poseban detalj

Princeze prvu tijaru nose na dan vjenčanja, no to pravilo ne vrijedi i za princezu Charlotte

29.07.2023 u 09:39

Bionic
Reading

Od trenutka kada će nositi svoju prvu tijaru princeza Charlotte udaljena je godinama. Ali to bi se, ipak, moglo dogoditi u kraćem roku od uobičajenog za druge žene iz kraljevske obitelji, uključujući njezinu majku Kate Middleton

Pripadnice kraljevske obitelji najčešće svoju prvu tiijaru nose na dan vjenčanja To je bio slučaj s mamom princeze Charlotte, Kate Middleton, i njezinom tetom Meghan Markle. Čak izravne članice kraljevske obitelji, one koje su titulu dobile rođenjem, a ne udajom, uključujući unuke kraljice Elizabete, princezu Eugenie, princezu Beatrice i Zaru Tindall - nisu nosile svjetlucave ukrase za glavu sve do svog vjenčanja.

Međutim, 8-godišnja kći princa Williama i princeze Kate, mogla bi nositi tijaru iz kraljevskog trezora prije nego što ode do oltara. Kako piše magazin People, moguće je da će princeza Charlotte krenuti stopama kćeri kraljice Elizabete, princeze Anne, i sestre pokojne kraljice, princeze Margaret, koje su obje nosile tijare uoči vjenčanja.

72-godišnja princeza Anne nosila je svoju prvu tijaru kao tinejdžerica i nastavila je nositi kraljevske dragulje na nekoliko glamuroznih događanja (kao što su državni banketi ili primanja u palači) prije vjenčanja s Markom Phillipsom 1973. godine. Na primjer, nosila je Cartier Halo tijaru (koju je Kate nosila na dan svog vjenčanja u travnju 2011.) na državnom otvaranju parlamenta 1967., a 1969. princeza Anne pratila je svoju majku s tijarom na glavi prilikom državnog posjeta Austriji.

Za dan svog vjenčanja, princeza Anne odlučila se za poseban ukras za glavu: tijaru s resama kraljice Mary, koju je kraljica Elizabeta također nosila kada se udala za princa Philipa.

Razlog zašto su princeza Anne i princeza Margaret, koje su umrle 2002., mogle nositi tijare na gala događajima uoči svog vjenčanja vjerojatno je taj što su one - za razliku od žena koje su se udale za kraljevsku obitelj ili unuka kraljice Elizabete - bile zaposlene članice kraljevske obitelji.

  • +9
Princ George i princeza Charlotte na Wimbledonu Izvor: Profimedia / Autor: Dave Shopland / Shutterstock Editorial / Profimedia

Princeza Charlotte, kao unuka kralja Charlesa, kći nasljednika princa Williama i sestra budućeg kralja, princa Georgea, vjerojatno će jednog dana biti radna član kraljevske obitelji.

Mlađe pripadnice kraljevske žene iz zemalja izvan Velike Britanije počele su nositi ranije tijare. Na gala proslavi 18. rođendana norveške princeze Ingrid Alexandre prošlog ljeta, tri buduće kraljice Europe nosile su svoje prve tijare, osim slavljenice, tijare su nosile i nizozemska princeza Catharina-Amalia i belgijska princeza Elisabeth.

Iako princeza Charlotte još nije nosila tijaru, nosila je posebno pokrivalo za glavu na krunidbi kralja Charlesa u svibnju ove godine. Tom prilikom princeza od Walesa i njezina kći nosile su predivne lovorove vijence.

Charlotte je također nosila glavni dio garderobe kraljevskih žena, šešir, prvi put na sprovodu kraljice Elizabete u rujnu.

Tijekom 12 godina, koliko je prošlo od njezinog kraljevskog vjenčanja princeza Kate nosila je samo nekoliko tijara. Uz tijaru za dan vjenčanja (koju je nosila samo jednom), princeza od Walesa nosilaje tijaru Lotus Flower i, čini se, njezinu najdražu tijaru obzirom na to koliko je puta posegnula za njom, tijaru Queen Mary's Lover's Knot, koja se također nosila često princeza Diana.