'SUDAC' U 'Shopping kraljicI'

Robert Sever bez dlake na jeziku: 'Hrvatice su jednostavno zaluđene trendovima, pogotovo 'instagramskim dizajnom''

15.04.2018 u 16:35

Bionic
Reading

Od ponedjeljka se na televiziji RTL počela emitirati nova, treća sezona popularnog showa u kojem se kandidatkinje bore za pobjedu u odabiru najboljeg stylinga. Umjesto Boruta Mihalića, poznati hrvatski dizajner i stilist Robert Sever uskočio je u ulogu kritičara u 'Shopping kraljici'. O svom novom poslovnom izazovu, stilu Hrvatica i modnim pravilima govorio je za tportal

Robert Sever omiljeni je domaći dizajner i stilist koji već 23 godine uspješno vlada modnom scenom, a svoj brend ima 17 godina. S preko 40 predstavljenih kolekcija jedan je od najdugovječnijih na hrvatskoj modnoj sceni. Sada će ga publika upoznati u posve novoj ulozi.

Kako ste se našli u 'Shopping kraljici' i što vas je privuklo toj emisiji?

Snašao sam se odlično. Inače jako volim rad u TV produkciji i kako sam već vrlo iskusan u nekim sferama tog posla, ovo mi se činio kao idući odličan korak. Svakako da ne bih mogao s ovakvom lakoćom odraditi svoj dio zadatka bez producenata i urednika, od kojih učim svaki dan na setu.

Jeste li pratili dosadašnje sezone?

Pratio sam, ponekad više, ponekad manje, ali sam bio jako dobro upoznat sa strukturom emisije.

Mnogi komentiraju da je u emisiji dosad itekako bilo ženske zavisti i da su kandidatkinje dobivale niže ocjene jer su njihove suparnice bile ljubomorne. Kako to komentirate?

To je apsolutno istina. Ustvari sam vrlo začuđen time kako među ženama nema više potpore, razumijevanja. To je jako tužno jer se na kraju radi o shoppingu, što je prilično banalna stvar.

Kako definirate dobar stil?

To je sklad unutarnje osobnosti i vanjskog izgleda, sinkronizacija.

Što je po vama najbolji pokazatelj toga da neka žena ima stila?

Samouvjerena žena uvijek emanira dobru energiju, pa pritom i stil odijevanja više dođe do izražaja, bez obzira na estetske afinitete.

Koliko je po vama Hrvatska jaka na svjetskoj modnoj sceni?

Nažalost, hrvatska modna scena nije jaka ni u Hrvatskoj, a kamoli u svijetu. Moda postoji uglavnom na pistama i fotografijama, a krajnji konzument - kupac - radije kupuje mainstream brendove nego domaće proizvođače. Hrvatski dizajn i dalje obilježava stigma nečega jako skupog i nekvalitetnog, a to naprosto nije istina u većini slučajeva.

Osim sudjelovanja u 'Shopping kraljici', što pripremate, na čemu radite?

Radimo na novoj ljetnoj resort kolekciji, a kako smo nedavno otvorili dućan na novoj lokaciji, to nam je trenutno prioritet.

Kako biste generalno opisali stil Hrvatica?

Hrvatice vole biti zamijećene, ovako ili onako. Rekao bih da su sklone pokazivanju zbog samog pokazivanja, ne toliko jer je to odraz osobnosti.

  • +2
Robert Sever Izvor: Promo fotografije / Autor: John Pavlish

Koje su najčešće greške u stylingu koje ste primijetili kod naših cura?

Općenito su usvojile trend cipela na platformu, što je najveći zločin koji je moda napravila prema ženstvenosti. Isto tako, jako često vidim nepotrebno trpanje modnih dodataka.

A koje su najveće slabosti Hrvatica kad je moda u pitanju?

Trendovi i njihovo praćenje. I nedostatak poznavanja vlastitih proporcija i stila.

Društvene mreže danas uvelike diktiraju trendove, a iako bi do izražaja trebale doći različitosti, na kraju nekako svi isto izgledaju, ulice su prepune uniformiranih mladih cura... Kako to komentirate, što biste im savjetovali?

Jednostavno su zaluđene trendovima, pogotovo onim što nazivamo 'instagramski dizajn'. Frendica od frendice ima mašinu, sašije haljinu s volanom, slika se za Instagram, napiše 'drage moje, moj novi dizajn' i sve pohrle nositi nešto što nije dizajn, nego je replika nečega što su nekad kod nekog vidjele i nevješto kopirale. Taj trend je nešto što se nije smjelo dogoditi.

Postoji li neka univerzalno dobra modna kombinacija, nešto čime se ne može promašiti?

To je individualno, ali za mene osobno to su dobre traperice s bijelom košuljom i klasičnim salonkama. To je uvijek chic i seksi.

Možete li izdvojiti recimo pet komada koje bi svaka žena trebala imati u ormaru?

Ovisi to o konstituciji žene, a ne vjerujem da bi pet istih komada bilo nešto što bi zadovoljilo različite žene.

Koja su po vama osnovna modna pravila kojih bi se trebale pridržavati?

Ne postoje modna pravila, ali ću reći sljedeće - upoznajte sebe i svoju konstituciju te se oblačite u skladu s tim i svojim duhom. Pozitivna energija i osmijeh su uvijek najbolji modni dodaci.

  • +27
26. BIPA Fashion.hr, revija Roberta Severa Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL