SVE ZBOG BUBREGA

Samo dva mjeseca prije smrti Tina Turner progovorila o teškim zdravstvenim problemima

25.05.2023 u 10:03

Bionic
Reading

Legendarna pjevačica, koja je preminula jučer u 84. godini života, prije samo dva mjeseca na svom je Instagram profilu progovorila o svojoj bitki s bolešću bubrega, priznavši kako joj je zdravlje bilo u 'velikoj opasnosti'

Na Svjetski dan bubrega, globalne kampanje koja se bavi podizanjem svijesti o zdravlju i usredotočuje se na važnost bubrega i smanjenje učestalosti i utjecaja bubrežnih bolesti i povezanih zdravstvenih problema diljem svijeta, koji je ove godine obilježen 9. ožujka, Tina Turner se oglasila na svom Instagram profilu. Bilo je to nešto manje od dva mjeseca prije negoli je izgubila životnu bitku.

'Moji su bubrezi zapravo žrtva mog neshvaćanja da je moj visoki krvni tlak trebao biti liječen konvencionalnom medicinom. Dovela sam se u veliku opasnost, odbijajući se suočiti sa stvarnošću da mi treba svakodnevna, doživotna terapija lijekovima. Predugo sam vjerovala da je moje tijelo nedodirljivo i neuništivo', napisala je tada Tina Turner, priznajući da zapravo nije previše brinula o sebi, niti se potrudila držati bolest pod kontrolom.

A njezini zdravstveni problemi počeli još 1985. kada su slavnoj glazbenici prepisane tablete koje je morala uzimati svakoga dana. 'Nakon moždanog udara 2009. godine, zbog loše kontrolirane hipertenzije, borila sam se ponovno stati na noge. Tada sam prvi puta saznala da mi bubrezi više ne rade tako dobro. Već su tada izgubili 35 posto svoje funkcije.'

S vremenom je razvila odbojnost prema prepisanim tabletama, uvjerivši samu sebe da se od njih osjeća lošije. Stoga je donijela odluku, bez da se posavjetovala sa svojim liječnicima, i svoje konvencionalne lijekove zamijenima onim homeopatskim.

'Doista, nakon nekog vremena počela sam se osjećati bolje', rekla je Tina, dodavši kako je uskoro doživjela šok, prilikom idućeg rutinskog pregleda.

  • +20
Tina Turner Izvor: Profimedia / Autor: Buena Vista Pictures/courtesy E / Everett / Profimedia

'Rijetko kada u životu sam bila u krivu. Nisam znala da će nekontrolirana hipertenzija pogoršati moju bubrežnu bolest i da ću time što ne želim kontrolirati krvni tlak zapravo 'ubiti' svoje bubrege. Nikada ne bi zamijenila svoje lijekove homeopatijom da sam znala koliko će to loše biti za mene. Zahvaljujući svojoj naivnosti završila sam na mjestu gdje se odlučivalo hoću li živjeti ili umrijeti.'

Njezini liječnici jasno su joj dali do znanja da su posljedice njezinih odluka nepovratne, rekavši joj kako su funkcije njezinih bubrega dotaknule najnižu granicu. Jedina opcija za pjevačica bila je dijaliza, na koju je odlazila devet mjeseci.

'Bilo je depresivno satima biti spojen na stroj', rekla je i potom otkrila kako joj je njezin suprug Erwin Bach ponudio biti donator jednog od svojih bubrega. Iako se osjećala 'sretnom' priznala je da su nakon vrlo složenog zahvata u travnju 2017. uslijedili mjeseci uspona i padova, dok je njezino tijelo pokušavalo odbaciti donorski bubreg.

Zbog toga je često bila hospitalizirana, a svakodnevno se suočavala s mučninama i vrtoglavicama, zaboravljanjem. To je bio također jedan od razloga zbog kojeg je odlučila otići u zasluženu mirovinu, pa se sa suprugom Erwinom Bachom preselila u Švicarsku gdje su živjeli do njezine smrti.