kraljevski Hippie Hogwarts

Princeze u školskim klupama: Prestižni velški internat od ove godine pohađaju i dvije djevojke iz kraljevskih obitelji

01.09.2021 u 15:11

Bionic
Reading

Nasljednica španjolskog prijestolja, 15-godišnja Leonor, i 16-godišnja Alexia, drugo najstarije dijete nizozemskog kralja i upisale su dvogodišnje školovanje na UWC Atlantic Collegeu koje će im osigurati stjecanje međunarodne mature

Škola smještena u dvorcu iz 12. stoljeća u dolini Glamorgan nudi aktivnosti i predmete poput Tai Chia i tibetanske književnosti, zbog čega je dobila nadimak 'Hippie Hogwarts'.

UWC Atlantic College ima dokazane rezultate u obrazovanju kraljevskih obitelji. Kralj Willem-Alexander školovao se tamo osamdesetih, a belgijska prijestolonasljednica Elisabeth diplomirala je prošle godine.

Španjolski kralj Felipe VI i kraljica Letizia ispratili su u ponedjeljak Leonor na madridsku zračnu luku Adolfo Suarez Barajas, zagrlivši je prije nego što je krenula prema svom zrakoplovu.

  • +7
Kralj Felipe i kraljica Letizia prate kćer Leonor na aerodrom Izvor: EPA / Autor: Spanish Royal Household/Francisc

Istovremeno su se ponosni nizozemski kralj Willem-Alexander i kraljica Maxima oprostili sa svojom Alexijom, objavivši fotografiju svoje tinejdžerice koja prije puta pozira ispred kraljevske palače Paleis Huis ten Bosch u Haagu.

Odjevena kao tipična tinejdžerica u poderanim trapericama, tenisicama i prevelikoj kariranoj košulji, šesnaestogodišnjakinja je uz putne torbe preko ramena imala obješenu i gitaru.

Obrazovanje u ovoj školi odvija se na čarobnom mjestu, dvorcu iz 12. stoljeća smještenom uz more, koji posjeduje vlastitu obalu, šumu, obradivo zemljište i dolinu.

Dvogodišnji diplomski program, koji stoji 584 tisuće kuna, sastoji se od dva dijela: nastavnog plana i programa Međunarodnog diplomskog studija (IBDP) i programa iskustvenog učenja usredotočenog na ključne aspekte mira, održive budućnosti i inicijative učenika.

'Misija UWC-a je učiniti obrazovanje snagom koja ujedinjuje ljude, nacije i kulture radi mira i održivosti. Ovu misiju ispunjavamo okupljajući mlade ljude koji se inače nikada ne bi sreli. Njeno kraljevsko veličanstvo, nizozemska princeza Alexia pridružit će se 4.500 drugih učenika iz 155 zemalja i iz različitih sredina, u jednoj od naših 18 škola. Nije važno odakle učenik dolazi na obrazovanje u UWC, jer više od 75 posto svih učenika dobiva djelomične ili pune stipendije. Ono što je važno je njihov potencijal da doprinesu izgradnji bolje i pravednije budućnosti za sve', rekao je za Femail Jens Waltermann, izvršni direktor UWC International, i dodao da sada više nego ikad moramo obrazovati globalne građane koji se žele uključiti u diskurs, bez obzira na njihovo porijeklo ili uvjerenja.

Osim obrazovanja, od učenika se očekuje da provedu najmanje dva sata rada za opće dobro, dva sata tjelesne aktivnosti i daljnja dva sata kreativne aktivnosti svakoga tjedna, a kako ističu na svojoj web stranici, škola svojim satovima nastoji 'inspirirati nosioce promjena' koji žele raditi za opće dobro.

Škola ima dugu kraljevsku povijest. Kraljica Elizabeta je trenutno u službi predsjednice fakulteta uz jordansku kraljicu Noor, a do svoje smrti 2013. godine predsjednik je bio i Nelson Mandela.

I među bivšim polaznicima ove škole je dosta učenika iz kraljevskih redova, od Aleksijinog oca kralja Willem-Alexandera od Nizozemske do princeze Raiyah bint Hussein, kćeri kralja Husseina i jordanske kraljice Noor. Nedavno je tamo svoje obrazovanje završila i nasljednica belgijskog prijestolja princeza Elisabeth, prije nego što se 2020. upisala na Kraljevsku vojnu akademiju u Bruxellesu.