TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Spada li a capella glazbenik s YouTubea u 'Dnevnik'?

09.05.2012 u 10:45

Bionic
Reading

Nova TV očito ima problema s popunjavanjem termina rezerviranog za informativni program jer je sinoć večernje vijesti završila prilogom o a capella pjevaču koji je na YouTubeu objavio snimku samoga sebe kako pjeva glavnu glazbenu temu 'Zvjezdanih ratova'

Iako znam da sve informativne emisije Nove TV već dulje vrijeme završavaju prilozima o potpuno nevažnim glupostima koje se ne bi smjele nazivati vijestima, sinoćnji me finale prije sportskih štikleca ipak posebno obradovao. Novajlije se, naime, ovaj put nisu čak ni potrudile izvući kakvu glupost iz rubrike ta-i-ta starleta pojavila se na otvaranju te-i-te trgovine koja će za dvije godine propasti jer nitko tamo ne kupuje, nisu čak ni prokopali po nešto kreativnijem kontejneru s vijestima o novorođenoj dvoglavoj teladi i kućanici iz Arkansasa koja tvrdi da ju je sinoć posjetio Elvis svemirskim brodom. A, ne. Oni su lijepo opičili snimku s YouTubea koja im se toga dana najviše svidjela. Konkretno, nekog lika koji je sam sebe snimio kako a capella pjeva sve dionice partiture glavne glazbene teme iz 'Zvjezdanih staza', pa onda to namontirao i stavio na YouTube. Lik ne zvuči loše. Ali mi ni uz najbolju volju ne ide u glavu kako i zašto je to vijest. A ako jest, zašto onda, ne znam, nisu u 'Dnevnik' stavili onu grupu u kojoj petoro ljudi na jednoj gitari svira obradu hita 'Somebody I Used to Know'.

Jasno mi je, kao i svima, da se novinarstvo u zadnjih dvadesetak godina strahovito promijenilo. Jasno mi je i da internetski servisi poput YouTubea, Twittera i Facebooka više nisu samo dječja igrališta, nego i izvori informacija. Dapače, putem njih se čak dižu revolucije i društveni pokreti. No kada jedna televizijska kuća s nacionalnom koncesijom u svoj informativni program uvrsti svoje omiljene online zezalice dana, onda zbilja ne znam. Što je sljedeće? Počet će u vijesti uvrštavati one paničarske forvarduše o tome kako ćemo svi pomrijeti zbog pijenja vode iz plastičnih boca?

Prije nekog vremena jedan je ozlojeđeni internetski komentator skenirao stranicu iz britanskih novina u kojima se kao glavna vijest navodilo to da je Katy Perry prestala pratiti račun na Twitteru Russella Branda i preko nje napisao: NOVINARSTVO - POČIVALO U MIRU. Bojim se da ga je prerano pokopao. Jer ono, čini mi se, umire u stoput gorim mukama - onima gdje se amaterski glazbeni isječci uvrštavaju u vijesti. Pa čak i na njihov sam kraj.

Čovjek zvuči dobro, ali nije vijest!