TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Provjereno dosadno

13.05.2011 u 12:50

Bionic
Reading

Nakon podulje pauze od gledanja 'Provjerenog', TV magazina u kojem Nova TV već nekoliko godina s više ili manje uspjeha kopira američki 'Dateline', sinoćnja me epizoda uvjerila da su tvorci te emisije potpuno izgubili inspiraciju. Osim komunalne sablazni zbog (ne)higijenskog stanja dostupnih nam bazena te stoput prežvakanih priča o tome kako smo svi nepismeni i kako nam djeca UMIRU zbog buljenja u ekran (što je posebno ganutljivo kada dolazi s TV ekrana), čovjek se za većinu emisije mogao tek zapitati: 'Zašto je ovo uopće snimljeno?'

Dugo nisam gledala 'Provjereno', mozaično-reportažno-informativno-NEMAMPOJMA-KAKAV magazin Nove TV, koji je u više od jedne instance dosad vrlo zorno pokazao da je koncept maznuo od američkog 'Datelinea'. Takve su emisije zapravo vrlo česte na stranim televizijama, a mase ih rado gledaju jer vješto manipuliraju ozbiljnim temama tako da ih pretaču u poluzabavni i prilično bombastičan format. Jedan od najboljih primjera takvog televizijskog infotainmenta u Americi bio je segment u već spomenutoj emisiji 'Dateline', 'To Catch a Predator', gdje su autori namamljivali internetske pedofile na sastanak na određenoj lokaciji i zatim ih snimali. Izvrsno izvedeno, zajamčeno izaziva javnu sablazan, donekle i podiže svijest o problemu, a raja drugi dan ima o čemu pričati uz uredski aparat za kavu. Ekipa iz 'Provjerenog' foru je prekopirala već za svoju prvu emisiju te, isto kao i 'Dateline', privukla popriličnu pozornost.


Bilo je još takvih priloga u našem domaćem, novajlijskom i dejtlajnovskom konju za trku. Neki su bili izvrsni, neki sramotni, najviše ih je prošlo nezapaženo, ali godine su prošle i domaći su dejtlajnovci, sudeći po sinoćnjoj emisiji, ili istrošili i zadnju molekulu inspiracije ili izgubili volju. Emisija im je, naime, izgledala kao kombinacija paničarskih ispraznosti iz rubrike 'znanstvenici otkrivaju: kako vas grudnjak može ubiti' (odgovor: ako je praćka), pop-pedagoških prodika iz domene 'jeste li pametniji od svojeg novorođenčeta?' i potpunih besmislica na temu 'svi ljudi iz Donjeg Priguznika odlično vrte hula-hop'.

Naravno, sve gore spomenuto samo su pokušaji šala i nijedno od toga nije bila prava tema priloga u 'Provjerenom'. Zapravo su emisiju iskoristili za to da nas isprepadaju rogatim mikroorganizmima s bazena, da nam revolucionarnim istraživačkim novinarstvom otkriju toplu vodu glede loših utjecaja kompjuterskih igara i zurenja u televizijski ekran (posebno me raduje kada takvo što čujem u TV emisiji) te vrhunac besmislice dosegnuli prilogom u kojem su ustvrdili da se u jednoj ulici u Međugorju rađaju sportaši ko da ih je sve do jednoga Gospa od Ofsajda blagoslovila. Eh, da. Zaboravila sam i kratak putopis iz Firenze, koji je naizgled bio apsolutno ničim izazvan (osim možda činjenicom da je netko iz ekipe osvojio trodnevni izlet pri kupovini madraca na prezentaciji) i nije bilo posve jasno zbog čega je morao biti provjeren. A kao šlag na torti servirali su nam prilog o testiranju pismenosti u javnih ličnosti i novinarke koja je snimila prilog (svi su nepismeni, ubijmo se odmah, kao što nam mnogobrojna naricanja nad tom općenacionalnom sramotom savjetuju u svim medijima od televizije do zidnih novina).

Ukratko, s izuzetkom priloga o kakvoći vode na bazenima, koji ima određenu komunalnu važnost i sigurno će uznemiriti pokoju kućanicu s uplaćenim satovima akvaaerobika – niti smo saznali išta novo niti išta zanimljivo, ali je zato bilo puno tada-dam dramatične glazbe. Dođe mi da zažalim za zlatnim danima hvatanja internetskih pedofila ili, još gore, za Robertom Valdecom