u 66. godini

[FOTO] Preminula glumica Mira Furlan

22.01.2021 u 07:31

Bionic
Reading

Jedna od najpopularnijih glumica na ovim prostorima Mira Furlan umrla je nakon duže bolesti

Kako Večernji list doznaje od izvora bliskih obitelji, glumica je već duže vrijeme bolovala od virusa Zapadnog Nila koji joj je prenio zaraženi komarac. Zbog teške bolesti, posljednjih nekoliko mjeseci provela je u teškom stanju boreći se za život. Iako joj je u bolnici SAD-u pružena najbolja moguća liječnička skrb, bolest je, nažalost, bila jača.

Od nje se oprostio J. Michael Straczynski, autor znanstvenofantastične serije 'Babylon 5', u kojoj je hrvatska glumica glumila ambasadoricu Minbari Delenn.

Mira Furlan rođena je u Zagrebu 7. rujna 1955. godine, a 1978. diplomirala je glumu na Akademiji dramske umjetnosti. Iste godine postala je članicom HNK u Zagrebu te je ostvarila više zapaženih uloga, za koje je višestruko nagrađivana.

Nastupala je i na televiziji; na filmu je počela glumiti 1982. u 'Kiklopu' Antuna Vrdoljaka, a ubrzo je postala jednom od vodećih hrvatskih glumica, navodi Hrvatska enciklopedija. Uz kazališne i televizijske uloge, prosječno je nastupala u tri do četiri filma godišnje.

  • +5
Mira Furlan Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Značajnije uloge ostvarila je u filmovima 'U raljama života' (R. Grlić, 1984.), 'Otac na službenom putu' (E. Kusturica, 1985.), 'Za sreću je potrebno troje' (R. Grlić, 1985.) te u televizijskim dramama i serijama ('Putovanje u Vučjak', 1986., 'Tuđinac', 1990. E. Galića).

Od kraja 1980-ih pretežno radi u Beogradu, a 1991., emigrira u SAD te nastupa u kazalištu (The Hudson Guild Theatre, Los Angeles), a od 1996. i na televiziji (TV film My Antonia, TV serije 'Babylon 5' i 'Izgubljeni'). Bila je članica The Actors Studija.