Dašak Afrike uz jazz pjevačicu

Somi 21. rujna u Istarskom narodnom kazalištu u Puli

18.07.2019 u 19:10

Bionic
Reading

Somi, američka pjevačica i aktivistica ruandskog i ugandskog podrijetla. 21. rujna, u 20 sati, u Istarskom narodnom kazalištu, otvara '2.Backstage Live Pula 2019.'

Somi nazivaju modernom Miriam Makeba, a njezinu karizmu uspoređuju i s onom Nine Simone i Dianne Reeves.

Profinjena je glazbenica iznimne muzikalnosti koja pjeva na engleskom i raznim afričkim jezicima.

Svoju glazbu naziva new african jazz, a temelji je na multikulturalnosti – prije svega na spoju jazza i afričke glazbe, ali i funka, soula, folka i countryja. Osebujan pristup jazzu obogaćuje s world musicom, zvuk u nekim izvedbama obogaćuje gudačkim glazbalima, a u nekima korištenjem elektroničkih naprava.

Za razliku od glazbe njezina mentora, južnoafričkog trubača Hugha Masekele, koja je bliža jazzu i moćnog je zvuka, njezina je nježnija i otvorenija za različite utjecaje. Autorica je ili koautorica skladbi koje su i politički i socijalno angažirane, a mnoge su nastale nadahnute životom u Lagosu i aktivnostima umjetnika koje je sama pokrenula u raznim salonima grada.

Četiri koncerta

Uz Somi 21. rujna publika će na istom mjestu moći vidjeti 05.listopada Charlie Huntera & Lucy Woodward, 29.listopada Mingus Big Band i 12. studenog Jason Moran & Bandwagon

Objavila je šest samostalnih albuma, snimajući u raznim formacijama, a na nekim izvedbama su joj se, među ostalima, pridružili Hugh Masekela, Angelique Kidjo, Ambrose Akinmusire, Marcus Strickland i Jaleel Shaw.

Cijene ulaznica: 80, 100 i 120 kuna potražite na prodajnim mjestima Eventima i blagajni Istarskog narodnog kazališta.