obožavana glumica

Regija tuguje zbog njezinog odlaska: 'Od Velog mista' do 'Izgubljenih' - ovo su kultne uloge po kojima ćemo Miru Furlan vječno pamtiti

22.01.2021 u 10:23

Bionic
Reading

Vijest da nas je u dobi od 65 godina napustila jedna od najvećih umjetnica šokirala je regiju, ali i svijet jer je od početka 1990-ih živjela i djelovala i u SAD-u. Preminula je nakon višemjesečne borbe s virusom Zapadnog Nila koji joj je prenio zaraženi komarac. Mira Furlan bila je jedna od najprepoznatljivijih i najautentičnijih filmskih glumica bivše države u Hrvatskoj i Jugoslaviji osamdesetih godina, a iza sebe je ostavila snažan trag u povijesti filmske umjetnosti

Mira Furlan isprva je bila istaknuta glumica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, u kojem je odigrala velik broj predstava za koje je nagrađivana. Među njima su predstave 'Dundo Maroje', u kojoj je igrala Petrunjelu, 'Šteta što je kurva' (Anabela), 'Mizantrop' (Celimena), 'Mjesec dana na selu' (Natalija Petrovna), 'Glorija' (Glorija), 'Hamlet' (Ofelija), 'Roman o tri ljubavi', 'Majka hrabrost', 'Tri sestre' i mnoge druge. Uloga u predstavi 'Mjesec dana na selu' donijela joj je nagradu 'Dubravko Dujsin', a nakon preseljenja u SAD igrala je u predstavi 'Antigona' koju je režirao njezin suprug Goran Gajić.

Uz kazališne i televizijske uloge, prosječno je nastupala u tri do četiri filma godišnje. Prvi film u kojem je glumila bio je 'Prijeđi rijeku ako možeš' iz 1977. godine.

  • +5
Mira Furlan Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Značajnu ulogu ostvarila je u filmu 'U raljama života' (1984.), nastalom prema popularnom romanu 'Štefica Cvek u raljama života' poznate spisateljice Dubravke Ugrešić. Film koji krase britak humor i fokus na stanje u tadašnjoj državi bio je jedan od najgledanijih tog vremena te je brzo osvojio i publiku i kritiku, a mnogi se još sjećaju 'savjeta' Mire Furlan Vitomiri Lončar.

Te je godine snimila i 'Zadarski memento' glumeći uz Almu Pricu, Zdravku Krstulović, Mustafu Nadarevića, Lazara Ristovskog, Milana Štrljića, Vlastu Knezović i druge. Film je zanimljiv najviše zbog prikaza dijela burne zadarske povijesti u razdoblju između dvaju svjetskih ratova.

Uslijedila je uloga Ankice Vidmar u dobitniku Zlatne palme, filmu 'Otac na službenom putu' (1985.), koji je bio nominiran za Oscara. Riječ je o jednom od ponajboljih naslova jugoslavenske kinematografije, a njegove duhovitost i dirljivost ne blijede ni nakon 35 godina. Iste godine u kojoj je završila snimanje filma Emira Kusturice i Abdulaha Sidrana, Mira je dobila ulogu Zdenke, radnice u tvornici cipela u filmu Rajka Grlića 'Za sreću je potrebno troje'.

Izvor: Društvene mreže

Pamtit ćemo je i po televizijskim dramama te serijama 'Putovanje u Vučjak' u ulozi Eve Horvatek, 'Horvatov izbor', 'Tuđinac', a ponajviše ćemo je se sjećati kao Kate iz 'Velog mista', u kojem je glumila od 1980. do 1981. godine. Tu su i serija 'Smogovci', u kojoj je glumila imenjakinju Miru, partizanski film 'Nepokoreni grad' te 'Bolji život' (1990.), u kojem je imala ulogu Finke Pašalić.

Izvor: Društvene mreže

Za ulogu Enke u filmu Antona Vrdoljaka 'Kiklop' te ulogu Jaglike u 'Lepota poroka' dobila je Zlatnu arenu. Tumačila je epizodnu ulogu i u seriji 'Vratiće se rode', koju je režirao njezin suprug Goran.

Izvor: Društvene mreže

Od kraja 1980-ih pretežno radi u Beogradu, a 1991. odlazi u SAD. Bila je članica The Actors Studija. Najznačajnija i svakako najpopularnija njezina ostvarenja ona su u seriji 'Babylon'. Od 1994. do 1998. godine pojavila se u 110 epizoda ove američke znanstvenofantastične serije. S kolegama iz 'Babylona' je među ostalim snimila jazz album, a jednu pjesmu posvetila je svom sinu. U SAD-u je pjevala u zboru jedne crkve.

Od 2004. do 2008. godine bila je Francuskinja Danijel Ruso u seriji 'Izgubljeni'. Otkako se pojavila na malim ekranima, serija je stekla iznimnu popularnost kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj.

TV drama koja je osvojila Zlatni globus i Emmy prati živote preživjelih putnika zrakoplovne nesreće na jednom od tropskih otoka u Južnom Pacifiku, na kojem susreću tajanstvenu Francuskinju koja je dospjela na njega nakon što je doživjela brodolom te se već upoznala s tajanstvenim silama kojima vladaju Drugi.

Izvor: Društvene mreže

U Hrvatsku se vratila nakon 10 godina odsutnosti glavnom ulogom u Euripidovoj 'Medeji' u Kazalištu Ulysses na Brijunima. U posljednjih nekoliko godina snimala je, između ostalog, filmove s D. Tanovićem ('Cirkus Columbia'), G. Markovićem ('Turneja') te projekte u Turskoj ('Don’t Forget Me Istanbul' i 'Seaburners'), kao i u Rumunjskoj ('America, Here We Come').