3. LIPNJA 2023.

Razgovori još uvijek traju: Iz palače demantirana nagađanja o datumu koronacije kralja Charlesa III.

06.10.2022 u 11:26

Bionic
Reading

Nakon što je Bloomberg, pozivajući se na dobro upućene izvore, objavio kako će se koronacija kralja Charlesa III održati 3. lipnja iduće godine, Buckinghamska palača te je navode odbacila

Buckinghamska palača odbacila je špekulacije da će se koronacija kralja Charlesa III održati 3. lipnja iduće godine. To je službena reakcija nakon što je Bloomberg objavio na temelju anonimnih, dobro upućenih izvora, da je to taj datum budući da pada na subotu.

Kako su napisali, razlog odabira tog datuma je kako bi se na 'dirljiv način odala počast' kraljici Elizabeti II, kojoj se upravo 3. lipnja obilježava 70 godina od njezine krunidbe. Dodali su i kako se uoči službene javne objave još uvijek vode rasprave o tome koji će drugi dan postati službeni praznik za obilježavanje te prigode.

No, izvor iz Buckinghamske palače za MailOnline je izjavio kako su svi napisi o datumu 'čisto nagađanje'.

  • +11
Kralj Charles III. Izvor: Profimedia / Autor: Stefan Rousseau/WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Bez davanja ikakvih daljnjih informacija, uvjeravam vas da niti jedan datum još nije dogovoren niti potpisan i svatko tko govori drugačije nije u pravu. Razgovori još uvijek traju, a odluka i objava bit će doneseni u dogledno vrijeme', tvrdi izvor.

Kada je u lipnju 1953. održana koronacija kraljice Elizabete II, bila je to raskošna ceremonija koja je, kako su tada tvrdili, bila prijeko potrebna kao moralni poticaj za naciju izmorenu od rata. No, 70 godina kasnije, nagađa se da će krunidba kralja Charlesa III biti puno skromnija.