zvjezdana postava

'Stubište' je serija o kojoj će se narednih tjedana puno govoriti, a ova šokantna priča o obiteljskom ubojstvu nastala je prema istinitom događaju

06.05.2022 u 06:36

Bionic
Reading

Recept za uspjeh na streaming servisima odnedavno su dokumentarci temeljeni na istinitim događajima te doživljavaju pravi procvat. Stoga će vam kriminalistička HBO-ova mini serija 'Stubište' zagarantirati napetu večer pred malim ekranima

Kad god vidimo najavu za neku dokuseriju, dokumentarni film koji svrstavaju u takozvanu kategoriju true crime, takav sadržaj naglo dobije na popularnosti te ga milijuni ljudi pogledaju u jednom mahu. Najava za kriminalističku mini seriju 'Stubište' (The Staircase) ima jednak tretman. Nova serija streaming diva HBO Maxa od danas je dostupna na njihovom servisu, a evo po čemu je tako posebna i intrigantna.

Scenarij za seriju temeljen je na istinitoj priči

Cijela se priča vrti oko obitelji Peterson iz Sjeverne Karoline, odnosno Michaela Petersona, njegove djece i sumnjive smrti supruge Kathleen, pronađene na dnu stepeništa u njihovoj vili. Klasična je to priča o američkoj obitelji koja djeluje besprijekorno, a tek smrt otkriva niz skrivenih obiteljskih tajni.

Iako je Peterson tvrdio da je Kathleen pala niz stepenice nakon konzumacije alkohola, njezina je obdukcija pokazala drugačije.

Odlična glumačka postava serije

Ključne likove utjelovili su Colin Firth i Toni Collette, glume i Michael Stuhlbarg, Juliette Binoche, Dane DeHaan, Patrick Schwarzenegger i drugi, a seriju je režirao Antonio Campos.

Ulogu Michaela Petersona, pisca kriminalističkih romana koji je bio u središtu dugotrajnog i medijski popraćenog suđenja za ubojstvo, ima Colin Firth, a do sada je mnogo puta pokazao da se sjajno snalazi u dramama. Isto vrijedi za Collette, koja je utjelovila njegovu ubijenu suprugu Kathleen, a koja se već nebrojeno puta okušala u teškim obiteljskim dramama.

  • +20
Stubište (The Staircase) Izvor: Promo fotografije / Autor: HBO Max

Stvarni slučaj ubojstva sablaznio je javnost

Dana 9. prosinca 2001. Michael Peterson pronašao je suprugu Kathleen mrtvu na dnu stražnjeg stubišta u obiteljskoj kući u Durhamu u Sjevernoj Karolini. Pronađena je kako leži u sasušenoj lokvi krvi. Forenzička analiza pokazala je da je bila živa satima prije nego što je nazvao hitnu pomoć oko 2.40.

Tvrdio je da ju je pronašao tek tada jer je ostao vani nekoliko sati nakon večere, no policija ga je ubrzo uhitila te je proglašen krivim za ubojstvo 2003. godine. No 2011. pušten iz zatvora na odsluženje kućnog pritvora nakon što je sudac utvrdio da je svjedok pogrešno prikazao činjenice na suđenju, a od 2017. je slobodan čovjek jer su mu optužbe svedene na ubojstvo iz nehata.

Intrigantne su informacije o osobnom životu Petersona koje su procurile tijekom suđenja. Uključuju navode da je on ili homoseksualac ili biseksualac te da je u igri bila i polica životnog osiguranja od 1,5 milijuna dolara, kao i navodi da je par bio pred razvodom.

Tijekom suđenja otkriveno je da je obiteljska prijateljica Elizabeth Ratliff, koja je poznavala Petersona dok je živio u Njemačkoj, umrla gotovo 20 godina ranije na zapanjujuće sličan način. I ona je pronađena na dnu stubišta, a on je bio jedina osoba prisutna u trenutku njezine smrti. Njezina smrt proglašena je nesrećom, no tijekom suđenja za Kathleeninu smrt ekshumirano je tijelo Elizabeth i obavljena je druga obdukcija. To je, s novim izjavama svjedoka, dovelo do toga da je vještak poništio prethodne nalaze i proglasio i tu smrt ubojstvom. Međutim Peterson nikada nije optužen za njezinu smrt.

Stubište (The Staircase) Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Nova serija temelji se i na već postojećoj

Nova se serija zapravo temelji na istoimenoj francuskoj dokuseriji iz 2004. godine koju je režirao Jean-Xavier de Lestrade. Za potrebe snimanja napravljeno je ogromno i temeljito istraživanje iz kojeg će igrana verzija, pretpostavljamo, uzeti sve ono šokantno. ‘Stubište’ ima osam epizoda, a emitirat će se na HBO Maxu.