NIJE JEFTINO ŽIVJETI U HIGHGROVEU

Princ William novom je titulom dobio i nove nekretnine, a jednu od njih iznajmljuje vlastitom ocu za pozamašan iznos

04.10.2022 u 08:55

Bionic
Reading

U trenutku kada i službeno preuzme vojvodstvo Cornwall i postane njegov stanodavac, princ William dobivat će 700.000 funti godišnje kao najam od imanja Highgrove, kojim je do sada upravljao kralj Charles

Smrću kraljice Elizabete II došlo je i do promjena u redoslijedu nasljeđivanja britanskog trona na koji je sada zasjeo njezin sin, kralj Charles III. A nakon što je Charles od princa od Walesa postao kralj, njegovu staru titulu i poziciju naslijedio je njegov stariji sin, princ William, koji je ujedno postao i očev novi stanodovac.

Naime, novom titulom, onom princa od Walesa, 40-godišnji William dobio je kontrolu nad vojvodstvom Cornwall, što znači da će mu otac za svoj dom u Highgroveu morati od sada plaćati godišnje nevjerojatnih 700 tisuća funti.

William je dobio novi portfelj nekretnina i to u vrijednosti od 345 milijuna funti, a u njega spada i Charlesovo najdraže imanje u Gloucestershireu iz 18. stoljeća.

princ i princeza od walesa

Počinje nova era za princa Williama i Kate Middleton: Prvi službeni izlazak kraljevskog para otkako nose nove titule dočekan je s oduševljenjem

Pogledaj galeriju

Vojvodstvo, u kojem se nalazi 128 tisuća jutara zemlje, prošle je godine, navodno, imalo prihod od čak 21 milijun funti, a Charles ga je sada morao proslijediti svome sinu i za njega plaćati Williamu sve kako bi ispoštovao dugoročni najam za Highgrove House kojeg je potpisao kada ga je vojvodstvo Cornwall kupilo 1980. godine.

  • +15
Highgrove house Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nasljedivši vojvodstvo Cornwall, princ William postao je najveći privatni zemljoposjednik u Velikoj Britaniji s vlasništvom od 1,2 milijarde funti u 23 okruga, u koji spadaju farme, stambeni objekti, sedam dvoraca, šume, obale i komercijalne nekretnine. Vojvodstvo posjeduje i većinu od više od 200 otoka Scilly i stijena s obale Cornwalla, uključujući i gotovo trećinu domova na pet naseljenih otoka - St Mary's, Tresco, St Martin's, St Agnes i Bryher.