NA SUDU S PAPARAZZIMA

Princ William i Kate Middleton traže 1,6 milijuna dolara zbog fotografija u toplesu

03.05.2017 u 13:23

Bionic
Reading

Britanski kraljevski par, princ William i Kate Middleton zatražili su odštetu od vrtoglavih 1,6 milijuna dolara zbog vojvotkinjinih fotografija koje je objavio francuski časopis prije pet godina

U Francuskoj je ovaj tjedan započelo suđenje svim osobama povezanim s magazinom Closer te regionalnim novinama La Provence jer su objavili neprimjerene princezine fotografije.

Kada su supružnici Kate Middleton i princ William uživali provodeći ljeto na jugu Francuske 2012., princeza je iskoristila priliku i sunčala se u toplesu na terasi luksuznog imanja u Luberonu, u vlasništvu plemića Linleyja, nećaka engleske kraljice.

Međutim to nije promaklo objektivima tamošnjih paparazza koji su fotografirali vojvotkinju Kate i tako izazvali prvi veliki skandal nakon onoga što je u istoj toj zemlji doživjela princeza Diana, koja je preminula bježeći od fotoreportera iz Pariza. 

Na sudu u Nanterreu kod Pariza sudi se Maru Auburtiniju, izvršnom direktoru izdavačke kuće koja između ostalog izdaje časopis Closer, urednici Laurence Pieau, agencijskim fotografima Cyrilu Moreau i Dominiqueu Jacovidesu te fotografu časopisa La Provence, Valeriju Suau. Tabloidu Closer, koji pripada izdavaču Mondadori France, podružnici talijanske tvrtke Arnoldo Mondadori Editore (holding Fininvest Silvija Berlusconija), sudi se zbog povrede privatnosti.

Optuženi se brane time da objavljene fotografije nisu kršile privatnost te da su prikazane u pozitivnom svjetlu, no princ William rekao je da je bio izuzetno šokiran odlukom o objavljivanju fotografija s obzirom na bitke koje je njegova majka vodila s paparazzima

'U rujnu 2012. moja supruga i ja mislili smo da možemo nekoliko dana boraviti u Francuskoj u osamljenoj vili u vlasništvu jednog člana moje obitelji i tako uživati u našoj privatnosti. Tajni način na koji su snimljene ove fotografije bio je osobito šokantan za nas jer je prekršio našu privatnost', pročitao je izjavu britanskog kraljevskog para na presici njihov odvjetnik Jean Veil. 

Iako je francuski sud izrekao novčanu kaznu iste godine kada su sporne fotografije izašle u javnost te je zabranio distribuciju časopisa u tiskanom, ali i online obliku, Kate i William zatražili su i odštetu od 1,6 milijuna dolara. Presuda će biti objavljena 4. srpnja ove godine.