DUA LIPA ostvarIla snove

Samozatajna glazbena senzacija otkriva kako je bilo odrastati i započeti karijeru na Kosovu

08.01.2018 u 18:35

Bionic
Reading

Glazbena pop senzacija Dua Lipa rođena je u Londonu gdje je i provela prve godine života, da bi se s roditeljiima vratila u njihovo rodno Kosovo. No, bez obzira na promjenu okoline i skromniji način života, nije odustala od snova da jednog dana osvoji svjetsku glazbenu scenu. Prva je pjevačica nakon Adele koja je imala pjesmu na broju jedan britanskih top lista, a smiješi joj se i prestižna nagrada

Talentirana britanska pjevačica kosovskog podrijetla Dua Lipa glavna je favoritkinja za ovogodišnji Brit Awards u kategoriji najbolje pjevačice.

Lijepa 22-godišnjakinja dolazi iz glazbene obitelji, naime njezin otac je pjevao u bendu Oda. Roditelji joj 90-ih godina iz Prištine sele u London, gdje je Dua rođena, ali se 2008. vraćaju u rodni kraj, s namjerom da tamo ostanu zauvijek.

Ipak, sa samo 15 godina Dua je odlučila, uz odobrenje roditelja, vratiti se sama u London i to s ciljem da postane pjevačica te je ondje pohađala prestižnu Sylvia Young Theatre School.

Dua Lipa 'New Rules' Autor: Yotube

Marljivo učenje i predanost ciljevima vinuli su je u zvijezde, pa je prošle godine imala broj 1 u Velikoj Britaniji s pjesmom 'New Rule',  te tako postala prva pjevačica nakon Adele kojoj je to uspjelo.

Ovog ljeta je održala koncert u Grmiji, poznatom prištinskom izletištu. S publikom je cijelo vrijeme komunicirala na albanskom jeziku, a u jednom trenutku je izjavila da je ponosna na to što je Albanka. Iako je samo jedna u nizu pjevačica albanskog porijekla koje osvajaju svijet predsjednik Kosova Hashim Thaci za doprinos kulturi dodijelio joj je Predsjedničku medalju za osobite zasluge.

Dua Lipa Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Za razliku od najrazvikanije zvijezde tih prostora, Rite Ore, ova samozatajna pjevačica vodi nešto umjereniji život i rijetko u medijima otkriva privatne detalje. Ipak mnogima je zbog toga pravi uzor.

'Redovito mi stižu poruke od brojnih djevojaka koje mi pišu da sam im pomogla. To me ohrabruje. Postala sam i prijateljica s mnogima od njih', kazala je Dua za The Sun.

U osnovnoj školi doživjela je prvo razočarenje, kada su joj rekli da nema talenta, jer 'ne može otpjevati visoke note', no to ju priznaje nije obeshrabrilo. 

'Bez obzira na drukčiji život u Prištini, nastavila sam pjevati, a s 14 godina počela sam objavljivati obrade poznatih pjesama na YouTubeu. Uvijek sam željela pjevati. Ne smijete odustati vjerovati u ono što volite', poručila je Dua koja svoj glazbeni stil opisuje kao mračni pop, a Rolling Stone ju je karakterizirao kao mješavinu Amy Winehouse i Nelly Furtado. Marljiva pjevačica već radi na novom albumu, a kao svoj najveći cilj istaknula je osvajanje nagrade Grammy.