imenovao ih charles iii.

Promjene u britanskoj kraljevskoj obitelji: Ovo su nove titule istaknutih članova

24.04.2024 u 10:15

Bionic
Reading

Iako se kralj povukao sa svojih kraljevskih dužnosti, dodijelio je nove prestižne uloge četvero starijih članova kraljevske obitelji

Iako je britanska kraljevska obitelj trenutno fokusirana na zdravlje i oporavak kralja Charlesa III. i Kate Middleton, u obitelji je ipak došlo do promjena. Kralj Charles III. odlučio je dodijeliti nove prestižne uloge četvero starijih članova kraljevske obitelji, a riječ je o pojedinim titulama iznimne važnosti.

Prema službenoj objavi Buckinghamske palače, kralj je svoju suprugu imenovao Glavnom damom Velikog križa Najizvrsnijeg reda Britanskog Carstva (eng. Principal Dame Grand Cross of the Most Excellent Order of the British Empire). Riječ je o posebnoj tituli koju su ranije s ponosom nosili kraljica Mary (kraljica Marija od Tecka) te kralj George VI. dok je još bio tituliran kao princ od Walesa.

Nasljednici kralja Charlesa III na tronu Izvor: tportal.hr / Autor: Neven Bučević/tportal

Princ William proglašen je velikim majstorom najčasnijeg reda Bath, reda koji je osnovao kralj George I. davne 1725. godine. Titula se dodjeljuje pripadnicima vojne ili državne službe za uzornu službu, a nekoć ju je imao i sam kralj Charles, te prinčevi Henry, vojvoda od Gloucestera, te Arthur, vojvoda od Connaughta i Strathearna.

Novu kraljevsku titulu dobila je i Kate Middleton!

izgleda prekrasno

Poput princeze iz filmova: Kate Middleton u izdanju koje ostavlja bez daha

Pogledaj galeriju

I Middleton je kao ostatak obitelji dobila titulu s iznimnom poviješću. Princeza Kate imenovana je kraljevskom pratiljom Reda časnih pratilja, redom utemeljenim 1917. godine kako bi se odlikovali oni s izvanrednim postignućima u umjetnosti, znanosti, medicini i javnoj službi.

Osim Kate, Williama i Camille, Hello! prenosi da su još neki članovi obitelji dobili nove značajne titule.

Vojvotkinja od Gloucestera postala je kraljevska pratilja najplemenitijeg Reda podvezice i vjerojatno će debitirati na ceremoniji 17. lipnja, a ostala imenovanja u Redu uključuju glavnog maršala zrakoplovstva lorda Peacha, časnog lorda Kakkara i lorda Lloyd-Webbera.

samo najuži krug

Evo tko je sve bio s kraljem Charlesom na misi: Jedno lice sve je iznenadilo

Pogledaj galeriju