ODNEDAVNO NA HTV-u

Šibenska glumica Franka Klarić uči gledatelje lijepom ponašanju

11.02.2017 u 22:46

Bionic
Reading

Odnedavno je na 1. programu HTV-a krenula s emitiranjem nova emisija posvećena pristojnom ponašanju. 'Bonton' na zanimljiv i pristupačan način donosi savjete o tome kako se ponašati u različitim situacijama u kojima se svakodnevno nalazimo. Voditeljica emisije je mlada šibenska glumica Franka Klarić koja o mnogim temama iz emisije govori i iz vlastitih iskustava. Što je i koliko je kroz emisiju sama naučila, čemu će još podući gledatelje i o svojim glumačkim planovima, ispričala je za tportal

'Do angažmana u 'Bontonu' došlo je na poziv redateljice Mateje Šarić s kojom se poznajem još iz gimnazijskih i studentskih dana, međutim do sad nismo imale prilike raditi. Mateja je u suradnji s producentom Hrvojem Habekovićem s kojim sam se upoznala na snimanju za film Anka Brazilijanka došla na ideju da bi im odgovarala za koncept koji su osmislili. Rado sam se odazvala na njihov poziv da budem dio ove izvrsne ekipe. Svidio mi se njihov profesionalni pristup te radost i strpljenje u kojom je proteklo snimanje bez obzira na naporan tempo', rekla nam je Franka Klarić.

O mnogim temama iz emisije govori i iz vlastitih iskustava. Ispričala nam je kako se priprema za 'Bonton'. Pa zapravo sam tu u ulozi djevojke Sare koja se obraća svojim virtualnim prijateljima ali s nekim iskustvima sam se poistovjetila pa mogu reći da sam govorila iz vlastitog iskustva. Većina scenarija su napisana rukom Janje Pilić, a preostali su proizašli iz Mateinog iskustva, njenih prijatelja i poznanika. Ja sam više nadodavala koju rečenicu u samoj izvedbi, ali držali smo se zadanih tema. Razgovarali smo prije samog snimanja o nezgodnim situacijama u kojima smo se našli tako je na neki način cijela ekipa i njihovi bližnji sudjelovala u stvaranju 'Bontona', pojasnila je.

Simpatična glumica je u angažmanu šibenskog HNK, ali igra i predstave u Zagrebu

Na emisiji, kaže, radi mala, ali efikasna ekipa. 'Tu su Hrvoje Habeković kao producent, Mateja Šarić režija i scenarij, Janja Pilić scenaristica, Davor Šarić i Igor Knežević kamera, Matija Santro ton i Sanja Krstulović zadužena za cijeli vizualni identitet mene i ostalih glumaca. Glumci i glumice iz Splita, Osijeka i kolega Jakov Bilić iz Šibenika su u igranim scenama. Nažalost s njima svima se nisam uspjela upoznati zbog različitih termina snimanja, ali nadam se da će biti još prilika', rekla je simpatična glumica.

U budućim emisijama govorit će, otkrila nam je Franka, kako se treba ponašati u prirodi i parkovima, tražiti povišicu na poslu ili dati otkaz, ispitivanje o intimi, koliko šminke je previše, kako ispravljati druge, ponašanje za stolom, kako dozvati konobara, kako zamoliti za uslugu, kako se predstaviti nepoznatima, kako razmijeniti poslovne kontakte, pisanje poslovnih mailova.

Na pitanje treba li po bonton uvesti u školski plan i program, glumica je za to jer je, kaže, očito da je kućni odgoj podbacio zadnjih godina. 'Ili sam ja ostarila pa to više primjećujem. Mi smo se uvijek dizali starijima u prijevoznim sredstvima, otvarali vrata ili pomogli s vrećicama. Sad su mladi toliko zabuljeni u svoje spravice da ništa ne vide pred sobom. Fali mi osmjeha općenito na licima ljudi', iskrena je.

Kroz 'Bonton' gledatelji će među ostalim naučiti kako se ponašati za stolom i kako dozvati konobara

Zanimalo nas je što misli koliko se danas ljudi drže bontona i je li i sama nešto novo naučila kroz emisiju. 'Ima zaista puno pristojnih ljudi, ali dobro se podsjetiti na neka pravila ponašanja. Kao da se pri predstavljanju uvijek predstavi prvo starija osoba ili ako je on/ona vaš profesor ili šef, dakle hijerarhijski na višem položaju. Kroz snimanja sam više promišljala o nekim postupcima i svom karakteru', priznala je.

Franka je u angažmanu HNK Šibenik. 'Upravo sam imala premijeru predstave Gaćice u režiji Nine Kleflin. Uz repertoar koji imam u svom kazalištu igram u Zagrebu u kazalištu Komedija u dragoj mi predstavi 'Bljesak zlatnog zuba' te Žar ptici u 'Sasvim sam popubertetio'. Obožavam kazalište ali snimanja me također uzbuđuju i vesele, pogotovo ako je dobra ekipa. Nadam se da bi se 'Bonton' mogao nastaviti snimati, imamo još niz tema o kojima bi bilo zgodno progovoriti', kaže glumica.

Osim u glumi uživa u čitanju, putovanjima, druženju s prijateljicama, vježba jogu. U zadnje vrijeme, kaže ne stiže plesati argentinski tango, ali nada se da ću mu se uskoro vratiti.