže da je ugodno iznenađen razinom Susanine predanosti.

'Puno očekuje od njega. Mislim da joj u tome pomaže njezina učiteljska prošlost, ali i zaljubljenost u njega', kaže dr. Devi i dodaje kako 94-godišnji pjevač ispunjava sva očekivanja supruge.

Liječnik potiče Susan da suprugu omogućava da što više pjeva i nastupa, jer mu to simulira mozak. Iako je posljednji put javno nastupio u ožujku prošle godine, Bennett i dalje vježba dva puta tjedno.

Susuan se nada da će njezin suprug dočekati miran kraj poput glumca Seana Conneryja koji je nakon borbi s demncijom preminuo prošle godine u snu.

'Nadam se tome i za Tonyja. Nadam se da će samo zaspati jedne noći i da će to biti to. Nadam se i molim da neće krenuti na gore', kaže 54-godišnja Susan, koja je s Bennettom u braku od 2007. godine.